Το πέρασμα μέσα από τους Δολομίτες θα μπορούσε να αποτελεί μόνο ανάμνηση για κάποιους, σε λίγα χρόνια...

Πρόταση να «κλείσουν» οι Δολομίτες τα επόμενα χρόνια!

Για μείωση ρύπων και ηχορύπανσης σε μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπία, λένε. Συζήτηση για περιορισμό της κυκλοφορίας με σταδιακό κλείσιμο, στα θρυλικά περάσματα των Δολομιτών, έχει ξεκινήσει.

Η προστασία του περιβάλλοντος λαμβάνει (ή δείχνει να λαμβάνει) σημαντικό μερίδιο στην ατζέντα πολλών χωρών και διοικήσεων και τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση δίνουν και παίρνουν. Σήμερα, μαθαίνουμε εξ Ιταλίας, ένα ζήτημα που θα προκαλέσει συζητήσεις με βεβαιότητα: Η συζήτηση για κλείσιμο των περασμάτων στους Δολομίτες, τα επόμενα χρόνια.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »

 
Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Δολομίτες είναι όρη στην Ιταλία, που αποτελούν μέρος των Αλπεων και φιλοξενούν ορεινά περάσματα μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ενώ αποτελούν και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η φυσική ομορφιά του τοπίου προσελκύει φυσικά τουρίστες και ταξιδιώτες, που απολαμβάνουν τις διελεύσεις τους από τα περάσματα, τα οποία αποτελούν και πόλο έλξης για ταξιδιώτες μοτοσυκλετιστές. Κι όμως, όλα αυτά μπορεί να περιοριστούν πολύ σύντομα.
 
Η συζήτηση που ξεκίνησε έχει ως αντικείμενο τον περιορισμό της κυκλοφορίας στα περάσματα των Δολομιτών από το καλοκαίρι του 2022, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την μείωση των ρύπων και τον περιορισμό της ηχορύπανσης. Τα μέτρα θέλουν να φτάσουν σε έναν στόχο μείωσης των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 και ολικό μηδενισμό τους το 2050.
 
Το σχέδιο περιορισμού της κυκλοφορίας προβλέπει την μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων που περνούν τα περάσματα, από το 80% στο 36%, των μοτοσυκλετών από το 3% στο 2%, με παράλληλη προώθηση για αύξηση χρήσης ποδηλάτου (από το 3 % στο 10%). Στο παιχνίδι μπαίνουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα αυξηθούν από το 3% στο 30% της κυκλοφορίας στα περάσματα μέχρι το 2030, αλλά και ανελκυστήρες πεζών.
 
Περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς οι αρμόδιες αρχές θα ρυθμίσουν την κυκλοφορία σύμφωνα με τα προσδοκώμενα ποσοστά, δεν δημοσιεύθηκαν ακόμα –και πραγματικά αναρωτιόμαστε πως θα γίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν ήδη από ιταλικά μέσα ενημέρωσης: Σημειώνουν, ότι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν διόδια, παρά να περιοριστεί η κυκλοφορία, ενώ πιστεύουν ότι θα πληχθεί και ο τουρισμός των περιοχών. Εσείς τι πιστεύετε; Μιλάμε πάλι για μια μέθοδο «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι»; Ή τα αυστηρά μέτρα είναι ο μόνος τρόπος να γίνει η οποιαδήποτε διαφορά στο περιβάλλον;
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »