net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Πλησιάζει ο... αυστηρότερος ΚΟΚ!

Πιο τσουχτερά πρόστιμα και μειώσεις για μικρότερης κλίμακας περιστατικά, προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που αναμένεται να επικυρωθεί από τη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή ως το τέλος του χρόνου.

 
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται πως στόχος των νέων μέτρων, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Λιάπη, είναι η μείωση των τροχαίων κατά 50% ως το 2010.

Θεσπίζεται επίσης η υποχρεωτική χρήση της ζώνης ασφαλείας σε όλα τα οχήματα, χωρίς εξαιρέσεις, που σημαίνει επέκταση του μέτρου σε ταξί και λεωφορεία.
Επανέρχεται το γνωστό point system που σήμερα έχει ξεχαστεί, λόγω έλλειψης προσωπικού!

Πάντως, το πρόστιμο σε όσους οδηγούν και μιλούν ταυτόχρονα στο κινητό τους αναπροσαρμόζεται μόνον κατά 53% και ορίζεται στα 100 ευρώ, έναντι 65,5 που ισχύει σήμερα, παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά αυτή μειώνει την προσοχή των οδηγών και ενοχοποιείται για πολλά ατυχήματα.

Μια άλλη σημαντική διάταξη προτείνει την αύξηση του ορίου ταχύτητας για επιβατικά και μοτοσικλέτες άνω των 125 κυβικών στα 130 χλμ., που σήμερα είναι 120 και 100 στους σημαντικότερους αυτοκινητόδρομους της χώρας, καθώς και για τα σχολικά λεωφορεία από τα 60 στα 80.
Η προοπτική αύξησης του ορίου ταχύτητας στις εθνικές οδούς είναι άλλωστε ένα θέμα που εξετάζει και το συναρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, σε συνάρτηση όμως με τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.

Οι αλλαγές έχουν και ...άρωμα Γαλλίας, αφού προβλέπουν μείωση των προστίμων κατά 50% εφόσον πληρωθούν μέσα σε 10 ημέρες από τη βεβαίωση της ποινής, ενώ διατηρείται το δικαίωμα του παραβάτη να προσέλθει μέσα σε τρεις ημέρες στην αρμόδια αρχή και να προβάλει τις αντιρρήσεις του.
Καταργείται όμως η πρόβλεψη για άμεση απόδοση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης σε όσους καταβάλουν το τριπλάσιο του προστίμου, αφού θεωρήθηκε ότι ευνοεί τους «έχοντες».
Υιοθετείται το επίσης γαλλικό σύστημα αναθεώρησης των διπλωμάτων οδήγησης, ανά 5ετία για τους επαγγελματίες οδηγούς και ανά 10ετία για τους οδηγούς Ι.Χ., σε συνδυασμό με αυστηρά μέτρα για όσους θα αμελήσουν την υποχρέωσή τους.

Την κατακόρυφη αύξηση ορισμένων προστίμων, που φθάνει έως και το 600%, σε περιπτώσεις που παραβιάζονται φωτεινοί σηματοδότες, πινακίδες «Στοπ», μπάρες σιδηροδρομικών γραμμών και γίνονται επικίνδυνοι ελιγμοί στις γραμμές του τραμ. Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η τιμωρία σε περίπτωση που θα συλληφθεί οδηγός να οδηγεί κάτω από την επήρεια αλκοόλ. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο-μαμούθ 1.200 ευρώ, από 600 που προβλέπει ο ισχύον ΚΟΚ.

 

???????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ