Τώρα που νομιμοποιείται η διήθηση, θα φέρει και άλλο κόσμο από το αυτοκίνητο;
|

- Νόμιμη πλέον η διήθηση ανάμεσα σε ακινητποιημένα ή κινούμενα μεχρι 30 χλμ./ώρα αυτοκίνητα.
- Μέχρι τώρα έκαναν τα στραβά μάτια, αλλά σε ατύχημα έφταιγε πάντα ο μοτοσυκλετιστής.
- Λένε ότι θα φέρει και άλλο κόσμο από το αυτοκίνητο, μειώνοντας την κίνηση.
- Αλλοι όμως πιστεύουν ότι πολλοί αυτοκινητάδες φοβούνται και ό,τι και να γίνει δεν θα κάνουν το επόμενο βήμα.
Νόμιμη πλέον η διήθηση ανάμεσα σε ακινητποιημένα ή κινούμενα μεχρι 30 χλμ./ώρα αυτοκίνητα
Ο νέος ΚΟΚ θα φέρει κάτι το οποίο για χρόνια φώναζαν οι μοτοσυκλετιστές ότι πρέπει να γίνει. Η διήθηση πλέον θα είναι νόμιμη, με κάποιες προϋποθέσεις. Η παράγραφος 9 του άρθρου 17 που ορίζει αυτές τις παραμέτρους είναι ξεκάθαρη. Η διήθηση επιτρέπεται σε δρόμους που έχουν τουλάχιστον 2 λωρίδες και η ταχύτητα αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα. Ο μοτοσυκλετιστής μπορεί να προχωρήσει σε διήθηση αν τα αυτοκίνητα γύρω του είναι ακινητοποιημένα ή αν κινούνται με μικρή ταχύτητα. Αυτό (όπως ορίζει ο νόμος) σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα θα πρέπει να κινούνται με ταχύτητα μικρότερη από αυτήν της επιτρεπόμενης διήθησης, δηλαδή μέχρι 30 χλμ./ώρα.
Μέχρι τώρα έκαναν τα στραβά μάτια, αλλά σε ατύχημα έφταιγε πάντα ο μοτοσυκλετιστής
Φυσικά η διήθηση δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε κάτι που όποιος κυκλοφορεί καθημερινά στους δρόμους δεν γνωρίζει. Η πυκνή κίνηση και η ευελιξία της μοτοσυκλέτας έχει κάνει τη διήθηση μια πραγματικότητα στους ελληνικούς δρόμους και μέχρι τώρα οι αρχές έκαναν τα στραβά μάτια και δεν έγραφαν κανέναν για διήθηση, άλλωστε ακόμα και αστυνομικές δυνάμεις που κινούνται με δίκυκλα οχήματα χρησιμοποιούσαν αυτή την πρακτική. Ουσιαστικά ο νόμος έρχεται να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα. Η μεγάλη όμως αλλαγή έρχεται στο τι γίνεται σε περίπτωση ατυχήματος. Μέχρι τώρα, όποιες και αν ήταν οι συνθήκες, η ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος βάραινε τον μοτοσυκλετιστή, ενώ με το νέο νόμο (εφόσον κάποιος ακολουθεί τους κανόνες που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο) μπορεί και να δικαιωθεί σε ενδεχόμενο ατύχημα.
Λένε ότι θα φέρει και άλλο κόσμο από το αυτοκίνητο, μειώνοντας την κίνηση
Πέραν του ζητήματος της παραπάνω παραγράφου, η αλλαγή αυτή είναι σημαντική γιατί ίσως οι νομοθέτες δείχνουν ότι αρχίζουν να υπολογίζουν λίγο περισσότερο τη μοτοσυκλέτα, κάτι που μέχρι τώρα ήταν από σπάνιο έως ανύπαρκτο. Είναι και μια κίνηση που μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερο κόσμο από το χώρο του αυτοκινήτου στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Η εισροή αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, από όταν υπό προϋποθέσεις μπορείς να οδηγήσεις ένα δίκυκλο της κατηγορίας Α1 με δίπλωμα αυτοκινήτου. Η διαφορά όμως στην ασφάλεια είναι κάτι που κρατούσε πολλούς από τους αυτοκινητάδες πίσω, παρά τα εμφανή πλεονεκτήματα του δικύκλου. Πολλοί λένε ότι μπορεί αυτή η νομιμοποίηση της διήθησης να πείσει αρκετούς να κάνουν το επόμενο βήμα.
Αλλοι όμως πιστεύουν ότι πολλοί αυτοκινητάδες φοβούνται και ό,τι και να γίνει δεν θα κάνουν το επόμενο βήμα
Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι τα δέλεαρ ήταν ήδη αρκετά για όσους κατόχους αυτοκινήτων ήθελαν να κάνουν το βήμα και να μεταβούν στο δίκυκλο για την καθημερινή τους μετακίνηση και πράγματι πολλοί έχουν κάνει ήδη τη μετάβαση. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη θεωρία, η περαιτέρω διευκόλυνση της νομιμοποίησης της διήθησης δεν θα αλλάξει τα δεδομένα ούτε θα κάνει όσους κατόχους αυτοκινήτου φοβόντουσαν πριν τα δίκυκλα να ξεθαρρέψουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, πλέον οι κάτοχοι αυτοκινήτου θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν περισσότερο το νου τους στις μοτοσυκλέτες που περνάνε ανάμεσά τους και αυτό έχει μεγάλες πιθανότητες να κάνει την καθημερινότητα πιο ασφαλή για εμάς τους μοτοσυκλετιστές.