Στιγμιότυπο από τις δοκιμές του συστήματος στην πράξη.

Νέο σύστημα παρκαρίσματος θα διαβάζει το πρόσωπο σου

Ακόμα μια λύση (?) στο μαζικό παρκάρισμα δικύκλων και στην προστασία από κλοπές, παρουσιάστηκε από εταιρεία για τις χώρες της Ασίας. Δείτε περισσότερα.

Περισσότερες τεχνολογικές εφαρμογές που κάνουν χρήση βιομετρικών δεδομένων, φαίνεται πως αναπτύσσονται από τις εταιρείες σχεδόν για οτιδήποτε. Αυτή την φορά, η είδηση έρχεται από την εταιρεία με το όνομα Unioncommunity, για τις χώρες της Νότιας Ασίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσίασε το σύστημα με όνομα Ubio X MPass, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογίες καταχώρησης αριθμού πινακίδας και προσώπου του αναβάτη. Το σύστημα αναγνωρίζει τα δύο αυτά δεδομένα κατά την είσοδο του αναβάτη σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης, απαιτώντας εκ νέου την αναγνώριση οχήματος και αναβάτη ταυτόχρονα, κατά την έξοδο.
 
Χοντρικά δηλαδή, φανταστείτε ότι, για να μπείτε σε ένα κλειστό παρκινγκ, θα πρέπει το σύστημα να «φωτογραφίσει» το πρόσωπο σας και τον αριθμό πινακίδας σας. Για την έξοδο σας από το πάρκινγκ, θα πρέπει να περάσετε πάλι από τον αντίστοιχο έλεγχο και, αν το σύστημα αναγνωρίσει επιτυχώς τον συνδυασμό αναβάτη-δικύκλου, θα επιτρέπει την έξοδο.
 
Επισήμως, δηλώνεται ότι το σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή κλοπών δικύκλων, καθώς ο εκάστοτε χώρος θα παραμένει κλειστός αν το σύστημα δεν αναγνωρίσει τον σωστό συνδυασμό αναβάτη και οχήματος. Ωστόσο, οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να διαδίδονται για το σύστημα με την εξής βασική απορία: Για ποιο λόγο ένα σύστημα ελέγχου στάθμευσης πρέπει να λαμβάνει τέτοια βιομετρικά δεδομένα; 
 
Φυσικά, παρόμοιες αντιδράσεις στρέφονται γύρω από την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα του συστήματος: Πως πραγματικά θα ωφελήσει ένα βιομετρικό σύστημα, στην αποτροπή κλοπών δικύκλων; Το κακό σενάριο είναι ότι ένα τέτοιο σύστημα, θα χρησιμοποιείται για παρακολούθηση, αλλά και για εξασφάλιση δεδομένων για… πολλούς σκοπούς. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα;