5 πράγματα που θα της δώσουν μακροζωία

Διαβάστηκε από 28109 αναγνώστες

Δες εδώ ποιες απλές εργασίες συντήρησης μπορείς να κάνεις μόνος σου για να χαρίσεις πολλά χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας στη μοτοσυκλέτα σου.

Η ενασχόληση του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα του είτε για φροντίδα, είτε για συντήρηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης τους. Κάνοντας μόνος σου κάποιους ελέγχους και απλές εργασίες συντήρησης διασφαλίζεις ότι η μοτοσυκλέτα σου θα λειτουργεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι γλυτώνεις χρήματα και αυξάνεις τη μεταπωλητική της αξία.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »


Στρώσιμο
Αν μόλις παρέλαβες την καινούργια σου μοτοσυκλέτα, δώσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σωστό στρώσιμο κατά τα πρώτα 1.000 χιλιόμετρα. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να οδηγείς περιγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές πάντως μην χρησιμοποιείς όλο το διαθέσιμο γκάζι και καλό είναι οι στροφές να αυξάνονται προοδευτικά. Αλλαζε ταχύτητες, ώστε να μη χρησιμοποιείς συνέχεια την ίδια. Αμέσως μετά το στρώσιμο είναι απαραίτητη μια αλλαγή λαδιών. Οι βαλβίδες, ο κύλινδρος και τα δαχτυλίδια του πιστονιού χρειάζονται κάποιο χρόνο για να στρωθούν και να ταιριάξουν στις επιφάνειες με τις οποίες συνεργάζονται. Αν οι βαλβίδες δεν πατήσουν ακριβώς στην κυλινδροκεφαλή, ίσως να μην σφραγίσουν σωστά τον θάλαμο καύσης. Αυτό θα μπορεί να έχει συνέπειες στην αξιοπιστία και τη μακροζωία του κινητήρα.

Φίλτρο αέρα
Η πρόσβαση στο φίλτρο αέρα απαιτεί τη χρήση βασικών εργαλείων, ενώ σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι ακριβώς πρέπει να λύσεις, συμβουλέψου το εγχειρίδιο χρήσης ή κάποιον ειδικό. Αν κινείσαι συχνά σε χώμα, τσέκαρε τακτικά και σιγουρέψου ότι είναι καθαρό, εφαρμόζει σωστά στη θέση του χωρίς να αφήνει κενά και είναι σωστά λαδωμένο με ειδικό λάδι. Έτσι διασφαλίζεις ότι δεν θα περάσει βρωμιά ή χώμα στο εσωτερικό του κινητήρα.

Λίπανση κινητήρα
Ένας ακόμα έλεγχος που δεν πρέπει να αμελείς είναι αυτός της στάθμης του λαδιού κινητήρα. Η σωστή λίπανση είναι απαραίτητη καθώς εξασφαλίζει μειωμένες τριβές, βοηθά στην ψύξη και απομακρύνει τα κατάλοιπα, εξασφαλίζοντας απροβλημάτιστη λειτουργία και μακροζωία. Αν η στάθμη δεν είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων, θα πρέπει να συμπληρώσεις.
    
Αλυσίδα
Ο συντήρηση της αλυσίδας κίνησης περιλαμβάνει τον έλεγχο του τζόγου (περιγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης) και φυσικά τον καθαρισμό και τη λίπανση με ειδικό σπρέι. Η αλυσίδα είναι αναλώσιμη και θα χρειαστεί αλλαγή κάποια στιγμή, όμως μπορείς να της δώσεις μακροζωία αφιερώνοντας λίγο χρόνο.   

Φροντίδα μπαταρίας
Τακτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται και στην μπαταρία. Οι πόλοι θα πρέπει να είναι καθαροί για να αποφύγεις το ενδεχόμενο διάβρωσης και οι επαφές καλά σφιγμένες. Αν πρόκειται για μπαταρία ανοικτού τύπου τσέκαρε τη στάθμη των υγρών και συμπλήρωσε αν είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση που η μοτοσυκλέτα δεν θα κινηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποσύνδεσε τη μπαταρία και φόρτιζέ τη μια στο τόσο, καθώς αν αδειάσει τελείως, επηρεάζεται η μακροζωία της και η απόδοσή της.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός