Test Arai Quantic: Κορυφαία ασφάλεια, άνεση και τεχνολογία από F1

Με την αυστηρότερη αυτή τη στιγμή πιστοποίηση ασφαλείας, κορυφαίο σύστημα εξαερισμού, άνετο εσωτερικό και πολύ υψηλή ποιότητα, το Arai Quantic δεν είναι τυχαία ένα από τα κορυφαία κράνη της κατηγορίας.

Τιμή: Από 584 ευρώ

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Τα νέα στάνταρ ασφάλειας στα κράνη είναι πλέον γεγονός και προκειμένου να πάρει πιστοποίηση ECE R22-06 ένα κράνος θα πρέπει να περάσει από συγκεκριμένες «δοκιμασίες». Πιο συγκεκριμένα, έως τώρα οι δοκιμές κρούσης γίνονταν με το κράνος να πέφτει με συγκεκριμένη ταχύτητα σε ένα αμόνι και διάφοροι αισθητήρες μετρούσαν τις δυνάμεις που αναπτύσσονται σε ένα ομοίωμα κεφαλιού στο εσωτερικό του κράνους για να καθοριστεί αν πληροί η όχι το κράνος τις απαραίτητες προδιαγραφές. Με τις νέες προδιαγραφές όμως το κράνος θα δοκιμάζεται σε πολύ μεγαλύτερο εύρος ταχυτήτων, ενώ θα εξετάζεται και το πως επηρεάζει η πρόσκρουση διαφορετικά σημεία του κράνους. Επίσης, θα υπάρχουν και αμόνια με διαφορετικά σχήματα, ώστε να γίνεται πιο σωστή προσομοίωση της κρούσης. Ένα από τα πρώτα κράνη παγκοσμίως που έχουν καταφέρει να πάρουν πιστοποίηση ECE R22-06 είναι το νέο Quantic της Arai το οποίο παραλάβαμε από την εταιρεία M.C. Motor Import.
 



«Λείο» κέλυφος με καθαρές γραμμές για βελτιωμένη διασπορά των δυνάμεων της κρούσης.

Το εξωτερικό κέλυφος του Quantic είναι κατασκευασμένο από ένα υλικό τύπου fiberglass που η Arai ονομάζει PB e-cLc. Αυτό συνδυάζει τη μεγάλη αντοχή με το μικρό βάρος και διαχέει τις δυνάμεις σε όλη του την επιφάνεια με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Για πρώτη φορά το κέλυφος του Quantic έχει ενσωματωμένα κανάλια αέρα στο πλάι. Το στρογγυλό σουλούπι του είναι χαρακτηριστικό της Arai και δεν υπάρχουν έντονες ακμές ή εξογκώματα με στόχο να είναι «λείο» για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη αεροδυναμική απόδοση. Τα μόνα σημεία που «εξέχουν» στο κέλυφος είναι οι δυο αεραγωγοί σε σχήμα δάκρυ και η μεγάλων διαστάσεων αεροτομή. Το βάρος του σύμφωνα με τη μέτρησή μας είναι 1.650 γραμμάρια, νούμερο υψηλό αν αναλογιστούμε ότι δεν πρόκειται για flip up, ούτε έχει αναδιπλούμενη ζελατίνα. Όμως, στην πράξη δεν το νιώθεις και αυτό δείχνει την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στην αεροδυναμική.
 


Σύστημα ασφάλισης ζελατίνας από την F1 και χαμηλότερα τοποθετημένος μηχανισμός για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η διάφανη, αντιχαρακτική ζελατίνα VAS Max Vision προσφέρει ευρύ οπτικό πεδίο και δεν παρατηρήσαμε περίεργες αντανακλάσεις κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Διαθέτει αναμονές για αντιθαμβωτική μεμβράνη, αλλά όπως διαπιστώσαμε το να θαμπώσει η ζελατίνα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού στο πάνω μέρος της έχει δυο ρυθμιζόμενους αεραγωγούς, ενώ η εισαγωγή στο σαγόνι στέλνει μέρος του αέρα στην εσωτερική πλευρά της ζελατίνας. Στην αριστερά πλευρά υπάρχει ο μηχανισμός κλειδώματος που προέρχεται από τα κράνη της Arai που χρησιμοποιούν οι οδηγοί της F1 και εξαλείφει την πιθανότητα ανοίγματος από τον αέρα ή κατά την κρούση. Εντυπωσιακός είναι και ο μηχανισμός της, ο οποίος είναι τοποθετημένος χαμηλότερα σε σχέση με άλλα κράνη, ώστε να αφήνει «καθαρό» το πάνω  μέρος του κράνους που θα δεχθεί τις δυνάμεις της κρούσης και μπορεί να τις διανείμει αποτελεσματικά. Φυσικά, επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αφαίρεση της ζελατίνας χωρίς εργαλεία.


13 οπές εξαερισμού για αποτελεσματική κυκλοφορία του αέρα

Το νέο Quantic διαθέτει 7 εισαγωγές αέρα, νούμερο που δεν βλέπουμε συχνά. Από αυτούς ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στον κεντρικό ο οποίος βρίσκεται μέσα στο λογότυπο της Arai στο μέτωπο και όπως είδαμε στην πράξη λειτουργεί εξαιρετικά σε χαμηλές ταχύτητες φέρνοντας δροσερό αέρα στο εσωτερικό. Ο αεραγωγός στο σαγόνι είναι 3 θέσεων και διαθέτει φίλτρο που μπορεί να αντικατασταθεί, ενώ το μεγάλο μέγεθός του κάνει εύκολο τον χειρισμό φορώντας γάντια. Ο κεντρικός πίσω απαγωγός αέρα είναι κρυμμένος κάτω από την αεροτομή και το σημείο αυτό επιλέχθηκε μετά από δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα. Σκοπός του είναι όχι μόνο να απομακρύνει τον ζεστό αέρα, αλλά ομαλοποιεί και τη ροή του στο πίσω μέρος του κράνους βελτιώνοντας τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες που θα κρατήσει ξεκούραστο τον αναβάτη.


Πλένεις μόνο τα υφάσματα, όχι και το αφρώδες.

Η εσωτερική επένδυση έχει πλούσιο αφρώδες και προσφέρει πρωτόγνωρη άνεση ανεξάρτητα από τη διάρκεια της διαδρομής. Στα μάγουλα υπάρχουν αφράτες προσθήκες 5 χιλιοστών οι οποίες μπορούν να αφαιρεθούν, αν κάποιος θέλει περισσότερο χώρο. Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι το ύφασμα από τα μάγουλα μπορεί να αφαιρεθεί ώστε να πλυθεί μόνο αυτό και όχι το αφρώδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου δεν θα καταστρέφεται το αφρώδες και η αντικατάστασή του θα γίνεται πολύ πιο αραιά σε σχέση με μια συμβατική επένδυση. Διαθέτει σύστημα ταχείας αφαίρεσης σε περίπτωση ανάγκης, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει το υποσιάγωνο που ομαλοποιεί τη ροή του αέρα και μειώνει τα επίπεδα θορύβου. Το κλείσιμό του γίνεται με Double D Ring.




Η άποψή μας
Φορώντας το Quantic νιώθεις και είσαι ασφαλής, αφού έχει δοκιμαστεί σε πολλές και διαφορετικές συνθήκες και καλύπτει τις τελευταίες προδιαγραφές ασφάλειας ECE R22-06. Έχει δοθεί σημασία σε κάθε λεπτομέρεια και η υψηλή ποιότητα κατασκευής διακρίνεται σε κάθε σημείο του. Είναι «φορτωμένο» με τεχνολογίες και καινοτομίες που το κάνουν να ξεχωρίζει και αποτελεί μια επένδυση που θα σε συντροφεύει για πολλά χρόνια.    

Επίσημος εισαγωγέας στην Ελλάδα M.C. Motor A.E.

Arai Center Athens
Μιχαλακοπούλου 36 – Αθήνα 115 28
Τηλ: 210 7212986
www.araihellas.gr

Από τα πρώτα παγκοσμίως που συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές ασφάλειας ECE R22-06
Μηχανισμός ασφάλισης της ζελατίνας εμπνευσμένος από τα κράνη της F1
Από τα μάγουλα αφαιρείται το ύφασμα για να πλυθεί μόνο του, οπότε δεν καταστρέφεται το αφρώδες.
«Λείο» κέλυφος για να διαχέονται οι δυνάμεις της κρούσης.
Θα άλλαζες το κράνος σου για ένα νέων προδιαγραφών το οποίο όμως μάλλον θα είναι βαρύτερο ή θέλεις μικρό βάρος;

 

Τιμή: 584 ευρώ

Arai Hellas
Μιχαλακοπούλου 36, 11528, Αθήνα

Ρωτήστε περισσότερα