Έρχεται ο αυτόματος κόφτης ταχύτητας και στις μοτοσυκλέτες, εν τέλει;

Έρχεται ο αυτόματος κόφτης ταχύτητας και στις μοτοσυκλέτες, εν τέλει;

Η Ευρώπη θέλει αυτόματο «κόφτη» ταχύτητας στις μοτοσυκλέτες

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα, η Ευρώπη μελετά την ενσωμάτωση των μοτοσυκλετών στην υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος ISA ή Intelligent Speed Assistance

Η είδηση που τρέμουν οι μοτοσυκλετιστές σε όλη την Ευρώπη, κυκλοφόρησε. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα, η Ευρώπη μελετά την ενσωμάτωση των μοτοσυκλετών στην υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος ISA ή Intelligent Speed Assistance. Ή με άλλα λόγια, ηλεκτρονικός «κόφτης» που παρακολουθεί κάθε κίνηση του μοτοσυκλετιστή και με πόση ταχύτητα αυτή γίνεται.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »

 

Στο τραπέζι ο αυτόματος περιοριστής ταχύτητας

Αν και αρχικά οι μοτοσυκλέτες ήταν εκτός υποχρέωσης για εξοπλισμό με το σύστημα ISA, φαίνεται πως έχει πέσει ξανά η πρόταση για να συμπεριληφθούν, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Με αυτό τον τρόπο, οι ιθύνοντες ισχυρίζονται ότι θέλουν να πετύχουν μείωση τουλάχιστον στο μισό, στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη μέχρι το 2030.
 

Θα αναγνωρίζει το όριο ταχύτητας και θα σε κόβει αυτόματα

Το σύστημα ISA ή Intelligent Speed Assistance, θα αναγνωρίζει το όριο ταχύτητας στον δρόμο που κινείται η εκάστοτε μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από κάμερες και αισθητήρες που θα βρίσκονται πάνω στην μοτοσυκλέτα. Αν το σύστημα αναγνωρίσει ότι η μοτοσυκλέτα υπερβαίνει το όριο ταχύτητας, θα την «κόβει» με άμεση επέμβαση στον κινητήρα ή/και στα φρένα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, σε αυτό το σημείο, ότι πιθανόν το σύστημα να μην λειτουργεί τόσο «επιθετικά», αλλά να υπάρχει η δυνατότητα έντονης προειδοποίησης του αναβάτη –με οπτικές, ηχητικές και απτικές ενδείξεις- ότι ξεπέρασε το όριο ταχύτητας του σημείου, χωρίς επιθετική επέμβαση στην ταχύτητα της μοτοσυκλέτας.
 

Σφοδρές αντιδράσεις από την FEMA

Όπως είναι αναμενόμενο, ένα ακόμα μέτρο απαγορευτικού-περιοριστικού χαρακτήρα προκαλεί δυσφορία στους κόλπους των μοτοσυκλετών και η FEMA, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνδέσμων μοτοσυκλετιστών, αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της είδησης. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της, Dolf Willingers, δήλωσε: Δεν υποστηρίζουμε οποιοδήποτε τεχνικό σύστημα παίρνει τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας από τον αναβάτη και, αν και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να μειώνουμε την ταχύτητα μας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάθε σύστημα που παίρνει τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας από τον αναβάτη είναι επικίνδυνο».  O Willingers δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί σημασία «σε καλύτερη εκπαίδευση και οι εξετάσεις οδήγησης  να επικεντρώνονται περισσότερο στην εκτίμηση και αποφυγή κινδύνων, αλλά και στις καλύτερες και ασφαλέστερες υποδομές, παρά σε επεμβατικές τεχνολογίες.» Τι λέτε εσείς για όλα αυτά;
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »