Ηλεκτρικό motocross από τη Yamaha

Η Yamaha μπαίνει πιο βαθιά στα νερά της ηλεκτροκίνησης, με το ηλεκτρικό της motocross να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης.

YAMAHA: Tenere 700 με 700E δώρο Αξεσουάρ

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει εξελιχθεί από την Ολλανδική Dohms Spike Technologies με τη Yamaha να προμηθεύει το πλαίσιο και φυσικά την τεχνογνωσία της πάνω στους ηλεκτροκινητήρες, τα controllers και τις μπαταρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόδοσή της είναι αντίστοιχη με μοτοσυκλέτες 250 κυβικών, οπότε υποθέτουμε ότι η ισχύς της θα είναι κοντά στους 40 ίππους, όπως του YZ250F με το οποίο μοιράζεται πολλά εξαρτήματα, αλλά θα έχει σημαντικά υψηλότερη ροπή. Αυτό θα είναι σημαντικό πλεονέκτημα, στην περίπτωση που της επιτραπεί να αγωνιστεί ενάντια σε βενζινοκίνητες motocross, καθώς η ροπή της μπορεί να πλησιάζει αυτή των μοτοσυκλετών στα 450 κυβικά. Δεν αποκλείεται βέβαια η ροπή αυτή να δίνει πλεονέκτημα μόνο σε συγκεκριμένες πίστες.
Μια ηλεκτρική χωμάτινη μοτοσυκλέτα είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση καθώς σε αντίθεση με τις ασφάλτινες, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης δεν παίζουν τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό επιτρέπει τη χρήση μικρότερων και άρα ελαφρύτερων μπαταριών, οπότε το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας θα μένει σε χαμηλά επίπεδα. Όμως, εξακολουθεί να είναι βαρύτερη από μια βενζινοκίνητη και εδώ θα χρειαστεί η έξτρα ροπή. Περιμένουμε να τη δούμε ολοκληρωμένη και να τα διαπιστώσουμε όλα αυτά στην πράξη.