Κράνος: Full face VS flip up

Κράνος: Full face VS flip up

Αναλύουμε τα υπέρ και τα κατά των full face και των αναγόμενων κρανών για να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές η επιλογή κράνους μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Οι επικρατέστερες κατηγορίες είναι τα full face και τα flip up ή ανοιγόμενα και για να σε βοηθήσουμε να κάνεις την καλύτερη επιλογή, όταν έρθει η ώρα της αγοράς, θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε κατηγορίας.

Τα full face είναι πιο ελαφριά και έχουν καλύτερη αεροδυναμική, αλλά το καλοκαίρι σε ζεσταίνουν.

Η πιο δημοφιλής κατηγορία κράνους είναι το full face, το οποίο θεωρείται ότι παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς είναι ενιαίο και καλύπτει όλο το κεφάλι. Η μασίφ κατασκευή τους δίνει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να τα κάνουν πιο ελαφριά, πιο αεροδυναμικά και να περιορίσουν τον θόρυβο που περνάει στο εσωτερικό τους. Η απουσία μηχανισμού ανοίγματος του σαγονιού συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του βάρους κάνει την όλη κατασκευή πιο ανθεκτική και αξιόπιστη.

Τις ζεστές μέρες όμως, το κλειστό σαγόνι προκαλεί δυσφορία και η αίσθηση δροσιά που παίρνεις με ανοιχτή τη ζελατίνα είναι περιορισμένη. Επίσης, σε κάποια σύντομη στάση πχ στο βενζινάδικο, θα χρειαστεί να βγάλεις τελείως το κράνος, ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνεις, αν θέλεις να φας ένα σνακ ή να πιεις κάτι.

Αν και τα περισσότερα Flip up κράνη έχουν πρόβλημα αεροδυναμικής και καταπόνησης του αυχένα, υπάρχουν νέα κράνη που έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα flip up κράνη διαθέτουν ενσωματωμένο μηχανισμό που σου επιτρέπει να ανοίξεις το σαγόνι, είναι βέβαια αυτονόητο ότι σε περίπτωση ατυχήματος με ανοιχτό το κράνος είσαι πιο εκτεθειμένος. Όταν είναι κλειστά, παρέχουν πιστοποιημένα το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με τα full face. Επίσης ο μηχανισμός αυτός και όλα τα παρελκόμενα για την ασφάλιση του σαγονιού σε ανοιχτή ή κλειστή θέση έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο βάρος, το οποίο μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με ένα full face. Στα περισσότερα ανοιγόμενα κράνη το σαγόνι σηκώνεται κατά 90 μοίρες, οπότε μένει στο πάνω μέρος και επηρεάζει αρνητικά την αεροδυναμική, ενώ όταν τα χιλιόμετρα ανέβουν το νιώθεις να τραβά το κράνος προς τα πίσω. Τον τελευταίο καιρό βέβαια βλέπουμε να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά και κάποια flip up κράνη, που το σαγόνι τους σηκώνεται κατά 180 μοίρες και πηγαίνει στο πίσω μέρος του κράνους για βελτιωμένη αεροδυναμική και πιο ξεκούραστη οδήγηση.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα βέβαια είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείς να το έχεις ανοικτό και είναι σαν να φοράς jet κράνος, οπότε η ζέστη είναι υποφερτή. Παρέχει εξαιρετική πρακτικότητα, καθώς δεν χρειάζεται να το βγάλεις σε κάποια σύντομη στάση για ανεφοδιασμό, ενώ μπορείς να φας ή να πιεις κάτι φορώντας το και η ομιλία είναι πιο εύκολη.

 

Εσύ τι προτιμάς; Το μικρό βάρος και τη βελτιωμένη αεροδυναμική ενός full face ή την πρακτικότητα και τον διπλό χαρακτήρα ενός flip up;

 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »