Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 659κ.εκ. καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 5 αποδίδοντας 95 ίππους. Έχει πλούσια αποθέματα ροπής, ελαστική λειτουργία και άμεση απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού.

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 659κ.εκ. καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 5 αποδίδοντας 95 ίππους. Έχει πλούσια αποθέματα ροπής, ελαστική λειτουργία και άμεση απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού.

    Κινητήρας

    Η Aprilia έκανε κίνηση ματ και ¨έκοψε¨ στη μέση τον εκπληκτικό V4 που γνωρίζουμε, κρατώντας μόνο τους δύο μπροστινούς κυλίνδρους για τον 2κύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Tuono 660. Αυτό μπορεί να ακούγεται εύκολο στη  θεωρία, στην πράξη όμως δεν είναι τόσο απλό, αφού πρόκειται ουσιαστικά για έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα, εξελιγμένο από το μηδέν, σύμφωνα με τις ανάγκες της νέας κατηγορίας. Συνδυάζει τις μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος, με ροπάτη λειτουργία σε όλο το φάσμα των στροφών αλλά και με ιπποδύναμη 95 ίππων. Στο δυναμόμετρο τήρησε τις υποσχέσεις της Aprilia, αποδίδοντας 85,9 ίππους και 6,4 kgm ροπής στον τροχό. Τα παραπάνω νούμερα συγκρίνονται μόνο με τετρακύλινδρα σύνολα, τα οποία όμως υστερούν σαφώς στον τρόπο που αποδίδουν τη ροπή ή με κινητήρες περισσότερων κυβικών, εφόσον μιλάμε για διάταξη δύο κυλίνδρων.

    Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
    Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

    Για να επιτευχθεί αυτό, έχει μεταφερθεί αυτούσια η τεχνολογία από το RSV4 σε κάθε τομέα, όπως η κεφαλή, ο θάλαμος  καύσης και τα έμβολα, τα οποία έχουν ίδια διάμετρο με τον V4 (81χιλ) αλλά μεγαλύτερη διαδρομή 63,9χιλ ώστε ο κυβισμός να ανέρχεται στα 659 κ.εκ. Θέλοντας να δώσει εκρηκτικό χαρακτήρα αλλά και ήχο που θυμίζει V2, η Aprilia επέλεξε χρονισμό ανάφλεξης 270ο (μια λύση που επιτρέπει τη χρήση ενός αντικραδασμικού άξονα) ενώ όσον αφορά στον ψεκασμό συναντάμε 2 μπεκ 48χιλ και αυλούς εισαγωγής διαφορετικού μήκους για απόδοση τόσο στις χαμηλές όσο και σε υψηλές στροφές.

    Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται φυσικά με ηλεκτρονικό γκάζι ride by wire μιας και η ιταλική εταιρία το έχει καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια, επιτρέποντας έτσι τη χρήση της γνωστής πλατφόρμας ηλεκτρονικών βοηθημάτων APRC. Συναντάμε λοιπόν traction control, wheelie control και ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα, τα οποία ρυθμίζονται ξεχωριστά και παρέχουν τη δυνατότητα απενεργοποίησης, καθώς και 5 διαφορετικά riding modes      (commute,dynamic, individual, challenge, time attack) για να φέρεις τη μοτοσυκλέτα ακριβώς στα μέτρα σου. Ακόμη και cruise control διαθέτει, παρότι ελάχιστοι πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν. Σε αντίθεση με το RS660, στο Tuono η IMU 6 αξόνων και το quickshifter απουσιάζουν, όμως παρότι θα θέλαμε να ισχύει το αντίθετο και τα δύο μπορούν να προστεθούν από τον κατάλογο των αξεσουάρ, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας. Αύξησε την ισχύ της Aprilia Tuono 660 με φίλτρο αέρα DNA, το πρώτο ελληνικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε σε μαζική παραγωγή μοτοσυκλέτας. 

    Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
    Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »