Το δικό σου είναι «μαμά»;

Οι βελτιώσεις στο χώρο της μοτοσυκλέτας είναι πολύ διαδεδομένες, πρέπει όμως να γίνονται με τον σωστό τρόπο και από επαγγελματίες του χώρου, ώστε να διασφαλίζουν τη απροβλημάτιστη λειτουργία της και την ασφάλεια του αναβάτη.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να βελτιώσει κάποιος τη μοτοσυκλέτα του. Αρχικά, μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος με την απόδοσή της σε κάποιο τομέα και να θέλει να επέμβει για να την φέρει στα επίπεδα που αυτός επιθυμεί.
 
Έπειτα μπορεί να υπάρχει ανάγκη για την αντικατάσταση κάποιου εξαρτήματος και αυτό να αλλαχθεί με κάποιο καλύτερο σε σχέση με αυτό που υπήρχε αρχικά, με στόχο την καλύτερη απόδοση και την αξιοπιστία. Μια τρίτη περίπτωση είναι να έχεις μέσα σου το μικρόβιο της βελτίωσης και της εξατομίκευσης, αφού επιθυμεί να έχει την πιο όμορφη ή την πιο γρήγορη μοτοσυκλέτα της παρέας.
 
Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για βελτίωση, μπορούμε να την κατηγοριοποιήσουμε σε τρεις τομείς. Την εμφάνιση, που αφορά αλλαγές στην εικόνα της μοτοσυκλέτας, την απόδοση, που περιλαμβάνει αλλαγές στον κινητήρα και τέλος, την συμπεριφορά, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί με αλλαγές σε εξαρτήματα όπως οι αναρτήσεις και τα φρένα.

Επειδή όμως μιλάμε για επεμβάσεις οι οποίες μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες και επηρεάζουν την ασφάλειά μας, πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους τεχνικούς που ακολουθούν τις διαδικασίες που προβλέπονται και χρησιμοποιούν υλικά υψηλής ποιότητας. Τα εξαρτήματα που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι απολύτως συμβατά με τη μοτοσυκλέτα, για να ταιριάξουν ακριβώς στη θέση αυτών που αντικαθιστούν, χωρίς να χρειάζονται πατέντες, επιπλέον στηρίγματα ή τρύπες και να κάνουν τη δουλειά για την οποία προορίζονται. Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε εγγύηση για τα εξαρτήματα που θα αλλαχθούν, καθώς η εργοστασιακή μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να σταματήσει να ισχύει.
 
Όμως η βελτίωση εγείρει και άλλα ζητήματα. Οι τροποποιήσεις που κάνουμε σε μια μοτοσυκλέτα, γίνονται με βάση τα δικά μας γούστα και τις δικές μας ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η στιγμή της μεταπώλησης, μειώνουμε τον αριθμό των υποψήφιων αγοραστών, αφού, μπορεί κάποιοι να μην την προτιμήσουν.  
 
Επιπρόσθετα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα πάρουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε δώσει για τις μετατροπές. Το γεγονός ότι ο υποψήφιος αγοραστής δεν γνωρίζει την ποιότητα των μετατροπών ή το πόσο εκτεταμένες είναι, μπορεί να τον κάνει να αναζητήσει μια μοτοσυκλέτα στην αρχική της μορφή. Για να το αποτρέψουμε αυτό, είναι καλό να κρατάμε όλα τα γνήσια μέρη της μοτοσυκλέτας και να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να γίνει επαναφορά στην εργοστασιακή μορφή. mΤο να κάνεις τη μοτοσυκλέτα σου να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, που βγήκαν από την ίδια γραμμή παραγωγής, μπορεί να σε γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, αλλά έχει το τίμημά του. 
 
Εσείς τι λέτε; Θα βελτιώνατε τη μοτοσυκλέτα σας; Η δική σας μοτοσυκλέτα έχει δεχθεί τροποποιήσεις; Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε κατά τη βελτίωση; Θα προτείνατε ανάλογες μετατροπές σε άλλους;