Ο Cal Crutchlow κατά την διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης.

Ο Cal Crutchlow κατά την διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης.

Οι αναβάτες του MotoGP έχουν υπεράνθρωπα μάτια, σύμφωνα με έρευνα

Όταν μιλάμε για τα MotoGP, μερικοί θαυμαστές του σπορ τρομάζουν ακόμα και βλέποντας το στην τηλεόραση!

Πράγματι, το να κινείσαι με πάνω από 200 ή και πάνω από 300 χιλιόμετρα την ώρα, πάνω σε μια μοτοσυκλέτα, μπορεί να είναι τρομακτικό και σίγουρα, απαιτεί μνημειώδη επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης! Μια έρευνα, που έγινε με υποκείμενα αναβάτες του αθλήματος, έρχεται να φανερώσει κάποια συναρπαστικά δεδομένα, σε σχέση με το σημαντικότερο αισθητήριο όργανο του ανθρώπου: Τα μάτια.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 

Οι αναβάτες ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο

Η έρευνα έγινε από την ιταλική ιατρική εταιρεία Sifi, σε συνεργασία με τους αναβάτες της LCR Honda. Συνήθως, ένας απλός άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του περίπου κάθε 4 με 6 δευτερόλεπτα. Οι αγωνιζόμενοι κατάφεραν να ξεπεράσουν εύκολα αυτό το διάστημα, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια τους κατά μέσο όρο, μια φορά κάθε 3 λεπτά, ενώ ένα υποκείμενο της έρευνας κατάφερε να τα ανοίξει ορθάνοιχτα για 9 λεπτά! Το ακόμα πιο συναρπαστικό είναι, ότι οι αναβάτες που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν εμφάνισαν συμπτώματα ξηροφθαλμίας ή κόπωσης στα μάτια τους.
 

Βγάζουν έναν γύρο κυριολεκτικά χωρίς να κλείσουν μάτι!

Στις ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι μοτοσυκλέτες του MotoGP, ένα απλό άνοιξε-κλείσε των ματιών, που διαρκεί 15 εκατοστά του δευτερολέπτου, μπορεί να σου «κόψει» μέχρι και 15 μέτρα πίστα! Η απίστευτη εγρήγορση των αναβατών αυτών μας δείχνει ότι έχουν την ικανότητα να βγάλουν έναν ολόκληρο γύρο σε μια πίστα, χωρίς να κλείσουν καθόλου τα μάτια τους.
 

Ερευνητικό ενδιαφέρον για περισσότερα δεδομένα

Σύμφωνα με την Sifi, που πραγματοποίησε την έρευνα, τα ευρήματα δεν σταματούν εκεί. Μετά από εξετάσεις που έγιναν πριν και μετά τους αγώνες, αποκαλύπτεται ότι τα μάτια των αγωνιζόμενων μένουν σε «race mode» για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και γενικότερα τα αντανακλαστικά τους. Παράλληλα, η Sifi θέλει να εξερευνήσει την σύνδεση του χρόνου μεταξύ των κλεισιμάτων των ματιών και της συγκέντρωσης. Απώτερος σκοπός της είναι η εξαγωγή δεδομένων για αποτελεσματικές οφθαλμικές «ασκήσεις» για τους αγωνιζόμενους, αλλά και χρήσιμα δεδομένα για το ευρύ κοινό και ευαισθητοποίηση για την ανάλογη προσοχή. Η έννοια «πρόσεχε το σαν τα μάτια σου» μπορεί να αποκτήσει ένα νέο νόημα στο μέλλον!