net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Μια ριζοσπαστική πρόταση στην πληροφόρηση του αναβάτη από την BMW.

Κράνος BMW με δόνηση

Μια διαφορετική λύση για την πληροφόρηση του αναβάτη κατά την οδήγηση, αλλά και την ειδοποίηση για πιθανό επερχόμενο κίνδυνο, μελετάει η BMW, με τη μορφή ενός νέου κράνους που θα μεταδίδει πληροφορίες στον οδηγό μέσω μικροδονήσεων!

 
Στις πολλές προτάσεις και ιδέες που αφορούν στο πεδίο της εφαρμοσμένης τεχνολογίας με γνώμονα την ασφάλεια στους δύο τροχούς, έρχεται να προστεθεί άλλη μια από την BMW. Φαίνεται ότι η BMW λοιπόν, εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα που το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα αισθητήρια του δέρματος στη περιοχή του κεφαλιού του αναβάτη, εγκαινιάζοντας μια νέα μορφή πληροφόρησης και ειδοποίησης, περάν της οπτικής και της ακουστικής. 

Το σύστημα αποτελείται από μια σειρά μικρών ηλεκτρικών μοτέρ που παράγουν δόνηση, σαν και αυτά που βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα. Είναι τοποθετημένα κυκλικά, εσωτερικά  του κράνους και διατεταγμένα σαν στεφάνη με αποτέλεσμα να  «αγκαλιάζουν» το κεφάλι του οδηγού περιμετρικά. Αναλόγως των σημάτων που λαμβάνονται από τη μονάδα ελέγχου, ένα η περισσότερα μοτέρ μπορούν να ενεργοποιηθούν, υποδεικνύοντας μέσω της αίσθησης στον αναβάτη και την αντίστοιχη περιοχή που οφείλει να εστιάσει την προσοχή του.  

Οι εφαρμογές αυτού του συστήματος στην πράξη είναι πολλές, με κυριότερο πλεονέκτημα το ότι δεν αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο, όπως συμβαίνει με τις ακουστικές και κυρίως τις οπτικές πληροφορίες /ειδοποιήσεις. Επί παραδείγματι, μπορεί να  συνδυαστεί με συστήματα πλοήγησης όπου, αντί ο αναβάτης να βλέπει μια ένδειξη ή να ακούει τις οδηγίες από κάποιο ακουστικό, θα νιώθει μια δόνηση στο κατάλληλο σημείο του κεφαλιού του που θα τον πληροφορεί σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει!

Σε μία άλλη εφαρμογή, που μελετάται στα πλαίσια της ανάπτυξης συστημάτων διασύνδεσης "όχημα-με-όχημα", το κράνος μπορεί να δονηθεί κατάλληλα ώστε να ειδοποιήσει τον οδηγό για επερχόμενο κίνδυνο προς αυτόν-για παράδειγμα, όχημα στην "τυφλή περιοχή" των καθρεφτών του-, πληροφορώντας τον και για την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται! 

Η BMW έχει ήδη αναπτύξει ένα concept  κράνος με τεχνολογία Head Up Display, και δε θα μας εκπλήξει αν αυτή η νέα τεχνολογική πρόταση συνδυαστεί με το κράνος αυτό. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι θα καθυστερήσουμε να δούμε αυτή την ενδιαφέρουσα τεχνολογική ιδέα, αρκετά ακόμα…

 

BMW - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ