net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Reflex Διαχωριστής Σωματιδίων Exdirt D 300 (Vmax: 445 m3/h) με ένθετο μαγνήτη Exferro. Οι διαχωριστές αυτοί τοποθετούνται πριν από τα εξαρτήματα που πρέπει να προστατευθούν.

Reflex Διαχωριστής Σωματιδίων Exdirt D 1 (Vmax: 2,5 m3/h) με ένθετο μαγνήτη Exferro. Οι διαχωριστές αυτοί τοποθετούνται πριν από τα εξαρτήματα που πρέπει να προστατευθούν.

Αποδοτική ψύξη και θέρμανση

Τα βήματα αντιμετώπισης και οι λύσεις που προσφέρει η αγορά για την απομάκρυνση σωματιδίων που μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικά για τα κυκλώματα ψύξης και θέρμανσης.

 
Κατά πόσο πρέπει να επιτρέπουμε την ύπαρξη επικαθήσεων στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισής της; Όσο πιο αποδοτικά λειτουργούν τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης σήμερα, τόσο πιο επιρρεπή γίνονται σε (περιττά) σωματίδια, η ύπαρξη των οποίων μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ο μαγνητίτης, ιδιαίτερα επειδή είναι και ο πιο επίμονος. Ποιες είναι λοιπόν οι λανθασμένες εκτιμήσεις και – πιο σημαντικό – ποιες είναι οι σωστές λύσεις;

Οι εγκαταστάσεις, όσον αφορά το νερό, είναι στεγανές. Δεν είναι όμως και αεροστεγείς. Πάνω απ’ όλα όμως, δεν είναι ανθεκτικές στο οξυγόνο και τη λάσπη. Επίσης, όλα τα συστήματα μέσα στα οποία υπάρχουν διάφορα μέταλλα, επηρεάζονται από αυτά. Είναι αλήθεια, ότι τα μηχανικά συστήματα στις μέρες μας είναι πιο αποδοτικά, είναι όμως και πιο πολύπλοκα σχεδιασμένα και συνεπώς ο προσδιορισμός της αιτίας ενός προβλήματος  καθίσταται πλέον δυσκολότερος.

Όσον αφορά την ύπαρξη λάσπης που προκαλείται από προβλήματα  που σχετίζονται με την ύπαρξη αέρα στο κύκλωμα, η χρήση απαερωτών ή διαχωριστών σωματιδίων πολλές φορές δεν είναι αρκετή. Ως γνωστόν, ο αέρας δεν είναι τόσο καλός αγωγός θερμότητας όσο το νερό. Έτσι, έχουμε διαταραχές στην κυκλοφορία του νερού στο κύκλωμα, θόρυβο που προκαλείται από την κακή ροή, καθώς και άνιση κατανομή της θερμότητας. Η υφέρπουσα διαδικασία διάβρωσης συχνά εντοπίζεται όταν είναι ήδη πολύ αργά. Ο μαγνητίτης, προϊόν αυτών των διαδικασιών διάβρωσης, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει δυσλειτουργίες στο σύστημα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η δημιουργία και η συσσώρευση του εξαιρετικά επιζήμιου μαγνητίτη αποτελεί σχεδόν αναπόφευκτο φαινόμενο, ιδιαίτερα  λόγω των μικρών καθαρών διαστάσεων των αντλιών, φαινόμενο, το οποίο μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στη μηχανική των θερμοστατών. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2035 «Αποτροπή φθορών στα κλειστά κυκλώματα θέρμανσης», τα συστήματα θέρμανσης πρέπει να προστατεύονται από την διάβρωση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η διατήρηση της πίεσης. 
Αν ο σχεδιασμός, η τοποθέτηση και η συντήρηση διεξάγονται  με επαγγελματικό τρόπο και συμπληρώνονται με διαχωριστή και επιλογές απαέρωσης, τότε έχουμε μια ολοκληρωμένη λύση. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Πως σχηματίζεται ο μαγνητίτης;
Αρχικά, ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην ταξινόμησή του: Ο αέρας, και ως εκ τούτου το οξυγόνο, εμφανίζεται συχνά στο σύστημα, λόγω του ότι αυτό δεν έχει σφραγιστεί κατά της διάβρωσης.  
Το οξυγόνο αναζητά υλικά με τα οποία μπορεί να ενωθεί, τα οποία υπάρχουν κυρίως ως σιδηρούχα μέταλλα σε συστήματα με σωληνώσεις από χάλυβα. Έτσι δημιουργείται υδροξείδιο του οξειδίου του σιδήρου (“καφέ σκουριά”). Επόμενο σύμπτωμα είναι η δημιουργία οξειδίου του σιδήρου Fe2O3 (αιματίτης) ή  Fe3O4 (μαγνητίτης). Η μεγάλη διαφορά: η σκουριά και ο αιματίτης δεν είναι μαγνητικά – ο μαγνητίτης είναι, και είναι αναγνωρίσιμος ως λεπτή μαύρη λάσπη.

Η λύση του προβλήματος
Η χρήση μηχανικών συσκευών δυστυχώς δεν είναι αρκετή. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει εισαγωγή αέρα – και άρα οξυγόνου – στο σύστημα και εξίσου σημαντικό και απαραίτητο να αφαιρούμε τη λάσπη αλλά και τον μαγνητίτη από το κύκλωμα. Μερικοί κατασκευαστές προσφέρουν μαγνητικούς διαχωριστές ως μια καθολική λύση. Αυτός ο τρόπος, ωστόσο, ενέχει κινδύνους και αδυναμίες. Αλλά ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά:

1. Διαχωριστές με αποκλειστική χρήση μαγνήτη
Σε συσκευές που διαχωρίζεται αποκλειστικά ο μαγνητίτης με την χρήση μαγνήτη, ο όγκος ή μέρος ροής του νερού, περνά μέσα από σχετικές μαγνητικές συσκευές. Μετά από διακοπή λειτουργίας του κυκλώματος, ο διαχωριστής μπορεί να καθαριστεί  και να συντηρηθεί. Εναλλακτικά, οι επικαθήσεις μαγνητίτη μπορούν να αφαιρεθούν από τον διαχωριστή με λειτουργία by pass. 
Πρέπει να σκεφτεί όμως κανείς, ότι μόνο ο μαγνητίτης και τα σιδηρομαγνητικά υλικά ανταποκρίνονται στη δύναμη των μαγνητών. 
Οι αντιμαγνητικοί «πρόγονοι» διάβρωσης, ο αιματίτης και η καφέ σκουριά, παραμένουν δυστυχώς στο κύκλωμα.

2. Χρήση υποστηρικτικού μαγνήτη στην κύρια ροή του κυκλώματος
Σε αυτού του είδους διαχωριστές, μεγάλο ρόλο παίζει η διαφορά πυκνότητας ανάμεσα στο ρευστό του κυκλώματος και στα αντίστοιχα σωματίδια λάσπης. Τα βαρύτερα σωματίδια τείνουν να προάγουν την φυσική τάση για επικάθιση. 
Εγκαθίστανται σε μια «ήσυχη ζώνη», μακριά από την κύρια ροή του κυκλώματος. Αν προσθέσει κανείς έναν μαγνήτη στην κεντρική ροή, οι σιδηρομαγνητικές ουσίες θα κατακρατηθούν και θα φυλαχθούν. 
Δύο επιλογές είναι οι πιο δημοφιλείς: η πρώτη είναι η εγκατάσταση μαγνήτη στο εξωτερικό των σωληνώσεων και η δεύτερη η τοποθέτηση μαγνητικού χιτωνίου βύθισης, εσωτερικά. 
Ο μαγνητίτης, ο αιματίτης και η καφέ σκουριά διαχωρίζονται. 
Όμως προσοχή! Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στη λειτουργία του κυκλώματος από την λανθασμένη  χρήση του εξαρτήματος και ιδιαίτερα  αν δεν γίνονται πολύ συχνές και συνεπείς εργασίες συντήρησης στο κύκλωμα.

Απλά βήματα αντιμετώπισης
Η αποτελεσματικότερη λύση: χρήση διαχωριστών σωματιδίων με ένθετο μαγνήτη στη κύρια ροή του κυκλώματος.
Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσει κανείς το πρόβλημα ως ολότητα. Γεγονός είναι, ότι ο μαγνητίτης προκαλείται από μια διαδικασία διάβρωσης πολλαπλών σταδίων σε συστήματα που περιέχουν υγρά. Ποια είναι λοιπόν τα πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη διάρκεια μέτρα αντιμετώπισής του; 

Βήμα πρώτο
Θα πρέπει να διαπιστωθεί η αιτία της διάβρωσης. Στόχος μας πρέπει να είναι να δημιουργούμε κυκλώματα που δεν δίνουν καμία ευκαιρία στη διάβρωση. Κυκλώματα  σχεδιασμένα από επαγγελματίες που διατηρούν σταθερή τη πίεση του κυκλώματος είναι η σωστότερη λύση. 

Βήμα δεύτερο
Εξάλειψη του ρυπαντικού φορτίου από το κύκλωμα. Ολοκληρωτικά και με διάρκεια. Αυτό επιτυγχάνεται με διαχωριστές σωματιδίων, πχ. Reflex, οι οποίοι απομακρύνουν από το κύκλωμα σωματίδια έως και 5 μm, ανεξάρτητα αν αυτά τα σωματίδια είναι σιδηρομαγνητικά ή όχι. 
Το να επικεντρώνεται κανείς στο να διαχωρίσει τον μαγνητίτη δεν είναι αρκετό. Σε αυτή την περίπτωση θα απομάκρυνε μόνο τα μαγνητικά σωματίδια από το κύκλωμα. 
Η σκουριά και η λάσπη θα παρέμεναν και θα δημιουργούσαν περαιτέρω  προβλήματα. Aλλωστε, δεν είναι πρακτικό να αφήνει κανείς τη σκουριά και τα σωματίδια μέσα στο κύκλωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου μέρος αυτών μεταλλαχθεί σε σιδηρομαγνητικές ουσίες που μπορούν εν τέλει να απομακρυνθούν από το κύκλωμα με μαγνήτες.  
Σε περίπτωση όμως που κρίνεται απαραίτητη η υποστηρικτική  ύπαρξη μαγνητών για τον σωστό διαχωρισμό των σωματιδίων, τότε μπορεί να επιλέξει κανείς τους διαχωριστές σωματιδίων με ένθετο μαγνήτη. 
Η χρήση τους είναι απλή και η συντήρησή τους ακόμη ευκολότερη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να αποκλειστεί κάθε αρνητική επίπτωση που μπορεί να προκληθεί από λανθασμένη χρήση.

Οι λύσεις της Reflex
Για την εξάλειψη των επικαθήσεων σωματιδίων από τα κυκλώματα θέρμανσης και ψύξης, η αγορά προσφέρει αποδοτικές λύσεις με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην πράξη. 
Λειτουργεί πάντα ως πλεονέκτημα, όταν όσο το δυνατόν περισσότερα εξαρτήματα σε ένα σύστημα προέρχονται από έναν κατασκευαστή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συμβατότητα των εξαρτημάτων μεταξύ τους με τον ευκολότερο τρόπο. 
Η Reflex προσφέρει διαχωριστές σωματιδίων και λάσπης που μπορούν να τοποθετηθούν στην επιστροφή  των λεβητών και των εναλλακτών θερμότητας, καθώς επίσης και πριν από ευαίσθητα σημεία κατανάλωσης. Διατίθενται τόσο χωρίς, όσο και με μαγνήτη και εξασφαλίζουν τη συγκράτηση αυτών των σωματιδίων στο εσωτερικό τους. 
Στα πολλαπλά τους πλεονεκτήματα, μπορούν να προστεθούν η απειροελάχιστη πτώση πίεσης, ο πολύ εύκολος και γρήγορος τρόπος συντήρησης εντός δευτερολέπτων χωρίς διακοπή λειτουργίας και μια μόνιμα ελεύθερη δίοδος για το νερό. Ανάλογα με το μέγεθος διατίθενται μοντέλα από μπρούντζο ή χάλυβα, αλλά και συνδέσεις με σπείρωμα, με φλάντζες, κολλητές ή με συσφιγκτικό δακτύλιο. 

Aρθρο της Κωνσταντίας Λαμπρινίδου, διευθύνουσας συμβούλου της Reflex Hellas A.E., www.reflex.de

 

??????? ????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ