net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Πλέον, οι περισσότερες πολυκύλινδρες μοτοσικλέτες διαθέτουν "κρυφό" σιγαστήρα κάτω από τον κινητήρα, που συνήθως περιλαμβάνει και τον καταλύτη.

Το τελικό είναι το τμήμα της εξάτμισης που τραβάει πιο πολύ το μάτι και το πρώτο που συνήθως αλλάζεται.

Ανατομία μιας εξάτμισης

Η εξάτμιση μιας μοτοσικλέτας αποτελείται από διάφορα τμήματα, κάθε ένα με τη δική του ιστορία. Ανάλογα το κόστος, αυτά μπορεί να είναι όλα συνδυασμένα σε ένα ανταλλακτικό, όπως στα περισσότερα παπιά, έως και σε μυριάδες καμπυλωτούς σωλήνες ενωμένους με ελατήρια στις κορυφαίες aftermarket κατασκευές.

Λαιμός/λαιμοί: Πλήθος ανάλογα με τους κυλίνδρους του κινητήρα, ενίοτε γνωστό και ως χταπόδι σε περίπτωση πολλών κυλίνδρων. Το πρώτο τμήμα της εξάτμισης που παραλαμβάνει τα καυσαέρια από το θάλαμο καύσης. Ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα, το κόστος και την προβλεπόμενη χρήση, ο κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει τη χρήση ή μη συνδετικών σωλήνων ανάμεσα στους λαιμούς, που έχουν ως στόχο να ομαλοποιήσουν τη διαφορά πίεσης σε κάθε λαιμό – καθώς κάθε κύλινδρος έχει τη δική του σειρά ανάφλεξης. Αυτά ενώνονται σταδιακά, οδηγούμενα στον...

Καταλύτης/προσιγαστήρας: Με τις προδιαγραφές θορύβου και καυσαερίων ολοένα και πιο αυστηρές, οι κατασκευαστές συνειδητοποίησαν ότι τα τεραστίου μεγέθους τελικά δεν ήταν η ιδανική αισθητική επιλογή. Πλέον, οι περισσότερες πολυκύλινδρες μοτοσικλέτες διαθέτουν ΅κρυφόΆ σιγαστήρα κάτω από τον κινητήρα, που συνήθως περιλαμβάνει και τον καταλύτη. Στην ίδια περιοχή θα βρείτε τουλάχιστον κάποιους από τους αισθητήρες που πληροφορούν τον εγκέφαλο για τη θερμοκρασία, την αναλογία και τη ροή των καυσαερίων, ώστε να ρυθμίζει ανάλογα το μείγμα.

Τελικό: Το τμήμα της εξάτμισης που τραβάει πιο πολύ το μάτι και το πρώτο που συνήθως αλλάζεται. Σε αντίθεση με τα aftermarket που είναι συνήθως ελεύθερα, τα γνήσια τελικά διαθέτουν σειρά θαλάμων αντήχησης με συνδετικούς σωλήνες, με τα καυσαέρια να ακολουθούν μια δαιδαλώδη διαδρομή που μειώνει ελαφρά την απόδοση και πολύ το θόρυβο.

ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ