Πολύ κακά τα νέα από την οδική πραγματικότητα των ΗΠΑ για την τελευταία δεκαετία.

«Ρεκόρ» δεκαετίας στους θανάτους από παραβίαση κόκκινου

Μια απογοητευτική μελέτη που δημοσιεύθηκε και αφορά την οδική πραγματικότητα των ΗΠΑ, για την οποία τα πράγματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου ρόδινα. Δείτε.

Κάποιοι πίστευαν ότι το 2019, θα είχαμε ιπτάμενα αυτοκίνητα, θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα μας σαν ανθρωπότητα και θα είχαμε αποικίσει τον Αρη. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι εντελώς διαφορετική. Και το λέμε αυτό, με αφορμή μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ, που αναφέρει ότι οι θάνατοι από παραβίαση κόκκινου σηματοδότη βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και 10 χρόνια.

Σκεφτείτε λοιπόν ότι σχεδόν στο τέλος της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα, κόσμος ακόμα παραβιάζει ερυθρούς σηματοδότες σε βαθμό που κυριολεκτικά, σκοτώνει. Η μελέτη προέρχεται από την Αμερικανική Ένωση Αυτοκίνησης (ΑΑΑ) και τα δεδομένα αφορούν το 2017. Κατά την διάρκεια εκείνης της χρονιάς, 939 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εμπλεκόμενοι σε ατύχημα με παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Μάλιστα τα δεδομένα γίνονται ακόμα πιο τρομακτικά. Το 46% των θυμάτων ήταν συνοδηγοί-συνεπιβάτες και επιβαίνοντες σε τρίτα οχήματα, ενώ περίπου το 5% ήταν πεζοί ή ποδηλάτες. Στο 35% κυμάνθηκε, η θνησιμότητα των ιδίων των παραβατών μετά το ατύχημα. Αυτό ερμηνεύεται απλούστατα ως εξής: Αν περάσεις κόκκινο, σκοτώνεις αθώους ανθρώπους.

Η ΑΑΑ δεν προέβη σε σχόλια σχετικά με τα αίτια των ατυχημάτων αυτών. Ωστόσο, πολλαπλές φωνές στις ΗΠΑ έχουν τονίσει ξανά και ξανά, το μεγάλο πρόβλημα της κατάχρησης (γιατί για κατάχρηση μιλάμε πλέον) των κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση. Σε αυτή την θεωρία προσυπογράφει ο διευθυντής συμβουλευτικής και έρευνας ασφάλειας της ΑΑΑ, Jake Nelson, λέγοντας: «Οι οδηγοί που αφαιρούνται στα κινητά τους,μ οι πεζοί που κάνουν το ίδιο, είναι όλα λογικές αιτίες για αυτό που βλέπουμε στα δεδομένα.»