Η απόσταση των εμπρός τροχών δείνει την απάντηση.

Yamaha Niken: Μοτοσυκλέτα ή τρίκυκλο

Πολλοί αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν το νέο Yamaha Niken «μοτοσυκλέτα» επειδή έχει τρεις τροχούς. Τι είναι τελικά; Την απάντηση τη δίνει η απόσταση των μπροστινών τροχών.

YAMAHA: Tenere 700 με 700E δώρο Αξεσουάρ

Niken σημαίνει διπλό σπαθί στα Ιαπωνικά και μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμα την πορεία του στις αγορές, αλλά ήδη έχει κάνει αίσθηση και έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στους κύκλους των μοτοσυκλετιστών. Αν εξαιρέσουμε τον τομέα της εμφάνισης, που είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα, το άλλο μεγάλο θέμα είναι αν πρόκειται για μοτοσυκλέτα ή όχι. Τα νούμερα λένε την αλήθεια και υποδεικνύουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια μοτοσυκλέτα. Ας δούμε γιατί.

Πολλοί αναρωτιούνται και μάλιστα δικαιολογημένα, πώς γίνεται κάτι που έχει 3 τροχούς να χαρακτηρίζεται μοτοσυκλέτα. Στην Ευρώπη, την απάντηση δίνει η ομολογκασιόν και τα κριτήρια που καθορίζουν πότε ένα τρίτροχο είναι μοτοσυκλέτα. Όλα εξαρτώνται από την απόσταση των εμπρός τροχών. Πιο συγκεκριμένα, αν η μεταξύ τους απόσταση είναι ίση ή μικρότερη από 460 χιλιοστά θεωρούνται ως ένας τροχός. Οι δυο εμπρός τροχοί του Niken έχουν 410 χιλιοστά απόσταση μεταξύ τους, που σημαίνει ότι λογίζονται ως ένας τροχός. Στο Piaggio MP3  LT από την άλλη, η απόσταση μεταξύ των εμπρός τροχών είναι πάνω από 460 χιλιοστά, οπότε θεωρείται τρίκυκλο και μπορεί να οδηγηθεί με δίπλωμα αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και με το 350 S της Quadro και το Metropolis της Peugeot.

Βέβαια, είναι διαφορετικό το τι λένε οι νόμοι και τι πιστεύουν οι μοτοσυκλετιστές. Δεν είναι λοιπόν παράλογο να θεωρείται μοτοσυκλέτα μόνο το όχημα που έχει δυο τροχούς συνολικά. Τελικά, ο απόλυτος κριτής θα είναι τα νούμερα των πωλήσεων και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την πορεία του στην Ελληνική αγορά.

  • Γεωργιος Μανωλης

    Καμία σχέση με τρικυκλο συμπεριφορά τζαι όπως μια μοτοσυκλετα γιατί είναι μοτοσυκλετα τόσα χρόνια εξέλιξης για ένα απλό τρικυκλο πολύ χλωμο θα εβγαζαν μια γουρούνα μίξη δήθεν μοτό δεκαετίας 70και τελος