Αύγουστος 2025: 21.346 παραβάσεις στην Αττική και 664.000 ευρώ πρόστιμα μόνο για κράνος

Ο Αύγουστος του 2025 αποδείχθηκε ιδιαίτερα «βαρύς» για την οδική ασφάλεια στην Αττική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν 21.346 τροχονομικέ

Ο Αύγουστος του 2025 αποδείχθηκε ιδιαίτερα «βαρύς» για την οδική ασφάλεια στην Αττική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν 21.346 τροχονομικές παραβάσεις, από τις οποίες 224 σε βαθμό πλημμελήματος.

21.346 παραβάσεις καταγράφηκαν τον Αύγουστο στην Αττική
1.897 παραβάσεις για κράνος με αποτίμηση 663.950 ευρώ
385 τροχαία ατυχήματα με 488 παθόντες
Τα κυριότερα αίτια και το μήνυμα της Τροχαίας για οδική ασφάλεια

mototriti Team

21.346 παραβάσεις καταγράφηκαν τον Αύγουστο στην Αττική

Ο Αύγουστος του 2025 αποδείχθηκε ιδιαίτερα «βαρύς» για την οδική ασφάλεια στην Αττική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν 21.346 τροχονομικές παραβάσεις, από τις οποίες 224 σε βαθμό πλημμελήματος. Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος στους δρόμους, σε μια περίοδο που πολλοί οδηγοί κινούνται εκτός πόλης λόγω διακοπών.
Η στοχευμένη παρουσία της Τροχαίας, με συνεχείς ελέγχους, ανέδειξε συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων. Οι αρχές υπογραμμίζουν ότι η καταγραφή και η επιβολή κυρώσεων δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για τη μείωση των ατυχημάτων και την πρόληψη απωλειών ζωών.
 

1.897 παραβάσεις για κράνος με αποτίμηση 663.950 ευρώ

Από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις, ξεχωρίζουν εκείνες που συνδέονται άμεσα με την πρόκληση σοβαρών τροχαίων. 672 οδηγοί εντοπίστηκαν υπό την επήρεια αλκοόλ, με 41 περιπτώσεις να αποτελούν πλημμελήματα. Η υπέρβαση ορίου ταχύτητας σημείωσε 2.531 καταγραφές, ενώ 230 οδηγοί «έσπασαν» τον κόκκινο σηματοδότη.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς hands-free μέτρασε 295 περιπτώσεις, ενώ η μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατεγράφη σε 920 οδηγούς. Αντίστοιχα, η παράλειψη χρήσης κράνους από δικυκλιστές παραμένει μεγάλο πρόβλημα, με 1.897 παραβάσεις να καταγράφονται μόνο τον Αύγουστο. Το ποσό των προστίμων για αυτές και μόνο τις παραβάσεις ξεπερνά τα 663.950 ευρώ, δείχνοντας πόσο «ακριβή» μπορεί να αποδειχθεί η αδιαφορία για την ασφάλεια. Οι επικίνδυνοι ελιγμοί προστέθηκαν με 69 καταγεγραμμένα περιστατικά. Όλα αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη προσοχής και η αδιαφορία για τους βασικούς κανόνες εξακολουθούν να κοστίζουν.
 

385 τροχαία ατυχήματα με 488 παθόντες

Πέρα από τις παραβάσεις, η σκληρή πραγματικότητα αποτυπώνεται στα 385 τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στην Αττική τον Αύγουστο. Ο απολογισμός είναι βαρύς: 14 νεκροί, 17 σοβαρά τραυματίες και 457 ελαφρά τραυματίες.
Από αυτά, τα 14 ήταν θανατηφόρα, 16 χαρακτηρίστηκαν σοβαρά και 355 ελαφρά. Ο συνολικός αριθμός των 488 παθόντων δείχνει πως η οδική ασφάλεια παραμένει ανοιχτή πληγή. Κάθε νούμερο αντιστοιχεί σε μια ανθρώπινη ιστορία, σε οικογένειες που άλλαξαν για πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
 

Τα κυριότερα αίτια και το μήνυμα της Τροχαίας για οδική ασφάλεια

Σύμφωνα με την Τροχαία, οι βασικές αιτίες των ατυχημάτων ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η μη τήρηση των κανόνων από πεζούς. Ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η μη χρήση κράνους από οδηγούς και συνεπιβάτες δικύκλων, που σε πολλές περιπτώσεις επέτεινε τη σοβαρότητα των τραυματισμών.
Το μήνυμα των αρχών είναι σαφές: η σωστή οδική συμπεριφορά και η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση. Η μείωση των αριθμών δεν θα έρθει μόνο μέσα από ελέγχους και πρόστιμα, αλλά κυρίως από την αλλαγή νοοτροπίας πίσω από το τιμόνι.
 

LETBE
BEST BUY