Μήπως βάζεις λάθος λάδια;

Μήπως βάζεις λάθος λάδια;

Έχεις σίγουρα δει στο μπουκάλι του λιπαντικού που χρησιμοποιείς να αναγράφεται «10W40», «5W30» κ.λ.π. Γνωρίζεις όμως τι σημαίνουν και τι διαφορά έχουν; Διάβασε εδώ και μάθε τα πάντα για το ιξώδες.

Ιξώδες λαδιού

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν το ιξώδες του λαδιού, δηλαδή την αντίσταση που παρουσιάζει το λάδι στη ροή. Είναι η πιο σημαντική φυσική ιδιότητα ενός λαδιού κι επηρεάζει, όχι μόνο τη φθορά του κινητήρα, αλλά και την κατανάλωση καυσίμου. Το νερό είναι ένα υγρό με μικρό ιξώδες, ενώ το μέλι έχει μεγάλο ιξώδες. Στην περίπτωση του λαδιού, όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ιξώδες μειώνεται, δηλαδή ρέει πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Η SAE (Society of Automotive Engineers) έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει τον δείκτη ιξώδους που είναι συνήθως στην ετικέτα του λιπαντικού και συμβολίζεται με xxWxx (π.χ. 10W40).
Ο πρώτος αριθμός είναι το δυναμικό (ή απόλυτο) ιξώδες και δείχνει την εσωτερική αντίσταση που παρουσιάζει το λάδι, δηλαδή την τριβή που αναπτύσσεται στα μόριά του όταν ρέει. Μετριέται σε cP (centi-Poise) στους -17,8 βαθμούς Κελσίου. To «W» προέρχεται από το «Winter» (χειμώνας) και έχει να κάνει με τη δυνατότητα άντλησης και λίπανσης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το τελευταίο νούμερο είναι το κινηματικό ιξώδες και δείχνει την αντίσταση που παρουσιάζει το λάδι στη ροή κάτω από τις δυνάμεις της βαρύτητας. Μετριέται σε cSt (centi-Stoke) στους 98,8 βαθμούς Κελσίου. Η συμβατική τιμή του ιξώδους μετριέται στους 40 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να είναι παρόμοια για πολλά λάδια διαφορετικών τιμών ιξώδους, πχ. ένα 5W40, ένα 10W30 και ένα 10W40 μπορεί στους 40 βαθμούς να έχουν παρόμοιο ιξώδες, αλλά πχ. το πρώτο στους 10 βαθμούς θα έχει σοβαρή υπεροχή ως προς τα άλλα δύο.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Συνέχεια του άρθρου >>>

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »