Ο σχεδιασμός του θυμίζει κράνη προηγούμενων δεκαετιών.

Το κλείσιμο γίνεται με D-Ring.

έχει κατασκευαστεί από ανθρακονήματα και αραμίδιο.

Tο βάρος του είναι 1.390 γραμμάρια σε Medium μέγεθος.

Ο ζεστός αέρας αποβάλλεται από απαγωγείς αέρα στο πίσω μέρος.

Αεραγωγοί υπάρχουν και στο πλάι.

Ο πάνω αεραγωγός είναι όμορφα προσαρμοσμένος στο κέλυφος και δεν προεξέχει πολύ.

Ένα μαύρο ματ αυτοκόλλητο κρύβει τον μηχανισμό της ζελατίνας για βελτιωμένη αισθητική.

Το εσωτερικό αποπνέει πολυτέλεια.

Το σημείο που “κουμπώνει” η ζελατίνα.

Το υλικό της εσωτερικής επένδυσης θυμίζει suede.

Test κράνος: NZI Spyder V

Δοκιμάζουμε και αξιολογούμε ένα από τα κορυφαία carbon κράνη της Ισπανικής NZI. Θα καταφέρει το Spyder V να μας εντυπωσιάσει;

Τιμή: 323,99 ευρώ

H ΝΖΙ δραστηριοποιείται στην κατασκευή προστατευτικού εξοπλισμού αναβατών τα τελευταία 48 χρόνια. Από το πρώτο fiberglass κράνος που κατασκευάστηκε το 1972 από τον ιδρυτή της, έως και σήμερα, περισσότερα από 11 εκατομμύρια κράνη έχουν περάσει την πόρτα της παραγωγής και έχουν διανεμηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η NZI Helmets έχει αναπτύξει τη δική της τεχνολογία και νέα συστήματα παραγωγής για την κατασκευή προστατευτικών περιβλημάτων και επενδύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία με το σωστό βάρος. Η Ισπανική εταιρία είχε πάντα ενεργή συμμετοχή σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, όπως στα MotoGP, χορηγώντας παγκόσμιους πρωταθλητές, όπως ο Αlex Crivillé, ο Jorge Martinez "Aspar", ο Alvaro Bautista ή ο Jorge Lorenzo. Η εξέλιξη των κρανών σε συνεργασία με κορυφαίους αναβάτες έχει ως αποτέλεσμα ένα υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας προϊόν που καλύπτει τα πιο αυστηρά standards και μπορεί να αντεπεξέλθει στις πιο σκληρές συνθήκες.

Ένα από τα κράνη που ξεχωρίζουν στη γκάμα της NZI είναι και το Spyder V, το οποίο έφτασε στα χέρια μας με τη βοήθεια της Παπανικολάου pols.gr, της εταιρείας που εισάγει και διανέμει τα κράνη της Ισπανικής εταιρείας στη χώρα μας.

Εμφάνιση – εργονομία

Το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει στο Spyder V είναι η ποιότητα κατασκευής. Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή και το φινίρισμα όλων των επιμέρους εξαρτημάτων και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό. Έχουμε να κάνουμε με ένα full face κράνος που έχει κατασκευαστεί από ανθρακονήματα και αραμίδιο, υλικά που κρατούν το βάρος χαμηλά (1.390 γραμμάρια σε Medium μέγεθος), ενώ η σχεδίασή του, με τη μεγάλη κλίση στο εμπρός μέρος και το σχεδόν κάθετο πίσω μέρος, θυμίζει vintage κράνη της δεκαετίας του `70 και του `80. Η συγκεκριμένη σχεδίαση κάνει πολύ ελκυστικό το Spyder V σε μεγαλύτερο εύρος αναβατών αφού ταιριάζει ιδανικά με σύγχρονες ρετρό μοτοσυκλέτες. Παράgεται σε δυο μεγέθη κελύφους που δίνουν 5 νούμερα, από XS έως XL, ενώ θετικά μας εξέπληξε το γεγονός ότι οι συνολικές του διαστάσεις είναι μικρότερες όχι μόνο σε σύγκριση με κράνη ίδιου μεγέθους (Medium), αλλά ακόμα και Small. Το χαμηλό βάρος σε συνδυασμό με τον αεροδυναμικό σχεδιασμό δημιουργούν ένα πολύ άνετο και ξεκούραστο σύνολο και ακόμα κι αν ταξιδεύεις ώρα με υψηλές ταχύτητες, δεν θα νιώσεις κόπωση.

Πρακτικότητα

Η διάφανη ζελατίνα του Spyder V έχει αναμονές για αντιθαμβωτική μεμβράνη Pinlock ενώ στο αριστερό της μέρος έχει μια εγκοπή μέσα από την οποία περνά ένα μικρό μεταλλικό πειράκι και την ασφαλίζει όταν είναι κλειστή, για να μην ανοίξει στις υψηλές ταχύτητες ή σε περίπτωση ατυχήματος. Η αποτελεσματικότητά του είναι πολύ καλή, σε σημείο μάλιστα να δυσκολεύεσαι κάποιες φορές να την ανοίξεις, αφού χρειάζεται λίγη παραπάνω δύναμη. Φρέσκος αέρας εισέρχεται στο κράνος από αεραγωγούς στο πιγούνι και το πάνω μέρος με τον πρώτο να ανοίγει και να κλείνει εύκολα, απλά πατώντας τον προς τα μέσα. Ο ζεστός αέρας αποβάλλεται από απαγωγείς αέρα στο πίσω μέρος, έναν πάνω ψηλά και δυο χαμηλά. Το εσωτερικό του κράνους αποπνέει πολυτέλεια και εξηγούμαστε. Αρχικά το πλαστικό κομμάτι εσωτερικά στο πιγούνι έχει υφασμάτινη επένδυση, κάτι που πρώτη φορά συναντάμε σε κράνος. Η υπόλοιπη επένδυση θυμίζει suede και δίνει μια πολύ όμορφη αίσθηση στην επαφή με το δέρμα. Τα μαξιλαράκια της είναι αγωνιστικού τύπου με πιο σφικτό αφρώδες για μέγιστη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, ενώ το Dry-Fast-Dry υλικό απορροφά τον ιδρώτα και κρατά στεγνό το κεφάλι του αναβάτη. Τις ζεστές ημέρες το εκτιμήσαμε ιδιαίτερα, αφού σε συνδυασμό με το αποτελεσματικό σύστημα αεραγωγών η κίνηση μέσα στην πόλη με χαμηλές ταχύτητες γίνεται υποφερτή. Η εσωτερική επένδυση είναι φυσικά πλήρως αφαιρούμενη και μπορεί να πλυθεί, ενώ διαθέτει και υποδοχή για γυαλιά ήλιου ή οράσεως, ενώ μαύρο – κόκκινο χρώμα της ταιριάζει με τα γραφικά του κράνους. Η επιλογή του D-ring για το κλείσιμο του κράνους ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του και συμβάλει στη διατήρηση του βάρους χαμηλά, θα θέλαμε όμως να ήταν λίγο πιο εύκολη η πρόσβαση στο κουμπί που ασφαλίζει το λουράκι καθώς είναι λίγο στριμωγμένο.

Η άποψή μας

Το Spyder V απευθύνεται σε όσους δεν κάνουν συμβιβασμούς στην ποιότητα, την άνεση και την ασφάλεια. Είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο κράνος που σε κάνει να μη θέλεις να το αποχωριστείς, ενώ η τιμή του είναι απολύτως λογική αν όχι χαμηλή σε σχέση σε αυτά που προσφέρει. Το χαμηλό του βάρος, οι περιορισμένες διαστάσεις και η προηγμένη αεροδυναμική του, θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα όχι μόνο σε ταξίδια, αλλά και στις καθημερινές μετακινήσεις.

Διαθέσιμο μαζί με όλη τη γκάμα της NZI στο pols.gr.