net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε ο Rea και το Kawasaki ZX-10R τη σεζόν παίρνοντας και τις δύο νίκες στην Αυστραλία.

WSBK, 1ος γύρος, Αυστραλία

Πράσινο βάφτηκε το πρώτο σκαλί του βάθρου στα δύο σκέλη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike, με τον περσινό πρωταθλητή Jonathan Rea να δείχνει με το καλημέρα τις προθέσεις του για φέτος.

 
Ο πρώτος γύρος ανήκει πλέον στην ιστορία και αυτά τα δύο πρώτα σκέλη μας έδειξαν ότι και το 2016 θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά. Τα πράγματα που μας έκαναν εντύπωση είναι εξής. Το πρώτο έχει να κάνει με τα διαδικαστικά αφού ο αγώνας στην Αυστραλία ήταν ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού όπου τα δύο σκέλη έγιναν σε διαφορετικές ημέρες! Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι καλύτερο ή χειρότερο, θα δείξει. Είναι ωστόσο ωραίο να ξέρεις ότι έχεις δύο αγώνες να δεις σε δύο ημέρες.  Στα του αγώνα τώρα. Το ξέρουμε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς αλλά ο παγκόσμιος πρωταθλητής Rea και το ανανεωμένο ZX-10R, με το 2Χ2 που πέτυχαν, δείχνουν ότι και φέτος θα διεκδικήσουν στα ίσια τον τίτλο. Το δεύτερο πράγμα που θα συμβάλλει θετικά στο πρωτάθλημα είναι η απόδοση των Ducati 1199 Panigale R που μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνη των Kawasaki. Αναζωογονημένα παρουσιάζονται και τα Honda CBR 1000 RR SP με τον van der Mark να το αποδεικνύει με τα δύο βάθρα του. Τελευταία θετική εξέλιξη για τη φετινή σεζόν είναι η απόδοση των νέων Yamaha YZF-R1. Μπροστά τους έχουν ακόμη πολύ περιθώριο εξέλιξης, αλλά σε αυτή την πρώτη τους εμφάνιση παρουσιάστηκαν αξιόμαχα. Πάμε να δούμε τι έγινε περιληπτικά στα δύο σκέλη στο Phillip Island.  

1ο σκέλος: Rea στο νήμα
Ο Rea ήταν εκείνος που πετάχτηκε πρώτος στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους, μπροστά και από τον ομόσταυλό του και κάτοχο της superpole, Tom Sykes.  O Sykes δεν άφησε την κίνηση του Βορειο-Ιρλανδού χωρίς απάντηση και τέθηκε πρωτοπόρος του αγώνα δύο γύρους αργότερα, με τις δύο Ducati, τις δύο Honda και τις δύο Yamaha να τους ακολουθούν. Το τρενάκι που είχε δημιουργηθεί έμεινε σε αυτή την μορφή μέχρι τον όγδοο γύρο, όταν ο Rea επιχείρησε και κατάφερε να περάσει ξανά τον Sykes, ο οποίος, μάλλον έκπληκτος, έχασε άλλες δύο θέσεις από τους Davies και Giugliano, ενώ ένα γύρο μετά βρέθηκε στην έκτη θέση πίσω από τις Honda των van der Mark και Hayden. Ο Rea ήλεγχε τον αγώνα αφού κανείς από τους Davies, Giugliano και  van der Mark, που τον ακολουθούσαν και άλλαζαν συνεχώς θέσεις πίσω του, δεν έδειχναν ότι μπορούν να τον περάσουν. Ο αναβάτης της Kawasaki, ανέβασε μάλιστα περισσότερο τον ρυθμό του προς το τέλος του αγώνα με τον Giugliano και τον van der Mark να μην μπορούν να ακολουθήσουν, κάτι που μπόρεσε να κάνει ο Davies. Ο αναβάτης της Ducati επιχείρησε μάλιστα στο τέλος να περάσει τον Rea, κάτι που κατάφερε αλλά η καλύτερη γραμμή του τελευταίου του επέτρεψε να περάσει πάλι μπροστά και να πάρει τη νίκη με διαφορά μόλις 0,036 δλ! Τρίτος ο van der Mark, στην τέταρτη θέση ο Giugliano, κάνοντας παράλληλα τον ταχύτερο γύρο, ενώ την πεντάδα έκλεισε ο Sykes, με τον Guintoli να δίνει την έκτη θέση στο νέο R1 στην παρθενική του εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Αποτελέσματα 1ου σκέλους, Top 5
1) J. Rea- Kawasaki Racing Team-ZX-10R 
2) C. Davies- Aruba.it Racing-Ducati- 1199 Panigale R 
3) M. van der Mark- Honda World Superbike Team- CBR1000RR SP 
4) D. Giugliano- Aruba.it Racing – Ducati- 1199 Panigale R
5) T. Sykes- Kawasaki Racing Team- ZX-10R


2ο σκέλος: Rea ξανά
Ακόμη πιο δραματικό ήταν το δεύτερο σκέλος στο Phillip Island με τους πρωταγωνιστές να παραμένουν ίδιοι και σε αυτόν τον αγώνα. Ο Tom Sykes και έπειτα ο Michael van der Mark ήταν οι δύο αναβάτες που ηγήθηκαν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο, τέσσερις γύρους πριν το τέλος, εκείνος που βρέθηκε ξανά στην πρώτη θέση του αγώνα ήταν ο Jonathan Rea ακολουθούμενος από τον Chaz Davies, με τον αναβάτη της Ducati να θέλει να πάρει πίσω το αίμα του και ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το πρώτο σκέλος. Ο Davies ξεκίνησε αυτή τη φορά την επίθεσή του από τον προτελευταίο γύρο και περνώντας τον Rea στα φρένα κατάφερε να ηγηθεί για σχεδόν έναν ολόκληρο γύρο χάνοντας τη θέση του ξανά στην μεγάλη ευθεία στον ξεκίνημα του τελευταίου γύρου. Το συναρπαστικό φινάλε ενός ακόμη σκέλους ήταν προδιαγεγραμμένο. Ο Davies προσπάθησε να πάρει ξανά τα ηνία του αγώνα για άλλη μια φορά στο τέλος, ωστόσο ο Rea τον «ανάγκασε» να φρενάρει ακόμη πιο αργά από το επιθυμητό με αποτέλεσμα ο Davies να χάσει τη γραμμή του, να βγει εκτός πίστας και να σημειώσει μια ανώδυνη πτώση. Ο Βρετανός κατάφερε, ωστόσο, να σηκωθεί και να καταλάβει τη 10η θέση. Το δεύτερο σκαλί του βάθρου πήγε τελικά στον van der Mark, με τον Giugliano στην 3η θέση και τον Hayden να εμφανίζεται ακόμη πιο δυνατός στην 4η θέση, ενώ μια θέση πιο πίσω του ο Guintoli με ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα για την Pata Yamaha.

Αποτελέσματα 2ου σκέλους, Top 5
Αναβάτης-Ομάδα-Μοτοσικλέτα
1) J. Rea-Kawasaki Racing Team- ZX-10R
2) M. van der Mark-Honda World Superbike Team- CBR1000RR SP 
3) D.Giugliano-Aruba.it Racing – Ducati- 1199 Panigale R 
4) N. Hayden-Honda World Superbike Team- CBR1000RR SP 
5) S. Guintoli-Pata Yamaha Official WorldSBK Team- YZF-R1


Πρωτάθλημα Αναβατών
Αναβάτης-Βαθμολογία
1) Rea, Jonathan-50
2) Van Der Mark, Michael-36
3) Giugliano, Davide-29
4) Davies, Chaz-26
5) Guintoli, Sylvain-21


Πρωτάθλημα Κατασκευαστών
Κατασκευαστής-Βαθμολογία
1) Kawasaki, 50
2) Honda, 36
3) Ducati, 36
4) Yamaha, 21
5) BMW, 17
6) MV Agusta, 9
7) Aprilia, 7

Επόμενος αγώνας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike στις 11-13 Μαρτίου στην Ταϊλάνδη.

 

KAWASAKI - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ