To σχέδιο της BMW. Φαίνεται αμέσως, το πως το πλαίσιο και το ιδιαίτερο «ψαλίδι» είναι διατεταγμένα.

BMW: Ετοιμάζει μοτοσυκλέτα...χωρίς ψαλίδι!

Μια… άλλη χρήση carbon για μοτοσυκλέτες φαίνεται να μελετά η BMW, αφού πατέντες που κατοχύρωσε αποκαλύπτουν κάτι που θα προκαλέσει συζήτηση. Δείτε περισσότερα.

Η χρήση ψαλιδιού στην πίσω ανάρτηση των μοτοσυκλετών είναι κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ίδιο το όχημα, εδώ και δεκαετίες έχοντας αποδείξει την λειτουργικότητα του. Φυσικά, το ψαλίδι εκτόπισε τις «hardtail» μοτοσυκλέτες που δεν έφεραν πίσω ανάρτηση, όμως η BMW φαίνεται ότι δουλεύει σε ένα σύστημα πίσω ανάρτησης χωρίς ψαλίδι, αλλά με… προέκταση του πλαισίου!
 
Η εικόνα που βλέπετε, αποτελεί «αλίευμα» του βρετανικού μέσου BikeSocial, απευθείας από τα γραφεία κατοχύρωσης πατεντών. Τι μας δείχνει; Πρόκειται για ένα πλαίσιο μοτοσυκλέτας που επεκτείνεται και προς τα πίσω, σχηματίζοντας το «ψαλίδι» στο οποίο εφαρμόζει ο τροχός. Ωστόσο, το ψαλίδι αυτό δεν κινείται σε άρθρωση, όπως τα συμβατικά ψαλίδια που γνωρίζουμε, αλλά αποτελεί συνεχόμενο τμήμα του πλαισίου.
 
Πως θα λειτουργούσε μια τέτοια ανάρτηση; Φυσικά, εδώ μιλάμε για κατασκευή από ανθρακονήματα και μάλιστα με τις ίνες διατεταγμένες με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει όπως πρέπει. Το ψαλίδι θα μπορεί να κινείται πάνω-κάτω σε έναν βαθμό ώστε να επιτελεί τον ρόλο ανάρτησης, αλλά δεν θα μετακινείται καθόλου στις άλλες κατευθύνσεις αποτελώντας ουσιαστικά επέκταση του πλαισίου και «σηκώνοντας» δυνάμεις και φορτία. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί (σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον) και ένα σύστημα αμορτισέρ-ελατηρίου, προκειμένου να γίνεται και η ανάλογη απόσβεση και ρύθμιση λειτουργίας της ανάρτησης.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BikeSocial, είναι πολύ πιθανόν η τεχνολογία αυτή να κάνει την εμφάνιση της στην μοτοσυκλέτα –διάδοχο του BMW HP4 Race, που ετοιμάζεται με βάση την νέα S1000RR. Οπωσδήποτε εκεί θα μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα-αιχμή της τεχνολογίας και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για επίδειξη σε κάτι νέο και ριζοσπαστικό.
 
Περιμένουμε και περισσότερα…