10 πανέμορφα Concept Moto Guzzi του Oberdan Bezzi
10 πανέμορφα Concept Moto Guzzi του Oberdan Bezzi
  • 10 πανέμορφα Concept Moto Guzzi του Oberdan Bezzi
  • 10 πανέμορφα Concept Moto Guzzi του Oberdan Bezzi

10 πανέμορφα Concept Moto Guzzi του Oberdan Bezzi

2 επιθετικές supersport μοτοσυκλέτες

Το 2020 ο Bezzi σκέφτηκε ένα concept που θα μπορούσε να δημιουργήσει η Moto Guzzi για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της. Έτσι γεννήθηκε η όμορφη V85 Daytona: μία μοτοσυκλέτα με δυνατά στοιχεία της την οδηγική απόλαυση, την σταθερότητα, την αισθητική αλλά και την άριστη οδηγική συμπεριφορά.


Moto Guzzi V100 Dr John Tribute: μία μοτοσυκλέτα αφιερωμένη στον John Wittner που δημιούργησε το 2022 ο Oberdan. Ο John ήταν ένας οδοντίατρος από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με μεγάλο πάθος για τις μοτοσυκλέτες του οποίου τα χέρια "έπιαναν". Μία τροποποιημένη λοιπόν μοτοσυκλέτα από εκείνον νίκησε το 1984 στο αμερικάνικο πρωτάθλημα BOTT (μία σειρά αγώνων για δικύλινδρες μοτοσυκλέτες), γεγονός που προκάλεσε τέτοιο σάλο που η ίδια η Moto Guzzi προσέλαβε τον John και του ανέθεσε να αναπτύξει μία παρόμοια μοτοσυκλέτα με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο για το Le Mans. Ο John μετανάστευσε ύστερα στην Ιταλία και δημιούργησε ένα πρωτότυπο το οποίο με την πρώτη του δοκιμή στην πίστα της Monza έκανε τον Lucchinelli (ο οποίος οδηγούσε τότε μία Ducati 851) να τρίβει τα μάτια του. Το project αυτό οδήγησε στη δημιουργία της Moto Guzzi Daytona και ύστερα της Centauro με τον ίδιο 8βάλβιδο κινητήρα.

Muscle Cruiser και Racing Bagger με τον κάθετο V2

Το concept αυτού του muscle cruiser που ο Oberdan ονόμασε California Ginza αποτελεί μία πιο μοντέρνα έκδοση του California 1400 Custom όπως εκείνος την οραματίστηκε το 2015. Το όνομά της προέρχεται από μία από τις πιο μοδάτες γειτονιές του Τόκιο ενώ αντικατοπτρίζει τις φουτουριστικές γραμμές του μοντέλου που έχουν στοιχεία από ιαπωνικό design μοτοσυκλετών της προηγούμενης δεκαετίας.


Μία από τις τελευταίες δημιουργίες του Bezzi αποτελεί η V120 Racing Bagger, σχεδιασμένη για το αμερικανικό πρωτάθλημα King of The Bagger. Στο concept αυτό αναμιγνύεται ο εγκάρσια τοποθετημένος V2 90° με σπορ χαρακτηριστικά. Το αγωνιστικό του DNA μας θυμίζει το MGS-01 Corsa, ένα μοντέλο σχεδιασμένο από τον Giuseppe Ghezzi που ήταν νικητήριο στους αγώνες Battle of Twin στην Daytona το 2006 και 2007 με οδηγό τον Gianfranco Guareschi.


 

Μοντέρνο adventure και φουτουριστικό advenduro

Το 2020, εμπνευσμένος από το Moto Guzzi V85 TT, το μεταμόρφωσε σε μία adventure μοτοσυκλέτα που θυμίζει εκείνες του περιβόητου Paris-Dakar. Η V90 TTR, όπως την έχει ονομάσει, κατέχει πολύ περισσότερες δυνατότητες στην off-road οδήγηση αφού είναι εξοπλισμένη με μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων και τροχούς 21 και 18 ιντσών εμπρός και πίσω αντίστοιχα ενώ η χωρητικότητα του κινητήρα σκαρφαλώνει στα 900cc.


Το concept του V90 TTL δημιουργήθηκε το 2021 και μετατρέπει το V85 TT σε μία "all-terrain" εκδοχή στην οποία η μείωση του βάρους αποτελεί προτεραιότητα. Ο Bezzi λέει για το μοντέλο: "Προφανώς είναι πιο άβολο στο ταξίδι από το πιο ήπιο V85 TT, αφού φυσικό του περιβάλλον αποτελούν οι γρήγοροι χωματόδρομοι ενώ η ευελιξία του το καθιστά και ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις με τις κακοτεχνίες της ασφάλτου να μην στέκονται πρόβλημα απέναντι στις αναρτήσεις και τους τροχούς του".    

Γυμνά με retro και αγωνιστικό DNA

Το 2019 ο Oberdan αποφάσισε να "παντρέψει" το νέο τότε V85 με το ιστορικό V7, για να δημιουργήσει το V8 Special μία μοτοσυκλέτα με vintage στοιχεία αλλά και μοντέρνα. Με την εξόπλιση μάλιστα του V7 με έναν πιο ισχυρό κινητήρα από την Moto Guzzi το 2021 θα μπορούσαμε να πούμε πως η διορατικότητα του Bezzi είναι εμφανής.


Την παρουσίαση των V9 Roamer και Bobber από την Moto Guzzi το 2017, ακολούθησε η δημιουργία του V9 Racer από τον ιταλό σχεδιαστή, ενός αγωνιστικού μοντέλου που μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο και κινητήρα με τα αδέλφια του. Το σχέδιο της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας βέβαια αναβιώνει τις αγωνιστικές ιαπωνικές που είχαν κατασκευαστεί για τα αμερικάνικα πρωταθλήματα ταχύτητας ενώ το σύνολο συμπληρώνουν αγωνιστικοί χρηματισμοί και αριθμημένα πάνελ.   

Συνέχεια του άρθρου >>>