• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Share

ΟΔΗΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αντιμετωπίζοντας το κρύο
Αντιμετωπίζοντας το κρύο (μέρος πρώτο)!
Διαβάστηκε από 6005 αναγνώστες
Μπορεί να άργησε να κάνει την εμφάνισή του, ωστόσο, το κρύο εγκαταστάθηκε για τα καλά τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας! Όπως γίνεται και με κάθε άλλο τερτίπι του καιρού, οι μοτοσικλετιστές είναι αυτοί που βρίσκονται πιο εκτεθειμένοι και είναι αναγκασμένοι να λάβουν μέτρα για την προστασία και την ασφάλειά τους.
Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι, όπως κάθε άλλο καιρικό φαινόμενο, έτσι και το κρύο, δεν επιδρά μόνο στη θερμοκρασία (ή την υγεία, σε περίπτωση που αρρωστήσει) του αναβάτη, αλλά και στην αυτοσυγκέντρωσή του. Ο παγωμένος αναβάτης που τουρτουρίζει, χάνει σε μεγάλο βαθμό την αυτοσυγκέντρωσή του στο δρόμο, γεγονός οπωσδήποτε επικίνδυνο. Πάντως, στον πόλεμο εναντίον του κρύου, ο αναβάτης διαθέτει αρκετά εφόδια, τα οποία χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες: τον εξοπλισμό που προορίζεται για αυτόν τον ίδιο (ρούχα και προστατευτικά) και τον εξοπλισμό που προορίζεται για τη μοτοσικλέτα του (προστατευτικά και θερμαινόμενα). Σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε με την πρώτη κατηγορία, ενώ στο επόμενο θα επικεντρωθούμε στον εξοπλισμό των μοτοσικλετών, αλλά και στα σημεία που τις αφορούν και στα οποία πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή τις κρύες ημέρες.
Προτιμήστε ένα μακρύ μπουφάν έναντι ενός κοντού. Το μακρύ καλύπτει πλήρως τη μέση σας και σας προστατεύει αποτελεσματικότερα από το κρύο.
1. Προτιμήστε ένα χοντρό μπουφάν με επένδυση και ισοθερμικά από μέσα και μη ντύνεστε σαν κρεμμύδι για να ζεσταθείτε. Τα πολλά ρούχα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ευκινησίας σας, στοιχείου απαραίτητου πάνω στη μοτοσικλέτα.
2. Αν το κράνος σας επιτρέπει την εισροή του παγωμένου αέρα, φορέστε μια μπαλακλάβα που καλύπτει και διατηρεί ζεστό το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού. Αντίστοιχα, για το λαιμό προτιμήσετε ένα tube.
3. Τα ισοθερμικά ρούχα (υπάρχουν φανέλες, παντελόνια, γάντια και εσώρουχα) αποτελούν μια εξαιρετική και σχετικά φτηνή λύση για την καταπολέμηση του κρύου. Είναι άνετα, πανάλαφρα και διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος.
4. Μαζί με τον εξοπλισμό που σας προστατεύει από το κρύο, κουβαλάτε πάντα και τα αδιάβροχά σας. Η επιδείνωση του καιρού είναι συχνό φαινόμενο αυτές τις ημέρες και αν κρυώνετε στεγνοί, φανταστείτε τι έχετε να τραβήξετε αφού πρώτα γίνετε μούσκεμα!
5. Μη διανοηθείτε να βγείτε χωρίς γάντια, έστω και για τη μικρότερη διαδρομή. Τα χέρια σας θα παγώσουν αμέσως και οι χειρισμοί της μοτοσικλέτας θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολοι.
6.Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ισοθερμικά εσωτερικά γάντια (μέσα από τα κανονικά σας), φορέστε τα πριν βγείτε από το σπίτι, ώστε να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος που είχατε στη ζέστη και όχι στο κρύο.
7. Το κρύο έχει ως αποτέλεσμα να θολώνει η ζελατίνα του κράνους. Οι λύσεις σε αυτό το πρόβλημα είναι αρκετές, με διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας. Πρώτα απ´ όλα, υπάρχει το επιρρίνιο, το οποίο εμποδίζει τους υδρατμούς της αναπνοής σας να συγκεντρώνονται στη ζελατίνα και λειτουργεί σε συνδυασμό με το άνοιγμα του αεραγωγού στο σαγόνι.
8. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε ένα κράνος που μπορεί να δεχθεί pinlock, ένα εσωτερικό ζελατινάκι, συνήθως κατασκευασμένο από σιλικόνη, που αποτρέπει 100% το θόλωμα.
9. Ειδικά στις μέρες με τσουχτερό κρύο ή βροχή, η δωρεάν λύση της ανοιχτής κατά μερικά χιλιοστά ζελατίνας δεν ενδείκνυται.
10. Ιδιαίτερα στο ταξίδι, όπου οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες και οι θερμοκρασίες χαμηλότερες, ο αναβάτης πρέπει να είναι απόλυτα μονωμένος από το κρύο. Αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός σας πρέπει να είναι πλήρης (κράνος, μπουφάν, παντελόνι, γάντια, μπότες) και να μην υπάρχει κανένα άνοιγμα που θα επιτρέψει στο κρύο να φτάσει στο σώμα σας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε στα ανοίγματα του λαιμού, των καρπών και των αστραγάλων, ώστε το κρύο να μην τα διαπερνά.