Πώς να βλέπεις και να φαίνεσαι τη νύχτα

Πώς να βλέπεις και να φαίνεσαι τη νύχτα

Η νυχτερινή οδήγηση κρύβει ένα σωρό κινδύνους. Για να τους αποφύγεις θα πρέπει να βλέπεις και να σε βλέπουν.

Οι ημέρες γίνονται σιγά σιγά όλο και πιο μικρές που σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσεις βράδυ. Εξαιτίας όμως της περιορισμένης ορατότητας η νυχτερινή οδήγηση κρύβει κινδύνους. Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις για να είσαι προετοιμασμένος.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Αναβάθμισε τα φώτα σου

Το βράδυ έχεις μόνο τον προβολέα της μοτοσυκλέτας σου να φωτίζει το δρόμο για να βλέπεις που πηγαίνεις. Η απόδοση ενός εργοστασιακού προβολέα μπορεί να είναι πολύ καλή, αλλά μπορεί και όχι. Οι λαμπτήρες αλογόνου ήταν μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή παλαιότερα, αλλά κατανάλωναν μεγάλα αποθέματα ενέργειας και αποδυνάμωναν το ευαίσθητο ηλεκτρικό κύκλωμα μιας μοτοσυκλέτας. Σήμερα όλο και περισσότεροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν λαμπτήρες LED που παράγουν περισσότερο φως καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Επίσης, το φως τους είναι πιο λευκό και τραβά την προσοχή σε σχέση με το πιο κιτρινωπό μιας λάμπας αλογόνου. Οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED είναι πολύ καλή επιλογή και για το πίσω φώς καθώς, εκτός από καλύτερη φωτεινότητα, έχουν μικρότερο χρόνο απόκρισης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Βάλε προβολάκια

Πέρα από τα εργοστασιακά φώτα, μπορείς να εξοπλίσεις τη μοτοσυκλέτα σου με προβολάκια. Αυτά συνήθως φωτίζουν πιο μακριά, αλλά και στο πλάι του δρόμου. Η επιλογή LED προβολέων, είναι κι εδώ η πιο σύγχρονη λύση. Κάνε προσεκτική ρύθμιση του ύψους της δέσμης τους για να μην τυφλώνεις τους άλλους οδηγούς. Το μειονέκτημα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μια έχτρα βάση ή κάγκελα για να τοποθετηθούν, κάτι που ανεβάζει το κόστος, ενώ συνήθως είναι και εκτεθειμένα σε περίπτωση πτώσης.

Ανακλαστικές ταινίες

Για να μη βασίζεσαι αποκλειστικά στα δικά σου φώτα για να γίνεις αντιληπτός από τους άλλους οδηγούς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανακλαστικές ταινίες που κάνουν πιο ορατή τη μοτοσυκλέτα μόλις πέσουν πάνω τους τα φώτα κάποιου αυτοκινήτου. Οι ανακλαστικές ταινίες βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και μπορούν τα τοποθετηθούν σε βαλίτσες, κράνος, ζάντες ή και μπουφάν.

Κόψε ταχύτητα

Είδαμε πώς θα βλέπεις και θα φαίνεσαι, αλλά πρέπει και να προσαρμόσεις ανάλογα τον τρόπο οδήγησής σου. Θα πρέπει η ταχύτητά σου να είναι τέτοια που να σου επιτρέπει να φρενάρεις μέσα στην απόσταση που φωτίζει ο προβολέας σου. Μπορεί να βρεθείς νύχτα μόνος σου σε άδειο δρόμο και να σου έρθει η επιθυμία να ανοίξεις γενναία το γκάζι, αλλά θα προλάβεις να φρενάρεις αν πεταχτεί κάποιο ζώο; Οδηγώντας μοτοσυκλέτα κινδυνεύεις και από τους άλλους οδηγούς. Τη νύχτα τα πράγματα είναι χειρότερα αφού κάποιος μπορεί να είναι κουρασμένος, νυσταγμένος, να έχει πιει ή να μην έχει επαρκή φωτισμό στο αυτοκίνητό του. Ακόμα κι αν δεν αναβαθμίσεις τα φώτα της μοτοσυκλέτας σου, το να μειώσεις την ταχύτητά σου είναι το πρώτο βήμα για να κινείσαι με μεγαλύτερη ασφάλεια στους σκοτεινούς δρόμους.   

Στις 18:00 έχει πέσει νύχτα.
Η ταχύτητά σου να είναι τέτοια που να σου επιτρέπει να φρενάρεις μέσα στην απόσταση που φωτίζει ο προβολέας σου.
Βάλε LED λάμπα στον προβολέα για δυνατότερο, πιο λευκό φώς και χαμηλή κατανάλωση
Τα προβολάκια ομίχλης φωτίζουν καλά τα πλαϊνά του δρόμου και βολεύουν στον επαρχιακό.
Ανακλαστικά αυτοκόλλητα σε κράνος μοτοσυκλέτα και βαλίτσες σε κάνουν πιο ορατό τη νύχτα.
Σε δυσκολεύει η νυχτερινή οδήγηση; Τι κάνεις τώρα που νυχτώνει νωρίς;