Οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου μπορούν πλέον να οδηγούν νόμιμα μοτοσυκλέτες 125 κυβικών.

Νόμιμη η οδήγηση μοτοσυκλέτας με δίπλωμα αυτοκινήτου

Αλλάζουν όλα στα διπλώματα μοτοσυκλέτας: Από εδώ και πέρα, όποιος έχει δίπλωμα αυτοκινήτου μπορεί νόμιμα να οδηγήσει και μοτοσυκλέτα 125 κυβικών, δηλαδή της κατηγορίας A1. Δείτε περισσότερα.

UPDATE: Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει το ζήτημα. Διαβάστε την εδώ. 

Μια νέα διάταξη που έγινε υπουργική απόφαση ενεργοποιήθηκε πριν λίγα λεπτά, ουσιαστικά αλλάζοντας ριζικά την πραγματικότητα των διπλωμάτων και στην Ελλάδα, πλέον. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Α3/Οικ./56475/6635, όποιος έχει δίπλωμα αυτοκινήτου κατηγορίας B θα μπορεί να οδηγήσει νόμιμα και μοτοσυκλέτες κατηγορίας Α1, δηλαδή 125 κυβικών.
 
Πρόκειται για μια αλλαγή η οποία είχε ενεργοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση μέσω οδηγίας, ήδη από τις 4 Μαΐου του έτους. Η υπουργική απόφαση έχει άμεση εφαρμογή σε ισχύ.
 
Για την είδηση έχουν εκφραστεί αντιδράσεις, από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, κ. Αρη Ζωγράφου, ο οποίος επισημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα χρήζει διαφορετικής εκπαίδευσης από το αυτοκίνητο, προσαρμοσμένης στην οδηγική πραγματικότητα της Ελλάδας. Περιμένουμε και περισσότερες πληροφορίες, επί του θέματος. 

  • Τόλης

    Καλησπέρα.Μπορω και τωρα που μιλάμε να πάρω το μηχανάκι 50cc και να οδηγήσω χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα?δεν μιλάω για 125cc αναφέρομαι για μηχανάκι 50cc !!!θα ήθελα να μάθω τι ισχύει πραγματικά γτ ακούγονται διάφορα.μιλαω για 50cc . ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

     
  • Γιώργος

    Πολύ καλά το έκαναν. Ποτέ θα αρχισει να εφαρμόζεται; μπορούμε να πάμε αύριο σε μια σχολή οδηγών;

     
  • Τόλης

    Από πότε μπορούμε να οδηγήσουμε μηχανάκι 50cc με δίπλωμα αυτοκινήτου?έχει βγει τελικά ο νόμος για να το πράξουμε αυτό?μια σοβαρή απάντηση από όποιον γνωρίζει.ευχαριστω.

      1
    • Mototriti

      Απάντηση: Η οδήγηση δικύκλου μέχρι 125 κυβικά είναι πλέον νόμιμη με δίπλωμα αυτοκινήτου υπό προϋποθέσεις - η διάταξη έχει ψηφιστεί

        3
  • Kostas

    Αυτό το γεγονός, όλοι να θεωρούν όλους τους άλλους ανεύθυνους εκτός από τον εαυτό τους με ξεπερνά. Να θέλουν να επεμβαίνει το κράτος με σωρεία εξετάσεων ακόμα και για το πώς να κατουράς μέσα στη λεκάνη και όχι έξω... Έλεος. Όλοι έχουμε οδηγήσει διάφορα αυτοκίνητα διαφορετικής ιπποδύναμης και κατηγορίας (ακόμα και επαγγελματικά) και ξέρουμε ότι το καθένα θέλει τον τρόπο του. κάποιοι έχουμε οδηγήσει και παπί. Κάποιοι έχουμε οδηγήσει και φουσκωτό χωρίς δίπλωμα και ξέρουμε τι πάει να επί υπευθυνότητα οδήγησης, τι πάει να πεί διαφορετικό μέσο. Γιατί να νομίζουμε ότι οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν;;;

     
  • Χάρης

    Δεν ισχύει αυτό. Μια τέτοια σελίδα θα έπρεπε να επιβεβαιώνει και μετά να κοινοποιεί τέτοιες πληροφορίες.

     
  • Vasilis

    Επειδή είμαι οδηγός και μηχανής και αυτοκινήτου άλλα και χειριστής ελικοπτέρων ερασιτεχνικά μπορεί να φαίνεται καλό για αυτούς που θέλουν να έχουν και μηχανάκι αλλά πραγματικά είναι διαφορετικό να οδηγείς αυτοκίνητο και διαφορετικό να οδηγείς μηχανή όπως είναι διαφορετικό και να αλλάζεις κυβικά από 50 125 150 200 300 και 350 και το γνωρίζω καλά γιατί από 50 cc βεσπακι έφτασα στα 750 cc Afrika. Στην αεροπορία για να μπορέσουμε να χειριστούμε ένα άλλο ελικόπτερο το οποίο δεν διαφέρει o θέμα χειρισμος πρέπει να εκπαιδευτούμε για πέντε τουλάχιστον ώρες πάνω στο καινούργιο τύπο και κατόπιν να μπορέσουμε να πάρουμε άδεια για το νεο ελικόπτερο και αυτό πάλι μετά από εξέταση.

      1
  • Μάριος Παπαδοπουλος

    Ακούστε λοιπόν το εξεις παράλογο. Καπετάνιος με 20 υπηρεσία σε σούπερ τάνκερ δεν μπορεί να οδηγήσει ταχύπλοο σκάφος και θέλει άλλο δίπλωμα. Τα συμπεράσματα δικά σας

      9
  • Τηλέμαχος

    Όποιος έχει οδηγήσει μηχανάκι ή μηχανή στην ζωή του ξέρει ότι με γνώσεις οδήγησης αυτοκινήτου δεν μπορείς να οδηγήσεις μηχανή. Είναι εντελώς διαφορετικά οχήματα με εντελώς διαφορετική οδηγική συμπεριφορά. Όταν θα αρχίσουν τα ατυχήματα να αυξάνονται λόγο του ότι ο καθένας που ξέρει να οδηγα αυτοκίνητο θα παίρνει και παπί χωρίς την αντίστοιχη εμπειρία και γνώση, τότε θα καταλάβουν ότι είναι μέγα λάθος.

     
  • ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Πολυ σωστο μετρο που ισχυει σε αλλες ευρωπαικες χωρες χρονια τωρα.Δεν μπορεισ να οδηγας στα 18 αυτοκινητο 500 ιππων και οχι ενα σκουτερ 10ιππων .

      13