• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Δοκιμάζουμε τα Nolan N70-2X και N70-2GT

Τα δύο κράνη μπορούν να μεταμορφωθούν σε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Η ζελατίνα παρέχει μεγάλο εύρος ορατότητας και στα δύο μοντέλα, ενώ το ενσωματωμένο pinlock φροντίζει για την αντιθαμβωτική προστασία σε όλες τις συνθήκες.

Η ζελατίνα παρέχει μεγάλο εύρος ορατότητας και στα δύο μοντέλα, ενώ το ενσωματωμένο pinlock φροντίζει για την αντιθαμβωτική προστασία σε όλες τις συνθήκες.

Η αφαιρούμενη εσωτερική επένδυση Clima Comfort είναι ποιοτική και συνδυάζεται με ρυθμιζόμενο –αφαιρούμενο κάλυμμα στην περιοχή του αυχένα.

Nolan N70-2GT

Test κράνους: Nolan N70-2X/Ν70-2GT

Το Ν70-2 είναι το νέο πολυμορφικό κράνος της Nolan και έχει σκοπό να ανεβάσει επίπεδο στον τομέα της πρακτικότητας, αφού διατίθεται σε δύο εκδόσεις για αυτούς που αρέσκονται τόσο σε ασφάλτινες όσο και σε χωμάτινες εξορμήσεις.

Τα πολυμορφικά κράνη κατακτούν τις καρδιές των αναβατών κερδίζοντας συνεχώς μερίδιο στην αγορά, αφού η αυξημένη χρηστικότητα αποτελεί το μεγάλο τους ατού έναντι των υπόλοιπων κατηγοριών. Η Nolan είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την επιτυχία τους, καθώς μία από τις πολλές καινοτομίες στη μακρόχρονη πορεία της ήταν το πρώτο πολυμορφικό κράνος ονόματι Ν43. Παρουσιάστηκε το 2009 και αμέσως απέδειξε την αξία του, αφού είχε τη δυνατότητα να αλλάζει κυριολεκτικά μορφή (από full face σε Jet) με μία απλή κίνηση. Θέλοντας λοιπόν να εξελίξει αυτή την ιδέα και να περάσει την τεχνογνωσία και στην πιο δημοφιλή κατηγορία των Adventure, η ιταλική εταιρία δημιούργησε το Ν70-2Χ το οποίο μαζί με το Ν70-2GT αποτελούν τις ναυαρχίδες της Nolan στα πολυμορφικά κράνη, καλύπτοντας τόσο τους αναβάτες on-off μοτοσυκλετών όσο και αυτούς που λατρεύουν τα ταξίδια σε όλες τις συνθήκες.  

 
 
Εμφάνιση – Εργονομία
Παρατηρώντας τα δύο μοντέλα οι ομοιότητες είναι λιγότερο εμφανείς από τις διαφορές τους, αφού παρότι έχουν κοινή βάση δηλώνουν ξεκάθαρα σε ποια κατηγορία ανήκουν. Το γείσο στο Ν70-2Χ ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά δίνοντας μια χωμάτινη αύρα, αλλά ακριβώς από κάτω του βρίσκεται η μεγάλη ζελατίνα, η οποία φανερώνει και τις τουριστικές του δυνατότητες όπως και στην περίπτωση του GT.

Πρόκειται για δυο σύγχρονα στην όψη κράνη, των οποίων η σχεδίαση δεν σε προϊδεάζει ότι μπορούν  κυριολεκτικά να μεταμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες σου (Ν70-2Χ σε οκτώ διαφορετικούς συνδυασμούς και Ν70-2GT σε έξι!). Το μοντέλο διατίθεται σε 2 μεγέθη κελύφους και σε νούμερα από ΧΧS έως ΧΧΧL, ενώ όσον αφορά τα χρώματα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε δεκαεπτά επιλογές για το GT και είκοσι για το Χ ώστε να βρεις αυτό που ταιριάζει στα χρώματα της μοτοσυκλέτας σου ή στο προσωπικό σου στυλ.

Για την κατασκευή του κελύφους, η Nolan χρησιμοποιεί lexan polycarbonate παρότι είναι ακριβότερο υλικό από το ABS που συναντάμε στα περισσότερα κράνη σε αυτήν την κατηγορία τιμής, με σκοπό να υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές ECE 22.05, ανεξάρτητα τη διαμόρφωση που έχεις επιλέξει. Το κράνος ασφαλίζει πολύ εύκολα χάρη στο πατενταρισμένο σύστημα microlock με κλιπ μικρομετρικής ρύθμισης και παρότι η κατηγορία δεν φημίζεται για το μικρό βάρος, το Ν70-2 σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ενοχλητικό αποδεικνύοντας ότι είναι σχεδιασμένο για πολύωρη χρήση.


 
Πρακτικότητα
Όπως προαναφέραμε, το μεγάλο ατού του Ν70-2 είναι ότι προσαρμόζεται στις συνθήκες και τις ανάγκες σου, με σκοπό να το χρησιμοποιείς στο ταξίδι, στο βουνό ή στην καθημερινή σου μετακίνηση. Αν σου αρέσει το περιπετειώδες look το Ν70-2Χ σου επιτρέπει να κινείσαι άνετα ακόμα και με το γείσο με ταχύτητες κοντά στα 140χλμ/ώρα, ενώ με την αφαίρεσή του (γίνεται γρήγορα με βίδες μισής στροφής) το κράνος μετατρέπεται σε ένα κανονικό Full Face, παρέχοντας εντυπωσιακό εύρος ορατότητας λόγω της μεγάλης ζελατίνας. Η τελευταία και στα δύο κράνη αφαιρείται εύκολα χωρίς εργαλεία και δεν θαμπώνει ποτέ –το ενσωματωμένο pinlock φροντίζει για αυτό- ενώ στο GT καλύπτει και το πηγούνι, συμβάλλοντας στην πιο αεροδυναμική σχεδίαση. Όπως είναι φυσικό, χωρίς το γείσο συναντάμε μικρότερη αντίσταση στον αέρα αλλά και λιγότερο θόρυβο, κάτι που διαπιστώσαμε διανύοντας ακούραστα αρκετά χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο.Αν η μέρα είναι ηλιόλουστη όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να αγοράσεις επιπλέον ζελατίνα, αφού η Nolan έχει φροντίσει και για αυτό. Στο εσωτερικό του κράνους βρίσκεται το σύστημα VPS (μία μικρότερη φιμέ ζελατίνα), που καλύπτει επαρκώς την περιοχή των ματιών και επανέρχεται στην αρχική θέση με το πάτημα ενός κουμπιού. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να μετατρέψεις το N70-2 σε jet, αφαιρώντας το υποσιάγωνο ή και την μεγάλη ζελατίνα με μία κίνηση, ενώ η (αφαιρούμενη) ποιοτική επένδυση Clima Comfort σε συνδυασμό με το σύστημα αερισμού (αποτελείται από 4 αεραγωγούς) κρατούν το εσωτερικό δροσερό, σε όλες τις συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσεις.
Στον αντίποδα, για την προστασία από το κρύο υπάρχουν αντιανεμικά καλύμματα στην περιοχή του αυχένα (ρυθμιζόμενο) αλλά και του πηγουνιού τα οποία αφαιρούνται αποδεικνύοντας ότι το Ν70-2 είναι ένας κράνος που προσφέρει άνεση αλλά και ασφάλεια σε όλες τις εποχές.  Οι πρακτικές λύσεις δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το N70-2 έχει έτοιμες υποδοχές για  να εξοπλιστεί με τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας N-COM B902R & LR, B601 R, καθώς και με το καινοτόμο ESS (κόκκινο LED το οποίο τοποθετείται στο πίσω μέρος και ανάβει κατά το φρενάρισμα παίρνοντας εντολή από ειδικό αισθητήρα με επιταχυνσιόμετρο) αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα επίπεδα ασφάλειας. 
 
 
Η άποψή μας
Το Ν70-2 έχει πολλά να προσφέρει στους αναβάτες των Adventure, και όχι μόνο, μοτοσυκλετών και οι τιμές που ξεκινούν από τα 241 ευρώ το κατατάσσουν αυτόματα στις πιο value for money επιλογές. Πρόκειται για ένα ποιοτικό ¨πασπαρτού¨ που μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία σε όλες τις συνθήκες, κάνοντας περιττή την αγορά δεύτερου κράνους για το αστικό περιβάλλον.
 
Θα το βρείτε διαθέσιμο στο κατάστημα Μπαξεβάνης
Καλλιρρόης 12 Νέος Κόσμος,
Τηλ. 210-9237000
www.baxevanismoto.com