Μήπως το ακριβό έχει φθηνότερη συντήρηση;

Όταν ψάχνεις για αγορά καινούργιας μοτοσικλέτας, κοιτάς το κόστος του σέρβις, ή μένεις μόνο στην τιμή αγοράς; Μήπως με ένα φθηνότερο μοντέλο στο τέλος βρεθείς να πληρώνεις πολύ παραπάνω;

Πόσο ολοκληρωμένη εικόνα μπορεί να έχεις για το τι θα πληρώσεις και τι θα πληρώνεις αγοράζοντας μια καινούργια μοτοσικλέτα, όταν κοιτάς μόνο την τιμή αγοράς; Κοίταξες πόσο στοιχίζει το σέρβις; Είδες μήπως ενώ στην αγορά ένα μοντέλο είναι φθηνότερο, μπορεί να είναι ακριβότερο στη συντήρηση;
 
Η αγορά μιας καινούργιας μοτοσικλέτας δεν είναι δυνατόν να αποφασίζεται με έναν μόνο αριθμό. Κοίταξες πέντε μοντέλα, είδες ότι βρίσκονται σε κοντινή χρηματική απόσταση το ένα από το άλλο, μέτρησες τα λεφτά σου και πήρες το φθηνότερο. Είδες όμως μήπως αν τη διαφορά θα την πληρώσεις από το πρώτο κιόλας σέρβις;

Αν η διαφορά στο κόστος αγοράς είναι εμφανής με μια ματιά, τότε το σέρβις θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο. Από τη μία γιατί κάποιες εταιρίες προσφέρουν πιο αραιά διαστήματα σέρβις ή κάνουν προσφορές, που σημαίνει ότι αυτομάτως κερδίζεις χρήματα σε σχέση με άλλες μάρκες.

Από κει και πέρα, τα σέρβις  ξέρουμε και πότε θα γίνουν, αλλά και τι θα περιλαμβάνουν. Μια ματιά στο βιβλίο συντήρησης αρκεί για να καταλάβεις πότε έχεις μικρό και πότε μεγάλο σέρβις, οπότε μπορείς να προγραμματίσεις ανάλογα.

Μπορείς επίσης να προγραμματίσεις το κόστος, αφού πολλές εταιρίες πλέον ανακοινώνουν ανοιχτά το κόστος του μικρού και του μεγάλου σέρβις, και με βάση τα διαστήματα στα οποία πρέπει να γίνει, μπορείς να υπολογίσεις τι λεφτά θα σου στοιχίσει η συντήρηση στα επόμενα χρόνια.

Και εδώ οι διαφορές είναι σημαντικές. Μια ματιά στις ιστοσελίδες των αντιπροσώπων δείχνουν πως το κόστος του σέρβις δεν ακολουθεί τις διαφορές που ισχύουν στο κόστος αγοράς. Δηλαδή μπορεί εσύ να θες να αποφύγεις να αγοράσεις ένα premium μοντέλο για να αποφύγεις το τσουχτερό σέρβις, και προτιμώντας μια εταιρία που θεωρείς «φθηνή», να βρεθείς να πληρώνεις παραπάνω.

Δεν θα ήταν καλύτερα πριν διαλέξεις τι θα αγοράσεις να έχεις εικόνα και του τι θα πληρώσεις μετά την απόκτηση του; Αν υπολογίσεις 3 σέρβις στα πρώτα 3 χρόνια, μπορεί να βρεθείς μέσα, όταν συγκρίνεις εταιρίες που έχουν πιο μεγάλα διαστήματα σέρβις και η διαφορά να μεγαλώσει αν υπάρχουν επιπλέον προσφορές.

Εσείς τι λέτε; Κοιτάτε μόνο την τιμή ή συνυπολογίζετε το κόστος του σέρβις;