net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Τρομερό σκηνικό στην αλατώδη έρημο Σαλάρ Ντε Ουγιούνι, με αλάτι, νερό και κρύο να διαλύουν μοτοσικλέτες και όνειρα.

Καταστροφική στάθηκε για τον Joan Barreda η 8η μέρα, καθώς παρά τη βοήθεια 2 συναθλητών του, τερμάτισε 74ος, τρεις ώρες μετά τον πρώτο Quintanilla.

Ο έμπειρος Marc Coma οδήγησε συνετά, πήρε την 9η θέση, και βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα για τον τίτλου του 2015.

Μόνο ο Goncalves από το στρατόπεδο της Honda δείχνει ικανός να απειλήσει τον Coma της KTM για τον τίτλο.

Δεκαπέντε αναβάτες εγκατέλειψαν το Dakar την 8η μέρα, ενώ πολλοί ακόμα πήραν μεγάλο καπέλο.

Την καλύτερη επίδοση της πέτυχε η Laia Sanz της Honda, τερματίζοντας στην 5η θέση, στη δυσκολότερη μέχρι στιγμής μέρα του φετινού Dakar!

Rally Dakar 2015, μέρα 8η

Ολέθρια για το HRC στάθηκε η 8η, και φοβερά σκληρή μέρα του Rally Dakar 2015, με τρεις πρωτοκλασάτους αναβάτες της Honda να καπελώνονται με 3 ώρες χρόνου! Έτσι ο Marc Coma της KTM τέθηκε επικεφαλής της γενικής.

 
Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι (Salar de Uyuni) είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με έκταση 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα διαμερίσματα Ποτοσί και Ορούρο στη νοτιοδυτική Βολιβία στο υψίπεδο των 'Ανδεων περίπου 3.656 μέτρα πάνω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας, ενώ καλύπτεται από λίγα μέτρα κρούστας αλατιού. Αυτή ακριβώς η έρημος αλατιού της Uyuni, στην όγδοη μέρα του φετινού Dakar, επαιξε καθοριστικό παράγοντα για την τύχη των αναβατών της Honda, αλλά και πολλών ακόμα.

Στην αρχή της ημέρας αρκετοί ήταν οι αναβάτες που διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διεξαγωγής της ειδικής, καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό, ενώ και το αλάτι έμελλε να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργιά των μοτοσικλετών. Τα χάπια ενάντια στη ναυτία από το μεγάλο υψόμετρο ήταν στην ημερίσια διάταξη, ενώ όπως ανέφερε και η Laia Sanz, οι αναβάτες δεν ένιωθαν τα άκρα τους από την παγωνιά!

Την προηγούμενη μέρα, ο ηγέτης της γενικής στις μοτοσικλέτες Joan Barreda είχε μια πτώση, τερματίζοντας με σπασμένο τιμόνι. Στην κατασκήνωση πήρε το τιμόνι του Demian Guiral της Honda South America Rally Team, και ξεκίνησε έτσι την 8η μέρα, δίχως έννοιες για την προηγούμενη ειδική. Στην πορεία όμως, οι σκληρές συνθήκες της ερήμου αλατιού, μαζί με το νερό ("μας έβαλαν να οδηγήσουμε σε θάλασσα" δήλωσε κατόπιν ο απελπισμένος Barreda) και το κρύο κυριολεκτικά διέλυσαν μοτοσικλέτες και αναβάτες. Η ορατότητα σε πολλά σημεία έφτανε τα λίγα μέτρα μπροστά από τη μοτοσικλέτα, η οποία σαν ταχύπλοο... πλάναρε πάνω στα νερά!

Έτσι λοιπόν, ο πρωτοπόρος την 7η μέρα Barreda έφτασε στον τερματισμό της 8ης ειδικής, και δεύτερου σκέλους του marathon stage, στην... 74η θέση, με τους ομόσταυλους τού Jeremias Israel 75ο, και Helder Rodrigues στην 76η θέση, τρεις ώρες και πέντε λεπτά μετά τον νικητή της ειδικής Pablo Quintanilla, με ΚΤΜ. Καταστροφή!

Τα νεύρα και των τριών αναβατών του HRC ήταν πολλά στον τερματισμό και σίγουρα κάποιες από τις βαριές κουβέντες που ξεστόμισαν θα έχουν αντίκτυπο τόσο όσον αφορά στη Honda, όσο και στο αγωνιστικό τους μέλλον. Ο Jeremias Israel δήλωσε "ήταν μια σκατένια μέρα! Οι μοτοσικλέτες μας δεν έχουν φτιαχτεί για αυτές τις συνθήκες. Η μοτοσικλέτα του Joan επηρεάστηκε πρώτη, μετά η δική μου. Κατόπιν έπρεπε να τις σπρώξουμε για να πάρουν μπροστά, και χρειάστηκε να ρυμουλκήσω τον Joan με ιμάντα για 300-400 χιλιόμετρα, δεν ξέρω για πόσα ακριβώς! Έβγαλα τον ιμάντα μόνο στο τέλος, στην κατηφόρα για τον τερματισμό." 

Η ίδια η Honda προτίμησε να δώσει βάρος στην πολύ καλή 5η θέση της Laia Sanz, που ήταν και ο καλύτερος τερματισμός της sto Dakar μέχρι σήμερα. Μάλιστα, η Sanz ήταν εκείνη που οδηγούσε την κούρσα στην έρημο, οδηγώντας με 150χλμ/ώρα πάνω στο νερό, όταν σε ορισμένα σημεία το ύψος του νερού έφτανε τους 15 πόντους! Ο μεγάλος David Casteu (8ος γενικής, με ΚΤΜ) είπε για τη Sanz "Εκείνοι που τα πήγαν καλά στην 8η ειδική ήταν οι μεγάλοι σε ηλικία, έμπειροι αναβάτες. Εκτός δηλαδή από μία νεαρή κυρία, που μας άφησε όλους πίσω! Είναι απίστευτη, είναι πάντα εκεί μπροστά, οδηγώντας την αγέλη!" Ο Casteu είχε εντελώς αντίθετη άποψη με τους πρώτους αναβάτες της Honda, καθώς για εκείνον "αυτό είναι το Dakar. Από τους 50 βαθμούς της ερήμου στην Αργεντινή, στην παγωνιά, το νερό και το αλάτι της Βολιβίας, όπου οδηγούσαμε με αδιάβροχα και έξτρα ζελατίνες στις μάσκες!"

Μετά από αυτά τα συμβάντα, από τους αναβάτες της Honda που είχαν ελπίδες για τον τίτλο το 2015, παρέμεινε μάχιμος μόνο ο Paulo Goncalves, που τερμάτισε στην 15η θέση, και βρίσκεται δεύτερος, εννέα λεπτά πίσω από τον "στρατηγό" Marc Coma της ΚΤΜ, που τερμάτισε 9ος και ανέβηκε στην πρώτη θέση της γενικής. Ο Barreda βρίσκεται τώρα στην 24η θέση της γενικής, ο Rodrigues στην 18η, και ο Israel Esquerre στην 33η. Αν αναρωτιέστε γιατί ο Barreda βρέθηκε πίσω από τον Rodrigues, αναζητήστε το αίτιο στη ρυμούλκηση που δέχθηκε ο Barreda, και στην ποινή που δέχθηκε από τους διοργανωτές.

Κανείς δεν ξέρει σε τι θέση θα βρισκόταν οι 2 αναβάτες του HRC που σταμάτησαν να βοηθήσουν τον Barreda, αν δεν του είχαν προσφέρει βοήθεια. Σημειώστε πως πριν την 8η μέρα ο Israel Esquerre βρισκόταν 16ος γενικής, ενώ ο Rodrigues ήταν 6ος! Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, ή επρόκειτο για καταστροφικό στρατηγικό λάθος; Αν συνέχιζαν, ίσως να μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Goncalves για τον τίτλο, τώρα όμως...

Πέρα από την ομάδα της Honda που αποδεκατίστηκε, πολλοί ακόμα σπουδαίοι αναβάτες, από τα άλλα εργοστάσια τα βρήκαν εξίσου σκούρα, ή και χειρότερα. Συνολικά δεκαπέντε αναβάτες εγκατέλειψαν τον αγώνα την όγδοη μέρα, ο μεγαλύτερος αριθμός εγκαταλείψεων στο φετινό Dakar (επόμενη χειρότερη μέρα η 2η ειδική, με 14 εγκαταλείψεις). Μέσα στις πιο τρανταχτές, εκείνες των Botturi και Metge της Yamaha, του Viladoms και του Van Niekerk της ΚΤΜ, αλλά και άλλων.

Την ειδική όπως προείπαμε κέρδισε ο Quintanilla της ΚΤΜ, με δεύτερο τον Pedrero της Yamaha, τρίτο τον Svitko της ΚΤΜ, τέταρτο τον rookie Toby Price της ΚΤΜ, και πέμπτη τη Laia Sanz της Honda. Έβδομος ήταν ο Duclos με τη Sherco. 

Στη γενική τώρα, οι 5 από τις 6 πρώτες μοτοσικλέτες ανήκουν στην ΚΤΜ, ενώ στις πρώτες 10 θέσεις έχουμε... επτά αναβάτες της ΚΤΜ, με ηγέτη της βαθμολογίας τον Marc Coma, δεύτερο τον Goncalves του HRC (ο μόνος αναβάτης της Honda που παραμένει απειλή για τον τίτλο), τρίτο τον Quintanilla, τέταρτο τον Price, και πέμπτο τον Svitko.

Όσον αφορά στα ATV, ο 19χρονος Αργεντίνος Jeremias Gonzalez πήρε την πρώτη του νίκη στο Dakar, με δεύτερο τον περυσινό πρωταθλητή Ignacio Casale που κατάφερε με την επίδοση του αυτή να ανέβει ξανά στην πρώτη θέση της γενικής, αφήνοντας πίσω του στη δεύτερη θέση τον Rafal Sonik.




 

DAKAR - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ