Τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών επισημαίνουν ειδησεογραφικά μέσα από την Ιταλία.

Ιταλία: Ένα σοβαρό ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι κάθε 3 μέρες

Σοκάρουν τα στοιχεία από την γειτονική μας χώρα, καθώς τα σοβαρά ή ακόμα κα θανατηφόρα ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια συμβαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Δείτε περισσότερα.

Η διάδοση των ηλεκτρικών «πατινιών» στις δυτικές χώρες είναι ραγδαία τα τελευταία έτη. Δυστυχώς όμως ανάλογα ραγδαία είναι και η επιδείνωση των ανησυχιών για την ασφάλεια τους. Στην Ιταλία, τα δεδομένα που δημοσιεύουν τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι, αν μη τι άλλο, τρομακτικά, καθώς κάθε 3 ημέρες καταγράφεται ένα σοβαρό ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι, που έχει ως αποτέλεσμα βαρύ τραυματισμό ή και θάνατο, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.
 
Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του 2020, καταγράφηκαν 125 σοβαρά συμβάντα με ηλεκτρικά πατίνια με 1 θάνατο και 60 τραυματισμούς, από τους οποίους οι 49 βαριοί με χρόνους αποκατάστασης άνω των 40 ημερών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πιο συχνό ατύχημα είναι η ανατροπή του scooter και του αναβάτη προς τα εμπρός, ενώ ακολουθούν οι μετωπικές και πλάγιες συγκρούσεις και οι συγκρούσεις με ακίνητα αντικείμενα.
 
Οι πηγές από την Ιταλία σημειώνουν ότι πολλοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτά τα ατυχήματα, με κυριότερους την απόσπαση προσοχής με κινητό τηλέφωνο, η έλλειψη κατάλληλης εμπειρίας του αναβάτη και η κατάσταση των οδών. Παράλληλα, υπογραμμίζεται και η επικίνδυνη οδήγηση από μεγάλη μερίδα οδηγών τέτοιων οχημάτων, που δεν κατανοούν την απαιτούμενη εμπειρία για την οδήγηση τους, την ταχύτητα με την οποία κινούνται και τους κινδύνους που καιροφυλακτούν.