Κράνος: Πότε πραγματικά λήγει η ζωή του;
|
Αντικατάσταση κάθε 5 χρόνια σύμφωνα με τους κατασκευαστές
Μερικοί ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν αρκετές ανεξάρτητες μελέτες
Το κράνος δεν φθείρεται το ίδιο για όλους
Δεν ξέρεις τι γίνεται «μέσα» του, αρά προσέχεις για να έχεις
Αντικατάσταση κάθε 5 χρόνια σύμφωνα με τους κατασκευαστές
Οι περισσότεροι κατασκευαστές κρανών, καθώς και οργανισμοί όπως το Snell Foundation, προτείνουν αντικατάσταση κάθε πέντε χρόνια από την πρώτη χρήση ή δέκα από την ημερομηνία κατασκευής. Η σύσταση βασίζεται στην ιδέα ότι, με την πάροδο του χρόνου, τα υλικά ενός κράνους φθείρονται φυσικά, ακόμη και χωρίς εμφανή ζημιά. Η εσωτερική επένδυση μπορεί να χάσει την ικανότητα της να απορροφά κραδασμούς λόγω θερμοκρασίας, υγρασίας, ιδρώτα ή χρήσης χημικών καθαριστικών. Παράλληλα, οι αφροί (το υλικό που είναι σαν φελιζόλ) και οι ραφές του εσωτερικού μπορεί να αλλοιώνονται, επηρεάζοντας την εφαρμογή και σταθερότητα του κράνους.
Μερικοί ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν αρκετές ανεξάρτητες μελέτες
Παρά την γενικευμένη σύσταση, αρκετοί αναβάτες αμφισβητούν την χρονική αυστηρότητα των πέντε ετών. Υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν επαρκείς ανεξάρτητες μελέτες που να αποδεικνύουν ξεκάθαρη απώλεια προστασίας σε κράνη που διατηρούνται σε άριστες συνθήκες. Επιπλέον, γίνεται λόγος για πιθανή εμπορική σκοπιμότητα: τα κράνη είναι ένα από τα πιο ακριβά αξεσουάρ για τον αναβάτη, κι ένας περιοδικός κύκλος αντικατάστασης διασφαλίζει συνεχή κατανάλωση. Σύμφωνα με τους επικριτές, ένα ποιοτικό κράνος που δεν έχει υποστεί πτώση μπορεί να παραμείνει ασφαλές και πέρα από το καθιερωμένο όριο.
Το κράνος δεν φθείρεται το ίδιο για όλους
Η αλήθεια μπορεί να κρύβεται κάπου στη μέση όμως, καθώς το κράνος του καθενός δεν χρησιμοποιείται το ίδιο και σίγουρα όχι με παρόμοιο προσανατολισμό. Ένας αναβάτης που οδηγεί καθημερινά και έρχεται αντιμέτωπος με όλες τις καιρικές συνθήκες όπως βροχή, ζέστη, σκόνη, καυσαέριο, λογικό και επόμενο είναι να φθείρει είτε το εσωτερικό, είτε το εξωτερικό μέρος του κράνους πιο γρήγορα, από κάποιον που χρησιμοποιεί το κράνος κάθε σαββατοκύριακο για μια γρήγορη εξόρμηση. Επιπρόσθετα, καίριο είναι το ζήτημα αποθήκευσης του κράνους – και εξηγούμαστε: Σίγουρα ένα κράνος που βρίσκεται σε φυσιολογικές συνθήκες και θερμοκρασίες, θεωρητικά θα έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και αντοχής από ένα κράνος που ο οδηγός παρατάει κάτω από τη σέλα και την μπαγκαζιέρα και κατ επέκταση έρχονται σε επαφή με πολύ κρύο/ζέστη και υγρασία.
Δεν ξέρεις τι γίνεται «μέσα» του, αρά προσέχεις για να έχεις
Πολλοί αναβάτες «υπακούν» στις συστάσεις και αντικαθιστούν το κράνος του ανά 5-6 χρόνια, είτε επειδή υπέστη φυσιολογική φθορά, είτε επειδή θέλουν να έχουν το κεφάλι τους «ήσυχο». Αλλοι ωστόσο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κράνη δεκαετίας, στη καλύτερη καθώς κατά τα πρότυπα τους, παραμένουν σε καλή κατάσταση. Το ερώτημα που γεννιέται όμως είναι το εξής: Έστω ότι το κράνος εξωτερικά είναι μια χαρά και έστω ότι ο αναβάτης το προσέχει σαν τα μάτια του, τι πραγματικά όμως συμβαίνει στα εσωτερικά μέρη που καλώς ή κακώς δεν έχουμε πρόσβαση; Μήπως οι συστάσεις έχουν να κάνουν με αυτό και καλό είναι, ακόμη και αν φαινομενικά το κράνος είναι οκ, να το αλλάζουμε; Γιατί στη τελική, ένα κεφάλι έχουμε. Εσύ αλλάζεις κράνος τακτικά;