Test συναγερμός: SPY Universal LM 208T6 RFID

Οπλίζει και αφοπλίζει αυτόματα όταν αναγνωρίσει την κάρτα – κλειδί και σου λύνει τα χέρια.

Ενδεικτική τιμή: 36,20 ευρώ

Ο κίνδυνος κλοπής της μοτοσυκλέτας θα έχει απασχολήσει τους περισσότερους, αν όχι όλους από εμάς. Βλέπουμε συνεχώς ειδήσεις ή αναρτήσεις στα social media σχετικά με κλοπές και είναι πολύ πιθανό, να έχουμε γνωστό, φίλο ή συγγενή που έχει πέσει θύμα κλοπής, οπότε το ενδεχόμενο να ξυπνήσουμε το πρωί και η καλή μας να λείπει από εκεί που την είχαμε αφήσει το προηγούμενο βράδυ, περνάει συχνά από το μυαλό μας.


Μια μοτοσυκλέτα είναι πολύ πιο εύκολο να κλαπεί σε σχέση με ένα αυτοκίνητο και μάλιστα αν είναι παλαιότερης τεχνολογίας ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αφού μάλλον δεν θα διαθέτει σύστημα immobilizer το οποίο δεν επιτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα, αν δεν υπάρχει το ειδικό κλειδί. Βέβαια, το immobilizer δεν θα κάνει καμιά διαφορά αν οι επιτήδειοι αποφασίσουν να σηκώσουν τη μοτοσυκλέτα και να τη φορτώσουν σε κάποιο βανάκι. Το θέμα είναι πώς θα τους αποτρέψεις από το να βάλουν στο μάτι τη μοτοσυκλέτα σου και πώς θα τους κάνεις να χάσουν χρόνο και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Πέρα από τις κλειδαριές ασφαλείας και τα λουκέτα, μια πολύ δημοφιλής επιλογή είναι και οι συναγερμοί, οι οποίο υπάρχουν στην αγορά για περισσότερα από 25 χρόνια.

Με μια γρήγορη αναζήτηση είδαμε πολλά τελευταίας τεχνολογίας συστήματα το κόστος των οποίων όμως είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εμείς αναζητούσαμε μια προσιτή αλλά επώνυμη επιλογή και απευθυνθήκαμε στη Motoway Γ. Καμπράνης ΑΕ η οποία μας παραχώρησε το μοντέλο LM 208T6 RFID της SPY Universal. Για να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του συναγερμού, η τοποθέτησή του στο Kymco Xciting S 400 έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην πράξη

Ο συγκεκριμένος συναγερμός διαθέτει “έξυπνη” κάρτα τύπου μπρελόκ και ξεχωρίζει χάρη στην τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων RFID. Το αντικλεπτικό σύστημα βασίζεται στην δυναμική και αμφίδρομη επικοινωνία της “έξυπνης” προσωπικής κάρτας RFID και της κεντρικής μονάδας που είναι εγκατεστημένη στον κινητήρα της μοτοσυκλέτας ή του scooter. Όταν η προσωπική, “έξυπνη” κάρτα βρεθεί σε κοντινή απόσταση ο συναγερμός αφοπλίζει αυτόματα, οπότε δεν χρειάζεται να ψάχνεις το κλειδί ή να πατάς κουμπιά. Όταν το σύστημα “διαβάσει” λάθος κάρτα ή αντίγραφο, ο συναγερμός παράγει έναν χαρακτηριστικό ήχο και ταυτόχρονα “κλειδώνει “ τον κινητήρα, ώστε να μη μπορεί ο επιτήδειος να τον βάλει σε λειτουργία. Αντίστοιχα, ο συναγερμός οπλίζει αυτόματα μετά από 5 δευτερόλεπτα μόλις κλείσεις τον κεντρικό διακόπτη. Το μοναδικό στοιχείο που μας προβλημάτισε είναι η μικρή εμβέλεια του “κλειδιού” το οποίο πρέπει να βρεθεί αρκετά κοντά στην κεραία του συστήματος προκειμένου ο συναγερμός να αφοπλίσει και να μπορέσεις να ξεκινήσεις. Δεν αρκεί δηλαδή να έχεις απλά το “κλειδί” στην τσέπη σου, πρέπει να το “περάσεις” κοντά στην κεραία. Ο σχεδιασμός του συναγερμού επιτρέπει την εύκολη προσωρινή απενεργοποίηση, όταν για παράδειγμα πρέπει η μοτοσυκλέτα να πάει για service. Διαθέτει σειρήνα 120db η οποία ενεργοποιείται μόλις ο αισθητήρας κραδασμών αναγνωρίσει κίνηση και φυσικά η ευαισθησία του μπορεί να ρυθμιστεί. Δεν παρατηρήσαμε κάποια λανθασμένη ή “υπερβολική” ενεργοποίηση του συναγερμού.

Η άποψή μας

Αν αναζητάς μια οικονομική λύση που να προσφέρει αποτελεσματική προστασία και πρακτικότητα, ο συναγερμός LM 208T6 RFID της SPY Universal με την ασύρματη κάρτα – κλειδί και την τεχνολογία RFID είναι μια ιδανική επιλογή που θα σου λύσει τα χέρια.

Θα το βρείτε διαθέσιμο σε όλο το δίκτυο συνεργατών της Motoway Γ. Καμπράνης ΑΕ.

www.motoway.gr