Ευκολότερη πρόσβαση στην μοτοσυκλέτα για τους νέους της Γερμανίας, αναμένεται να φέρει νέος νόμος.

Γερμανία: Μοτοσυκλέτα από τα 15!

Νέος νόμος ψηφίστηκε στην Γερμανία, που επιτρέπει στους νέους από 15 ετών και πάνω να οδηγούν μοτοσυκλέτα. Δείτε περισσότερα…

Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί. Στην Γερμανία, έγινε πλέον νόμος του κράτους η πρόσβαση σε άτομα από 15 ετών και πάνω, στην μοτοσυκλέτα. Πρόκειται για μια «ελαφρά προσαρμογή» του συστήματος των διπλωμάτων για την χώρα, η οποία επιβεβαιώθηκε με την λήξη μιας δοκιμής που κρατούσε 6 χρόνια.

Τι συνέβη ακριβώς λοιπόν και γιατί θα επιτρέπεται στα 15χρονα «παιδιά» να οδηγούν στην Γερμανία; Ας δούμε αναλυτικά. Η ιστορία ξεκίνησε από το 2013, όταν και επετράπη σε συγκεκριμένες περιοχές της Γερμανίας (προς τα ανατολικά της, όπου πάσχει η μαζική μεταφορά) να εκδίδουν διπλώματα στους νέους πάνω από τα 15, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση τους. Φυσικά, μιλάμε για το δίπλωμα ΑΜ, δηλαδή για «50άρι» όπως λέμε απλώς στην χώρα μας, ενώ η μείωση του ορίου ηλικίας είναι κατά μόλις έναν χρόνο από τους νόμους της ΕΕ (16 έτη).

Με την δοκιμή να θεωρείται προφανώς πετυχημένη, η Γερμανία αποφάσισε να περάσει τον νόμο στο σύνολο της επικράτειας της, αφήνοντας τον παράλληλα στην κρίση των τοπικών αυτοδικοικήσεων για την εφαρμογή του. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, το μέτρο αναμένεται να υιοθετήσουν πρώτα οι επαρχιακές περιοχές της Γερμανίας, για την διευκόλυνση της ζωής των νέων, με τις αστικές να παραμένουν ακόμα επιφυλακτικές.

Η αλλαγή αυτή έρχεται ως νέο, μετά από μια αμφιλεγόμενη νομοθετική πρόταση των προηγούμενων μηνών, που θα επέτρεπε σε οποιονδήποτε έχει δπιπλωμα αυτοκινήτου, να οδηγεί και μοτοσυκλέτα, ακόμη και αν δεν έχει καν εμπειρία σε δίκυκλο(αναρωτιόμαστε γιατί προκάλεσε αντιδράσεις αυτή η πρόταση…). Φυσικά, το δίπλωμα που θα μπορούν να πάρουν οι νέοι από 15 χρονών και πάνω (μέχρι τα 18 τους), παραμένει αποκλειστικά το ΑΜ.