Το Yamaha Crypton X ίσως στην ομορφότερη εκδοχή του: Την Special έκδοση με τους χρυσούς χυτούς τροχούς.

Το Yamaha Crypton X ίσως στην ομορφότερη εκδοχή του: Την Special έκδοση με τους χρυσούς χυτούς τροχούς.

Yamaha Crypton X: Το πιο επιτυχημένο σύγχρονο παπί

Για πολλούς ξεπέρασε ακόμα και το «στρογγυλοφάναρο»! Το Yamaha Crypton X ήταν η επιτομή του επιτυχημένου παπιού στην χώρα μας, πετυχαίνοντας ασύλληπτη εμπορική διάδοση και δημιουργώντας την δική του «κουλτούρα» βελτιώσεων και τροποποιήσεων.

YAMAHA: Tenere 700 με 700E δώρο Αξεσουάρ

Ήταν μέσα στην καρδιά της εποχής των «παχιών αγελάδων», όταν η Yamaha εισήγαγε το Crypton X στην χώρα μας. Τότε ήταν μια εποχή άνθησης για την μοτοσυκλέτα στο σύνολο, καθώς (και) η καλή οικονομική μας κατάσταση οδηγούσε τους Έλληνες να αγοράζουν σωρηδόν μοτοσυκλέτες και να κυκλοφορούν καθημερινά με… superbikes, που λέει ο λόγος. Η αγορά ακόμα και του καθημερινού δικύκλου με γνώμονα τις επιδόσεις, δεν ήταν σπάνιο, ακόμα δε και… κανόνας, θα έλεγαν κάποιοι. Η άφιξη του Crypton X στην Ελλάδα, λοιπόν, ήταν η αρχή κυριολεκτικά μιας νέας εποχής στην κατηγορία των παπιών!

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Το παπί που πήρε... αναβολικά 

Η Yamaha, πριν το Crypton X, είχε σημειώσει επιτυχία τόσο με τις άλλες ενσαρκώσεις του Crypton, όσο και με το Z 125, το δίχρονο «τερατάκι» με στοιχεία μοτοσυκλέτας που κόλαζε την ανήσυχη μερίδα των αναβατών. Το Crypton X απειλούσε (και τελικά κατέκτησε) την κορυφή της κατηγορίας με πολλά νεωτεριστικά στοιχεία. Αρχικά, η σχεδίαση του, άκρως επιθετική και θυμίζοντας το Z στα σημεία, το έκανε να μην περνά απαρατήρητο. Ο κινητήρας του, υγρόψυκτος με «όρθιο» κύλινδρο, ήταν μεγαλύτερος σχεδόν από το σύνολο του ανταγωνισμού και ιδιαίτερα ισχυρός, αγγίζοντας τους 12,6 ίππους. Ακόμα, η πίσω ανάρτηση ήταν τύπου Monoshock: Έφερε ένα αμορτισέρ, αντί για δύο που χρησιμοποιούσαν τα παπιά της εποχής. Αύξησε την ισχύ του Yamaha Crypton X με φίλτρο DNA, το πρώτο ελληνικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε σε μαζική παραγωγή μοτοσυκλέτας. 


Σχεδόν μονοπώλησε την αγορά 

Ήταν θέμα χρόνου ώστε οι αρετές του Crypton X να κατακτήσουν τους Έλληνες αναβάτες και σταδιακά, το μοντέλο έγινε το απόλυτο Best Seller της κατηγορίας. Η παραγκώνιση των πιο «ειδικών» επιλογών όπως τα Suzuki FX και Yamaha Z, αλλά και η απουσία απάντησης στο ίδιο επίπεδο από τον ανταγωνισμό, έστρωσαν τον δρόμο του Crypton X προς την αποθέωση. Το μοντέλο σύντομα δημιούργησε την δική του κατηγορία στις βελτιώσεις, την τροποποίηση, ακόμα δε και τους… αγώνες dragster, με αρκετές επώνυμες εταιρείες αξεσουάρ μοτοσυκλετών να το εναγκαλίζουν. Στις αρχές της κυκλοφορίας του, δε, η χαμηλή τιμή του το βοήθησε να διεισδύσει περισσότερο στην αγορά.


Ανθεκτικό ακόμα και στο πλήγμα της κρίσης 

Τα χρόνια της ευμάρειας διαδέχθηκε η πολυετής οικονομική κρίση και, αν και η μοτοσυκλέτα έλαβε σοβαρό πλήγμα μετά το 2010, το Crypton X της Yamaha εξακολούθησε την επιτυχημένη πορεία του, παραμένοντας προσιτό για την πλειοψηφία των αναβατών. Με την στροφή στις λύσεις καθημερινής μετακίνησης, ο σπορ χαρακτήρας του Crypton X ήταν πόλος έλξης για μια νέα γενιά μοτοσυκλετιστών. Η πολυετής επιτυχία του μοντέλου συνέχισε μέχρι το 2016, όταν και ελέω των νέων προδιαγραφών Euro 4, το Crypton X αναγκάστηκε να μας αποχαιρετίσει.
 

Μεταχειρισμένα κοστίζουν περισσότερο από ότι καινούργια

Τώρα, μετά από 6 χρόνια από την διακοπή της διάθεσης του ως καινούργιο, το Crypton X παραμένει ψηλά στην ζήτηση της αγοράς μεταχειρισμένου, ενώ η υποστήριξη του από aftermarket εταιρείες δείχνει να μην σταματά. Παράλληλα, το «φαινόμενο» Crypton X είναι καθημερινά ορατό και στις αγγελίες μεταχειρισμένων, αφού η μη διαθεσιμότητα ανάλογου μοντέλου ούτε και σήμερα και η όλη παράνοια του Covid και των μεταχειρισμένων, οδήγησαν σε πολλά Crypton-X να ζητούν... περισσότερα χρήματα ως μεταχειρισμένα, από όσα στοίχιζαν καινούργια! Αν μη τι άλλο, το Crypton-X, ειδικά τα... άσπιλα-αμόλυντα, απείραχτα μοντέλα, αποδείχθηκαν επενδύσεις! 

Το Yamaha Crypton X είναι η επιτομή του «επιτυχημένου μοντέλου», που ήρθε σε μια αγορά την κατάλληλη στιγμή, με αποτέλεσμα να συντρίψει τους αντιπάλους του και να κρατήσει ζωντανό τον θρύλο του, ακόμα και μετά την «αποχώρηση» του!