Το καλύτερο ηλεκτρικό της χρονιάς: Vespa Elettrica

Το καλύτερο ηλεκτρικό της χρονιάς: Vespa Elettrica

Το καλύτερο ηλεκτρικό της χρονιάς: Vespa Elettrica

Η Vespa Elettrica αναδεικνύεται ως το καλύτερο ηλεκτρικό της χρονιάς (Best Moto 2021) σύμφωνα με την μεγάλη ψηφοφορία που ξεπέρασε τις 76.000 ψήφους στην Ελλάδα.

Το βραβείο της νέας κατηγορίας στον διαγωνισμό του Best Moto κερδίζει η Vespa Elettrica με 15.398 ψήφους. Με την παρουσίαση της Elettrica, το πλέον διαχρονικότερο scooter όλων των εποχών μπήκε στον «δρόμο του μέλλοντος» και μάλιστα με αξιώσεις, ειδικά στον τομέα της αυτονομίας και της ποιότητας.

Το βασικό σχέδιο είναι άμεσα εμπνευσμένο από αυτό της Primavera. Για την Elettrica όμως, το ασημί βασικό χρώμα της προσδίδει μια έντονη φουτουριστική χροιά, που τονίζεται από τις λεπτομέρειες χρωμίου και τα LED φωτιστικά σώματα. Στην εντύπωση αυτή, συμβάλλουν και οι χρωματιστές γραμμές και λεπτομέρειες στο scooter, που συναντώνται στους τροχούς, την σέλα και το περίγραμμα της ποδιάς και του πατώματος.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει συνεχόμενη απόδοση 4,9 ίππων και μέγιστη στιγμιαία 5,44 ίππων, με εντυπωσιακή ροπή 20,4 kgm στον τροχό. Για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη ταχύτητα, η μονάδα ελέγχου έχει νέο προγραμματισμό και η μπαταρία μπορεί να αποδώσει περισσότερη ισχύ, ενώ παράλληλα η σχέση μετάδοσης μεταξύ μοτέρ και τροχού είναι μακρύτερη. Έτσι, στην χαρτογράφηση «Power», η Vespa φτάνει έως και τα 70 χλμ/ώρα, ενώ στην «Eco» έως τα 45 χλμ/ώρα. Η μπαταρία ιόντων λιθίου δίνει αυτονομία 100 χιλιόμετρα και μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε 4 ώρες (με σύνδεση σε μία απλή οικιακή πρίζα), ενώ τόσο αυτή όσο και το μοτέρ έχουν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης. Με βάση τις τρέχουσες τιμές του ηλεκτρισμού, ένα «γέμισμα» της Elettrica κοστίζει μόλις 0,50 ευρώ. Σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο scooter με κινητήρα βενζίνης και κατανάλωση της τάξης των 2-3 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, η Elettrica είναι από 6 έως 8 φορές φθηνότερη στην κατανάλωση, σε σύγκριση με ένα βενζινοκίνητο μοντέλο!



* Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων, μοτοσυκλετών, commuter και ηλεκτρικών της χρονιάς, συμμετείχαν  μόνο τα μοντέλα που ήρθαν στην Ελλάδα το 2020.