Scooter με 16άρηδες τροχούς

3 επιλογές scooters που συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα του μικρού κυβισμού, με την ανώτερη συμπεριφορά στο δρόμο που προσφέρουν οι μεγάλοι τροχοί των 16 ιντσών.

SYM: Νέα μοντέλα & γνήσια ανταλλακτικά SYM-DAYTONA

HONDA: Δείτε τι προσφορές ισχύουν!

Πολύς κόσμος που επιλέγει scooter για την καθημερινή του μετακίνηση, επιθυμεί το όχημά του να είναι οικονομικό στην κατανάλωση και στην χρήση. Κυβισμοί έως 150κ.εκ. ικανοποιούν στο έπακρο αυτή την ανάγκη, καθώς οι κινητήρες αυτοί έχουν μικρή κατανάλωση αλλά και απόλυτα επαρκή ισχύ, για την αστική μετακίνηση.
Εκτός αυτού, πολλοί αναβάτες αναζητούν ανώτερη οδηγική συμπεριφορά, στα μοντέλα scooters με μεγάλους τροχούς. Πράγματι, οι τροχοί των 16 ιντσών προσφέρουν καλύτερη συμπεριφορά στις ανωμαλίες του δρόμου, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα. 
 
Εργονομία – Ανεση – Ποιότητα: βολικό και πρακτικό το Symphony, όλα στη διάθεση του οδηγού στο SH, μεγαλύτεροι χώροι της κατηγορίας το Medley
Σχεδιαστικά και τα τρία διαθέτουν μοντέρνα εμφάνιση. Οι γραμμές του Symphony είναι σύγχρονες, επενδύοντας περισσότερο στην «ρευστή», παρά στην «αιχμηρή» σχεδιαστική άποψη. Ποιοτικά, παρά του ότι είναι προσιτό, δεν παρουσιάζει «εκπτώσεις» σε υλικά κατασκευής, βαφή και συναρμογή. Οι όμορφες γραμμές, του SH , συνδυάζονται με LED φώτα εμπρός και πίσω, ενώ τα φλας είναι ενσωματωμένα στο φαίρινγκ για μια “λεία” εμφάνιση. Η ποιότητα κατασκευής, βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και είναι ανάλογη του ονόματος της Honda. Πολύ όμορφη «ρευστή» σχεδίαση για το Medley, που συνδυάζει αρμονικά, κλασσικές πινελιές και luxury αίσθηση, ενώ δεν λείπει από την παλέτα και το δυναμικό – φουτουριστικό στοιχείο. Βαφή, ποιότητα υλικών, φινίρισμα και συναρμογή πλαστικών,  βρίσκονται σε κορυφαία επίπεδα για την κατηγορία.
Πάνω στην σέλα και των τριών, οι αναβάτες θα απολαύσουν άνεση και ξεκούραστες βόλτες. Πιο συγκεκριμένα.  Στην άνετη σέλα του Symphony θα βολευτούν ακόμα και ψηλοί αναβάτες, αφού ο παρεχόμενος για τα πόδια χώρος μέχρι την ποδιά είναι μεγάλος. Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από αυτήν μπορεί να φιλοξενήσει ένα Full Face κράνος, ενώ υπάρχει ευρύχωρο ντουλαπάκι στην ποδιά με δύο ξεχωριστά τμήματα. Το Symphony, προσφέρει στον συνεπιβάτη μια άνετη… διαμονή: ¶νετο τμήμα σέλας, φαρδιά μαρσπιέ – πλατφόρμες και χειρολαβές. Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός, αναπαριστώντας ένα αναλογικό κοντέρ το οποίο ο αναβάτης μπορεί να το αλλάξει από ταχύμετρο σε στροφόμετρο. To Medley, θα βολέψει με άνεση ακόμα και ψηλούς αναβάτες, αφού ο χώρος στη ποδιά είναι αρκετός για τα γόνατα. Ο μεγάλος  αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα, είναι ικανός να χωρέσει δύο full face κράνη, ενώ και στην ποδιά, αποκαλύπτονται δύο ανισομεγέθη ντουλαπάκια. Ο συνεπιβάτης δεν θα μείνει παραπονεμένος αφού του αναλογεί ένα σεβαστό τμήμα και έχει στην διάθεση του εργονομικά τοποθετημένες χειρολαβές καθώς και πτυσσόμενα πατάκια – πλατφόρμες για τα πόδια. Η σέλα του SH 150i είναι άνετη και φιλόξενη τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη. Το επίπεδο πάτωμα, σε συνδυασμό με την θέση που είναι τοποθετημένο το τιμόνι, προσφέρει μια ευρύχωρη θέση οδήγησης. Ο χώρος κάτω από τη σέλα, χωράει ένα full face κράνος, ενώ το Top Box ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό και έχει χωρητικότητα 35 λίτρα. Στο αριστερό μέρος της ποδιάς υπάρχει ένα ντουλαπάκι για μικροαντικείμενα. Το SH είναι εξοπλισμένο με το σύστημα Smart Key, ενώ τα όργανά του αποτελούνται από αναλογικές ενδείξεις , ενώ υπάρχει και μια μικρή ψηφιακή οθόνη.

Κινητήρας: νέος  iGet για το  Medley, αποδοτικό το SH, πολιτισμένο το Symphony
Ο μονοκύλινδροι κινητήρες ανταποκρίνονται επαρκώς στις εντολές του αναβάτη στο αστικό πεδίο. Το Medley και το SH είναι ισοδύναμα, με το Symphony να ακολουθεί κατά πόδας.  Το μηχανικό σύνολο που κινεί το Medley είναι μια υγρόψυκτη, τροφοδοτούμενη μέσω ψεκασμού μονάδα, που φέρει τέσσερις βαλβίδες οδηγούμενες από μονό επί κεφαλής εκκεντροφόρο. Η ονομαστική απόδοση των 155,2 κυβικών, είναι 14,75 ίπποι στις 7.750σαλ. και 1,47 kg-m ροπής στις 6.400σαλ., ενώ σημαντικότερο νέο, αποτελεί το σύστημα start /stop. O σύγχρονος κινητήρας των 153 κυβικών εκατοστών που έχει αναλάβει το έργο της κίνησης του SH, είναι τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υδρόψυκτος, ενώ αποδίδει 14,79 ίππους στις 8.250 σ.α.λ. και 1,42 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.500 σ.α.λ. Η τροφοδοσία του γίνεται από ηλεκτρονικό ψεκασμό PGM-FI, ενώ είναι εξοπλισμένο με σύστημα start – stop. Ο αερόψυκτος διβάλβιδος κινητήρας, του Symphony, των 169 κυβικών, τροφοδοτείται με ψεκασμό και έχει σχεδιασθεί με γνώμονα την αξιοπιστία, την χαμηλή κατανάλωση  και την οικονομική συντήρηση. Η ισχύς του είναι 12 ίπποι στις 7.500 σ.α.λ. και η μέγιστη ροπή των 1,2 kg-m,  αποδίδεται στις 6.000 σ.α.λ.

Πλαίσιο – Αναρτήσεις – Φρένα: Ολοκληρωμένες λύσεις και για τους τρεις 
Και οι τρεις εταιρίες έχουν επιλέξει τη λύση του ατσάλινου σωληνωτού πλαισίου. Πλήρη ταύτιση όμως έχουμε και στον τομέα των αναρτήσεων, με τα τρία scooter να έχουν εξοπλιστεί με τηλεσκοπικό πιρούνι και διπλά αμορτισέρ  με δυνατότητα ρύθμισης προφόρτισης ελατηρίου. Για την επιβράδυνσή τους, το Medley και το Symphony έχουν επιλέξει διπίστονες δαγκάνες με δίσκο 260 χιλιοστών, wave στην περίπτωση του Sym, την ώρα που το SH εξοπλίζεται με διπίστονη δαγκάνα και δίσκο 240 χιλιοστών. Πίσω και τα τρία φοράνε δίσκο 240 χιλιοστών, με το Medley να φοράει διπίστονη ενώ τα υπόλοιπα δύο μονοπίστονη. Το ABS ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό, με τη διαφορά ότι στο Symphony είναι μόνο στον εμπρός τροχό. Οι τροχοί σε όλα τα scooter έχουν διάμετρο 16 ιντσών, με το Medley να φοράει 14άρη στο πίσω μέρος.

Συμπέρασμα
Το Medley πετυχαίνει τους στόχους του, καθώς η ποιότητα κατασκευής και οι αποθηκευτικοί χώροι, ξεπερνούν τα στεγανά της κατηγορίας
του και ανταγωνίζεται μοντέλα μεγαλύτερου κυβισμού. Αντικειμενικά όμορφο, πλήρως εξοπλισμένο και με τιμή στα 2.990 ευρώ, αποτελεί αυτή την στιγμή ένα από τα καλύτερα deal της αγοράς. Μπορεί να τραβήξει αγοραστές από μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες κατηγορίες, όντας ένας πολύ επιτυχημένος «μικρομέγαλος» συγκερασμός. 
Το Symphony αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις για αστική μετακίνηση και με την τιμή του στα 2.345 ευρώ, είναι πραγματικά δύσκολο να του αντισταθεί κανείς όταν το ζητούμενο είναι οικονομική καθημερινή μετακίνηση. Από την άλλη, το προσιτό της τιμής του, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουν γίνει παραχωρήσεις, με το Symphony ST 200i ABS, να έχει καλή ποιότητα κατασκευής και ασφαλή συμπεριφορά στο δρόμο.
 Το Honda SH 150i σε κερδίζει από την πρώτη ματιά χάρη στη μοντέρνα εμφάνισή του και την υψηλή ποιότητα κατασκευής. Σε εκπλήσσει ευχάριστα με την ευκολία χειρισμών και τη δύναμη που διαθέτει. Το μεγάλο Top Box αυξάνει κατακόρυφα την εργονομία και την πρακτικότητα, ενισχύοντας σημαντικά τους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους. Στα 3.990 ευρώ δεν το λες φτηνό, αλλά σύμφωνα με αυτά που προσφέρει, είναι ο ιδανικός σύντροφος μέσα στην πόλη.