LIVE: κίνηση στους δρόμους
Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι - Συνεργάτες MotoΤρίτη

Χιλιάδες Έλληνες οδηγοί κινδυνεύουν με φυλακή χωρίς να το γνωρίζουν

(03/09/2026)
Αν οδηγείς ενώ σου έχουν αφαιρέσει το δίπλωμα, το αδίκημα γίνεται ποινικό

Αν οδηγείς ενώ σου έχουν αφαιρέσει το δίπλωμα, το αδίκημα γίνεται ποινικό

Αν οδηγείς ενώ σου έχουν αφαιρέσει το δίπλωμα, το αδίκημα γίνεται ποινικό.
79.545 περιπτώσεις οδήγησης χωρίς δίπλωμα μέσα σε έναν χρόνο.
1.109 οδηγοί έχασαν το δίπλωμά τους σε μία εβδομάδα στην Αττική.
700 ευρώ πρόστιμο και έως 3 επιπλέον χρόνια χωρίς δίπλωμα.

mototriti Team

Αν οδηγείς ενώ σου έχουν αφαιρέσει το δίπλωμα, το αδίκημα γίνεται ποινικό

Η οδήγηση χωρίς ενεργή άδεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στους ελληνικούς δρόμους, την ώρα που ο νέος ΚΟΚ κάνει πολύ αυστηρότερες τις συνέπειες για όσους συνεχίζουν να οδηγούν ενώ το δίπλωμά τους έχει ήδη αφαιρεθεί. Δεν πρόκειται πλέον απλώς για ακόμη μία κλήση, καθώς ο οδηγός μπορεί να συλληφθεί, να οδηγηθεί στον εισαγγελέα και τελικά να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικό δικαστήριο.
Συγκεκριμένα, όταν κάποιος οδηγεί ενώ η άδειά του έχει αφαιρεθεί εξαιτίας παράβασης του ΚΟΚ, πέρα από τις διοικητικές κυρώσεις προβλέπεται φυλάκιση έως ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Μάλιστα, έχουν ήδη καταγραφεί αυτόφωρες συλλήψεις οδηγών που αγνόησαν την αφαίρεση και συνέχισαν κανονικά να χρησιμοποιούν το όχημά τους.

Πατήσαμε τα 30 και γιορτάζουμε! – Σας κάνουμε δώρο ένα Honda NX500 E-Clutch
Πατήστε εδώ για να μπείτε στην κλήρωση!

79.545 περιπτώσεις οδήγησης χωρίς δίπλωμα μέσα σε έναν χρόνο

Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται στους αριθμούς. Μέσα στο 2024 καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες της Τροχαίας 79.545 περιπτώσεις οδήγησης χωρίς δίπλωμα, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 218 περιπτώσεις κάθε ημέρα.
Στο πρώτο επτάμηνο του 2026 καταγράφηκαν άλλες 29.522 παραβάσεις για στέρηση ικανότητας άδειας οδηγού, έναντι 30.115 το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Πρόκειται για περίπου 139 καταγεγραμμένες παραβάσεις την ημέρα.
Οι αριθμοί περιλαμβάνουν διαφορετικές περιπτώσεις: οδηγούς που δεν απέκτησαν ποτέ δίπλωμα, όσους δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κατηγορία για το όχημα που οδηγούν και εκείνους που συνεχίζουν να οδηγούν ενώ η άδειά τους έχει αφαιρεθεί.
 

1.109 οδηγοί έχασαν το δίπλωμά τους σε μία εβδομάδα στην Αττική

Η αυστηροποίηση του ΚΟΚ σε συνδυασμό με την ένταση των ελέγχων δημιουργεί καθημερινά νέες αφαιρέσεις αδειών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στην Αττική, από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου 2026, βεβαιώθηκαν 7.020 παραβάσεις, ακινητοποιήθηκαν 1.144 οχήματα και αφαιρέθηκαν 1.109 άδειες οδήγησης.
Αυτό σημαίνει περισσότερες από 150 αφαιρέσεις διπλωμάτων την ημέρα μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Παραβάσεις όπως η χρήση κινητού κατά την οδήγηση μπορούν πλέον να επιφέρουν 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες, ενώ αυστηρές κυρώσεις προβλέπονται και για τη μη χρήση κράνους. Στις περιπτώσεις υποτροπής, οι περίοδοι αφαίρεσης αυξάνονται σημαντικά.
 

700 ευρώ πρόστιμο και έως 3 επιπλέον χρόνια χωρίς δίπλωμα

Για επιβατικό ΙΧ, η οδήγηση χωρίς την απαιτούμενη άδεια επισύρει διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ. Διαφορετική και σοβαρότερη είναι όμως η περίπτωση εκείνου που οδηγεί ενώ το δίπλωμά του έχει ήδη αφαιρεθεί για παράβαση του ΚΟΚ, καθώς τότε προστίθεται η ποινική διάσταση με έως έναν χρόνο φυλάκιση και χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.000 ευρώ.
Επιπλέον, με δικαστική απόφαση μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα επαναχορήγησης της άδειας για τρία επιπλέον χρόνια. Αν προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ενώ οδηγεί χωρίς δικαίωμα, οι συνέπειες μπορούν να γίνουν ακόμη βαρύτερες. Με τις αφαιρέσεις αδειών να μετρούνται πλέον σε χιλιάδες, το να αγνοήσει κάποιος την ποινή και να συνεχίσει να οδηγεί μπορεί να οδηγήσει όχι σε μια ακόμη κλήση, αλλά σε σύλληψη, εισαγγελέα και ποινική καταδίκη.

Τα δώρα δεν σταματάνε εδώ συνεχίζουμε με 2 μοτοσυκλέτες της ASUS:
Ένα ASUS CROSS X 125 & ένα ASUS ADV 125
Πατήστε εδώ για να μπείτε στην κλήρωση!

Έρευνα & επιμέλεια άρθρου: Παναγιώτης Σιώπης | Δημήτρης Δουγέκος | Δημήτρης Ρενιέρης | Πάτροκλος Γκούσης