• 1.459 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
    Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Πόσο καλύτερα είναι τα ακτινικά φρένα τελικά;

Πόσο καλύτερα είναι τα ακτινικά φρένα τελικά;

Διαφορά αξονικής-συμβατικής με την ακτινική δαγκάνα

Διαφορά αξονικής-συμβατικής με την ακτινική δαγκάνα

Ακτινική vs αξονική τρόμπα

Ακτινική vs αξονική τρόμπα

  • Πόσο καλύτερα είναι τα ακτινικά φρένα τελικά;
  • Διαφορά αξονικής-συμβατικής με την ακτινική δαγκάνα
  • Ακτινική vs αξονική τρόμπα

Τελικά είναι καλύτερα τα ακτινικά φρένα;

Είναι πράγματι καλύτερα τα ακτινικά φρένα, σε σχέση με τα συμβατικά; Αν ναι, για πόση βελτίωση μιλάμε; Και επίσης… πως προήλθαν τα ακτινικά φρένα;

Δες ποια εξάτμιση Akrapovic σου ταιριάζει

Μιλώντας για φρένα, μια λέξη που προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους μοτοσυκλετιστές είναι η λέξη «ακτινικά». Μιλώντας για ακτινικά φρένα, μπορούμε να αναφερόμαστε τόσο σε ακτινικές δαγκάνες, όσο και σε ακτινικές αντλίες ή «τρόμπες», όπως τις ξέρουμε καλύτερα. 


Διαφορά αξονικής-συμβατικής με την ακτινική δαγκάνα

Διαφορά αξονικής-συμβατικής με την ακτινική δαγκάνα

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Μια διάταξη που συναντάμε σε μοτοσυκλέτες επιδόσεων ή superbikes, τα ακτινικά φρένα γοητεύουν τους αναβάτες, οι οποίοι τα θεωρούν καλύτερα! Κατά πόσο καλύτερα είναι όμως… ΑΝ τελικά είναι; 

Ακτινική vs αξονική τρόμπα

Ακτινική vs αξονική τρόμπα


Ξεκινώντας από τις ακτινικές δαγκάνες, ας δούμε κατ αρχήν γιατί ονομάστηκαν έτσι. Πήραν αυτή την ονομασία λόγω του τρόπου στήριξής τους στο πηρούνι, με δύο βίδες οι οποίες είναι ακτινικά εδρασμένες, ως προς τον άξονα του τροχού. Λίγο πιο απλά, οι δύο βίδες στήριξης της δαγκάνας "κοιτάζουν" τον άξονα του τροχού, καθώς βιδώνουν στο πηρούνι, σε αντίθεση με μία αξονική ή συμβατική δαγκάνα, στην οποία οι βίδες στήριξής της "βλέπουν" προς το εσωτερικό του τροχού. Οι ακτινικές δαγκάνες εμφανίστηκαν αρχικά στους αγώνες, ως μια λύση με περισσότερη στιβαρότητα και αντοχή. Πράγματι, αυτή η στιβαρότητα είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αλλά και βελτίωση που έχουν οι ακτινικές δαγκάνες, σε σχέση με τις συμβατικές. Ωστόσο, ένας μύθος που επικρατεί είναι ότι μια ακτινική δαγκάνα έχει πάντα μεγαλύτερη ισχύ από μια αντίστοιχη συμβατική. 

Αυτό ΔΕΝ ισχύει! Η διαφορά είναι κυρίως φαινομενική, λόγω της καλύτερης αίσθησης που μεταφέρει η ακτινική δαγκάνα στον αναβάτη, και συνεπώς του επιτρέπει να φρενάρει περισσότερο χωρίς φόβο! Ειδικά σε εφαρμογές street- καθημερινής χρήσης, που δεν περιλαμβάνουν ακραίες συνθήκες, η διαφορά είναι ελάχιστη, έως και αμελητέα! 

Γιατί λοιπόν πολλοί αναβάτες επιμένουν τόσο πολύ στην ακτινική δαγκάνα; Για δύο λόγους: 1) η χρήση τους σε κορυφαίες-γρήγορες μοτοσυκλέτες υπονοούν ότι ευθύς αμέσως πρόκειται για κάτι καλύτερο, 2) η εμφάνισή τους. Οι ακτινικές δαγκάνες είναι πολύ πιο όμορφες «στο μάτι», κακά τα ψέμματα, και πολλές αγοραπωλησίες μοτοσυκλέτας έχουν κριθεί στην εμφάνιση, είτε το πιστεύετε είτε όχι. 

Όσον αφορά τις τρόμπες φρένων, «ακτινική» πρόταση υπάρχει και εκεί! Και πάλι, η βελτίωση δεν έχει να κάνει με την ισχύ της αντλίας, αλλά με την αίσθηση. Καθώς η μανέτα ασκεί την δύναμη κατευθείαν στο έμβολο της αντλίας, η ανάδραση είναι αμεσότερη και η αίσθηση φρεναρίσματος καλύτερη. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό από την δαγκάνα: Καλύτερο φρενάρισμα, όχι όμως από δύναμη, αλλά από αίσθηση! 

Τελικά είναι καλύτερα τα ακτινικά φρένα; 
  • Η ονομασία τους προέρχεται από τον τρόπο στήριξης της δαγκάνας στο πιρούνι.
  • Είναι πιο όμορφες «στο μάτι».
  • Χρησιμοποιούνται σε ακριβότερες και σπορ μοτοσυκλέτες
  • Η ακτινική δαγκάνα προσφέρει καλύτερη αίσθηση, αλλά δεν είναι πάντα ισχυρότερη από μια αντίστοιχη συμβατική.
Εσείς τι πιστεύετε, υπάρχει πραγματική διαφορά ή είναι «ναΆχαμε να λέγαμε»;