Η στιγμιαία απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης μπορεί να οφείλεται για ατυχήματα σαν αυτό...

Έρευνα: Οι οδηγοί αυτοκινήτων «ξεχνούν» ότι μας είδαν!

Μια μελέτη που θα συζητηθεί από το πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας, που ισχυρίζεται ότι πολλοί χρήστες του δρόμου, απλά… ξεχνούν ότι είδαν τη μοτοσυκλέτα μόλις πριν λίγο! Δείτε περισσότερα.

Πρόκειται για μία είδηση που, από το πρωί, κυκλοφορεί στον βρετανικό τύπο σαν viral video. Και είναι φυσικό διότι αφορά μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Nottingham, που αφορούσε τα ατυχήματα μεταξύ μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων. Μάλιστα, ακόμα πιο συγκεκριμένα, ο βρετανικός τύπος χαρακτηρίζει τα ατυχήματα ως «SMIDSY» από τα αρχικά της φράσης «Sorry Mate I Didnt See You» (συγγνώμη φίλε, δεν σε είδα).

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr Peter Chapman, ο οποίος υπέβαλε οδηγούς αυτοκινήτων σε τεστ αντίληψης άλλων οχημάτων στο δρόμο και, ειδικότερα, σε διασταυρώσεις. Τα υποκείμενα του πειράματος τέθηκαν σε εξομοιωτή οδήγησης αλλά και σε πραγματικό όχημα και παρατηρήθηκε η συμπεριφορά τους. Ο Chapman πρόσεξε ότι το περίπου το 13-18% των οδηγών αντιλαμβάνονταν την παρουσία της μοτοσυκλέτας, αλλά… ξεχνούσε ότι την είδε και πολλές φορές μάλιστα «έβγαινε» κανονικά στο ρεύμα αυτής! Ως αποτέλεσμα,  δημιουργούνταν συνθήκες ατυχήματος. Μάλιστα, ο Chapman σημείωσε ότι αυτή η στιγμιαία απώλεια μνήμης, δεν συμβαίνει σε περίπτωση που ο εκάστοτε οδηγός αντιληφθεί αυτοκίνητο ή μεγαλύτερο όχημα... 

(Αν το έχετε με τα αγγλικά, μπορείτε να δείτε την έρευνα και όλα τα στοιχεία της εδώ...)

Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, στον εγκέφαλο ενός οδηγού, είναι κάτι που ο Dr. Chapman δεν μπόρεσε ακόμα να απαντήσει, όμως ο επιστήμονας προτείνει μια μάλλον… αντισυμβατική μέθοδο αντιμετώπισης. Προτείνει στους οδηγούς, την μέθοδο «See Bike, Say Bike» ή απλούστερα, «είδες μηχανή; Πες ΜΗΧΑΝΗ!». Ο Chapman πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο -δηλαδή, ο οδηγός να πει ότι είδε τη μοτοσυκλέτα- ο εγκέφαλος ενός οδηγού λαμβάνει ένα ακόμα ερέθισμα για αυτό που είδε, που μπορεί να τον βοηθήσει να αντιληφθεί σωστά την πληροφορία και να δράσει σωστά στη συνέχεια… Φαίνεται λοιπόν, κάθε μέρα, πόσα πράγματα μπορούμε ακόμα να ανακαλύψουμε, για την οδηγική συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου…