Α2 supersport με το καλύτερο 0-100

Πιο γρήγορo 0-100 έχουν τα 450 SR-S και RS 457 σε 5,3 δευτερόλεπτα.
Πιο γρήγορα ακινητοποιείται το YZF-R3 με 100-0 στα 42,5 μέτρα.
Ελαφρύτερο το YZF-R3 στα 169 κιλά.
Πιο προσιτό το 450 SR-S στα 6.190 ευρώ.
Πιο γρήγορo 0-100 έχουν τα 450 SR-S και RS 457 σε 5,3 δευτερόλεπτα.
Οι supersport μοτοσυκλέτες Α2 κατηγορίας συνδυάζουν δυναμική σχεδίαση και σπορ ελεγχόμενες επιδόσεις, που πάντα τραβάνε τα βλέμματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίστα ή στον επαρχιακό από νεοεισερχόμενους ή πιο έμπειρους αναβάτες και αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία. Στο παρόν συγκριτικό αναφερόμαστε σε supersport «σχολεία» μέχρι 500cc με τις καλύτερες επιδόσεις στο 0-100χλμ/ώρα. Σε μία πιο σπορ οδήγηση για την οποία προορίζονται τα μοντέλα του παρόντος συγκριτικού , η επιτάχυνση είναι σημαντική για την γενικότερη οδηγική εμπειρία. Ξεκινώντας, λοιπόν, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν μαζί τα 450 SR-S και RS 457 όπου χρειάζονται 5,3 δευτερόλεπτα για να «πιάσουν» τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Στη συνέχεια, βρίσκουμε το YZF-R3 με μία επίδοση 5,7 δευτερολέπτων στο 0-100, ενώ το CBR500R χρειάζεται 6 δευτερόλεπτα για να δείξει το κοντέρ «100».
Πιο γρήγορα ακινητοποιείται το YZF-R3 με 100-0 στα 42,5 μέτρα.
| Μάρκα | Τιμή | Βάρος (πλήρες υγρών) | 0 - 100 Km/h (sec.) | 100 - 0 Km/h (Μέτρα) |
|---|---|---|---|---|
| CFMOTO 450 SR-S | 179 | 5,3 | 44 | |
| APRILIA RS 457 | 175 | 5,3 | 47,6 | |
| YAMAHA YZF R3 | 169 | 5,7 | 42,5 | |
| HONDA CBR 500R | 191 | 6 | 44,8 |
Όταν αναφερόμαστε σε στριφτερές επαρχιακές διαδρομές ή οδήγηση σε πίστα, σημαντικό ρόλο παίζει η ιπποδύναμη και ο κυβισμός μιας μοτοσυκλέτας. Εξίσου σημαντικά είναι και τα περιφερειακά, όπως το σύστημα φρένων, οι αναρτήσεις και το πλαίσιο, που λειτουργούν στο «παρασκήνιο», ειδικά για κάποιον που δεν έχει εμπειρία σε πιο… «επιθετική» οδήγηση. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βγει μοντέλα μοτοσυκλετών με μοτέρ «πύραυλο» , ενώ το πλαίσιο, τα φρένα και οι αναρτήσεις δεν μπορούν να το … υποστηρίξουν κατάλληλα. Εφόσον στο παρόν συγκριτικό αναφερόμαστε σε σπορ οδήγηση, οι απαιτήσεις από τα φρένα είναι μεγάλες. Την πρωτιά, λοιπόν, έχει το YZF R3 με 100-0km/h στα 42,5m και ακολουθούν τα 450 SR-S και CBR500R με 44m και 44,8m, αντίστοιχα. Η κατάταξη κλείνει με το RS 457 με 100-0km/h στα 47,6m.
Ελαφρύτερο το YZF R3 με βάρος μόλις 169kg
Οι νεοεισερχόμενοι αναβάτες συνήθως αγχώνονται στις μανούβρες ή στα κοψίματα του τιμονιού με χαμηλές ταχύτητες. Επιπλέον, αναβάτες χαμηλότερου αναστήματος που τα πέλματα δεν πατάνε κανονικά στο έδαφος, αγχώνονται με την διαχείριση του βάρους της μοτοσυκλέτας στα φανάρια ή στο ξεπαρκάρισμα με την όπισθεν υπό κλίση. Μία άλλη κατηγορία αναβατών είναι αυτοί που θέλουν μια μοτοσυκλέτα ελαφριά και για τα καθημερινά, για να μην τους κουράζει στην αστική χρήση. Όλοι οι προαναφερθέντες οδηγοί έχουν στο μυαλό τους το βάρος της μοτοσυκλέτας όταν κάνουν την έρευνα αγοράς τους. Από το παρόν συγκριτικό, η μοτοσυκλέτα που θα αγχώσει λιγότερο τον νεοεισερχόμενο ή θα κουράσει λιγότερο τον πιο έμπειρο, είναι ξανά το YZF R3 με βάρος που δεν ξεπερνά τα 169kg πλήρες υγρών. Ακολουθεί το RS 457 στα 175kg και το 450 SR-S με βάρος 179kg. Η λίστα έρχεται και κλείνει με το CBR500R στα 191kg. Παρότι εν κινήσει κάποιες μοτοσυκλέτες είναι στημένες με τρόπο που κρύβουν τα κιλά τους, στη στατική διαχείριση ή στο «μάζεμα» από ένα απότομο μπροστινό φρενάρισμα με ελαφρώς γυρισμένο το τιμόνι, το βάρος παίζει το ρόλο του.
Πιο προσιτό το 450 SR-S στα 6.190 ευρώ.
Εφόσον κάνουμε τις επιλογές μας όσον αφορά το καλύτερο φρενάρισμα, την καλύτερη επιτάχυνση και με ποιο θα κάνουμε … γάμπες, ένα ακόμη κριτήριο επιλογής είναι και η τιμή απόκτησης. Την πρωτιά έχει το 450 SR-S, όπου έρχεται στην τιμή των 6.190 ευρώ και είναι το μόνο με τιμή κάτω από 7.000 ευρώ. Με 1000 ευρώ παραπάνω μπορείς να αγοράσεις το YZF R3 στα 7.190 ευρώ και με 7.199 ευρώ παίρνεις το RS 457. Τέλος, αν δώσεις 7.400 ευρώ μπορείς να αποκτήσεις το CBR500R. Αν πρόκειται για την πρώτη μοτοσυκλέτα σου, καλό είναι να θυμάσαι να αφήσεις ένα περιθώριο στο budget για την αγορά του κράνους και του εξοπλισμού σου, και για τις πρώτες βόλτες με αυτό που θα διαλέξεις.

.jpg)
