Νέα Zero SR/F – Επίσημη παρουσίαση

Εμφανίστηκε η νέα ηλεκτροκίνητη naked μοτοσυκλέτα της αμερικανικής Zero, ενώ αποκαλύφθηκαν και τα τεχνικά στοιχεία της – Δείτε περισσότερα

Μετά από κάποια teasers και σκόρπιες πληροφορίες, ήρθε η ώρα της επίσημης παρουσίασης, για την νέα Zero SR/F, μια ακόμη ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα που δηλώνει το «παρών» στον σύγχρονο κόσμο. Το μοντέλο φέρει ακόμη πιο εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις από την Zero, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερο σύστημα φόρτισης που μειώνει κατά πολύ τον απαιτούμενο χρόνο. Αλλά ας την δούμε αναλυτικά.

Πηγή ισχύος της Zero είναι ένας ηλεκτροκινητήρας ισχύος 110 ίππων και 19 kgm ροπής, ο οποίος τροφοδοτείται από μπαταρία χωρητικότητας 12,6 kWh. Σύμφωνα με όσα δηλώνει η Zero, η μοτοσυκλέτα έχει αυτονομία 175 χιλιομέτρων σε μικτή χρήση, ενώ μέσα στην πόλη η αυτονομία αυτή φτάνει μέχρι και τα 260 χιλιόμετρα! Αλλά ερχόμαστε στο πιο εντυπωσιακό σημείο της μοτοσυκλέτας: Το Power Tank, που αυξάνει την αυτονομία στα 200 μίλια ή 320 χιλιόμετρα, το οποίο θα γίνει διαθέσιμο αργότερα μέσα στην χρονιά.

Εντυπωσιάζουν οι χρόνοι επαναφόρτισης που η Zero δηλώνει για την SR/F, οι οποίοι όπως δηλώνεται, φτάνουν την μία ώρα για φόρτιση μέχρι το 95% χωρητικότητας της μπαταρίας, ενώ για μια πλήρη φόρτιση απαιτούνται μόλις 90 λεπτά. Η επαναφόρτιση της μοτοσυκλέτας γίνεται με φορτιστή επιπέδου 2.

Δομικά, η SR/F χτίζεται επί ενός πλαισίου-χωροδικτυώματος, με το κέλυφος των μπαταριών να λειτουργούν ως ενεργό στοιχείο, φέροντας δυνάμεις μαζί με το πλαίσιο. Τις αναρτήσεις παρέχει η Showa, εμπρός και πίσω, ενώ τα φρένα προέρχονται από την ανερχόμενη J.Juan. To ψαλίδι μάλιστα, εδράζεται ομοκεντρικά με τον άξονα του ηλεκτροκινητήρα, κάτι που επιτρέπει στον ιμάντα μετάδοσης να έχει απόλυτα σταθερή τάση.

Ακόμη ένα σημείο τεχνολογικής αιχμής στην Zero SR/F θα είναι το σύστημα διασύνδεσης της μοτοσυκλέτας με κινητό τηλέφωνο, μέσα από το οποίο ο αναβάτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία όπως τοποθεσία μοτοσυκλέτας, κατάσταση φόρτισης και χρήσης/ανάκτησης ενέργειας, στοιχεία οδήγησης όπως ταχύτητα, γωνία κλίσης και επιτάχυνση, αλλά και πολλά ακόμη, με δυνατότητα αποθήκευσής τους και διαμοιρασμού τους online.

Η μοτοσυκλέτα ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινά από τα 18.995 δολάρια στην βασική της έκδοση, το premium πακέτον ανεβάζι την τιμή αυτή στις 20.995 δολάρια, ενώ αν κανείς θέλει να αποκτήσει την έκδοση με την μεγαλύτερη αυτονομία και το Power Tank, θα χρειαστεί να καταβάλλει 23.295 δολάρια. Αν και δεν ανακοινώνονται σχέδια για διάθεση της μοτοσυκλέτας στην χώρα μας, στην εκδήλωση παρουσίασης της αποκαλύφθηκε ότι η SR/F θα φτάσει στην Ευρώπη, σε τιμές που θα ξεκινούν από τις 21.000 ευρώ.