5 Tips για σωστό πλύσιμο

5 Tips για σωστό πλύσιμο

Ένα πλύσιμο από τα χεράκια μας είναι το καλύτερο δώρο, που μπορούμε να της κάνουμε. Τι πρέπει, όμως, να προσέξουμε;

1. Περιμένουμε να κρυώσει

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Τα μεταλλικά μέρη της μοτοσυκλέτας διαστέλλονται με τη ζέστη. Αν ρίξουμε κρύο νερό, η απότομη συστολή μπορεί να τα καταστρέψει ή να αλλοιώσει την εμφάνισή τους. Ο κινητήρας και η εξάτμιση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, ειδικά αν έχει γίνει κάποια επιμετάλλωση (π.χ. με χρώμιο).

2. Ξεπλένουμε καλά και χρησιμοποιούμε αφρό

Με άφθονο νερό ξεπλένουμε το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς. Σκοπός είναι κατά το πλύσιμο, να μην τρίβουμε με το σφουγγάρι, το χώμα και τη λάσπη στα βαμμένα μέρη της μοτοσυκλέτας, αλλοιώνοντας το φινίρισμά τους. Πριν προχωρήσουμε με το πλύσιμο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό αφρό που αφαιρεί μεγάλο μέρος της βρωμιάς.
  
 3. Όχι μεγάλη πίεση

Είναι αλήθεια ότι η βρωμιά απομακρύνεται πιο αποτελεσματικά, όταν το νερό έχει μεγάλη πίεση. Όμως, το νερό, μπορεί να κάνει ζημιά σε κάποιες επιφάνειες ή μπορεί να εισχωρήσει σε σημεία που δεν θα έπρεπε προκαλώντας διάβρωση ή ηλεκτρολογικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, μπορεί να καταστρέψει πρόωρα τα ρουλεμάν, αλλά και τα O-rings της αλυσίδας.
 
4. Αποφεύγουμε τον καυτό ήλιο

Όταν το βερνίκι που προστατεύει τη βαφή ζεσταθεί, γίνεται πιο ευαίσθητο σε γρατζουνιές που το κάνουν να χάσει τη λάμψη του. Επίσης, το νερό που στεγνώνει επάνω στην ζεστή επιφάνεια μπορεί να αφήσει στίγματα, που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Μια καλή λύση είναι να πλένουμε κομμάτι – κομμάτι.

5. Προστατεύουμε

Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε τη μοτοσυκλέτα μπορούμε να προστατέψουμε τα βαμμένα μέρη με μια στρώση φυσικού ή συνθετικού κεριού. Στα μαύρα πλαστικά, που δεν είναι βαμμένα, μπορούμε να βάλουμε κάποιο ενυδατικό τζελ για να τα επαναφέρουμε και να τα προστατέψουμε από τη ζέστη του ήλιου που τα θαμπώνει. Φυσικά, δεν ξεχνάμε ποτέ να γρασάρουμε την αλυσίδα μετά από κάθε πλύσιμο.

Με λίγο μεράκι και υπομονή μπορούμε να διατηρήσουμε την μοτοσυκλέτα μας σαν καινούργια για πολλά χρόνια.