Πόσο «πάει το μαλλί» στα MotoGP;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο κοστίζει μια μοτοσυκλέτα MotoGP ή τα επιμέρους μέρη της; Πάρτε μια… δραμαμίνη και διαβάστε με προσοχή. Οι αριθμοί ζαλίζουν!

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα MotoGP είναι ακριβό σπορ. Πόσο ακριβό, όμως; Φήμες που θέλουν την κάθε μοτοσυκλέτα να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ αξίας βγαίνουν πέρα για πέρα αληθινές, αν υπολογίσετε τα κόστη που αναγράφονται παρακάτω! Ας δούμε λοιπόν…

Αρχικά, να αναφέρουμε το εξής: Επειδή οι μοτοσυκλέτες MotoGP είναι πρωτότυπες, η εκτίμησή τους είναι γενικά δύσκολη, όμως κάποια δεδομένα μπορούν να γίνουν διαθέσιμα. Οι Ιταλοί συνάδελφοί μας από το Insella, έχουν κάποιες τιμές στα χέρια τους, ως εξής.

Πόσο στοιχίζει, για παράδειγμα, η παραχώρηση μιας μοτοσυκλέτας σε δορυφορική ομάδα; Μια μόνο μοτοσυκλέτα ανά σεζόν μπορεί να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ κόστους «ενοικίασης»! Και επειδή οι περισσότερες ομάδες τρέχουν με 2 μοτοσυκλέτες, το κόστος αυτό ανεβαίνει εύκολα πάνω από τα 4 εκατομμύρια…

Ένας κινητήρας MotoGP κοστολογείται περίπου, στις 200 με 250 χιλιάδες ευρώ (ναι, μόνο ο κινητήρας). Υπολογίστε ότι σε κάθε αναβάτη αντιστοιχούν 7 μοτέρ, άρα 14 ανά ομάδα για μέσα στην χρονιά με κόστος 3,5 εκατομμύρια ευρώ!

Εξαρτήματα όπως τα φρένα είναι επίσης πανάκριβα: Το πλήρες σετ φρένων για μια χρονιά από την Brembo, που περιλαμβάνει 6 δαγκάνες, 10 δίσκους και 28 τακάκια, ανέρχεται περίπου στις 70.000 ευρώ. Η σουίτα ηλεκτρονικών που είναι φυσικά παρόμοια για όλους, κοστίζει περί τις 100.000 ευρώ, μαζί με όλους τους αισθητήρες – κανένα ηλεκτρονικό εξάρτημα δεν στοιχίζει κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ μόνο οι πίνακες οργάνων των μοτοσυκλετών κοστίζουν 2.500 ευρώ περίπου.

Ακόμα, οι ζάντες που χρησιμοποιούν οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες κοστολογούνται περίπου στις 4.000 ευρώ η μία, ενώ το κόστος των ελαστικών ξεπερνά το 1 εκατομμύριο, ανά ομάδα, μαζί με προσωπικό υποστήριξης.

Θέλετε να μάθετε και το κόστος μιας πτώσης; Ε, εδώ που φτάσαμε… Λοιπόν, μια «απλή» σουπίτσα από lowside, χωρίς η μοτοσυκλέτα να «φέρει τούμπες», μπορεί να στοιχίσει από 15 μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ οι σοβαρές πτώσεις βάζουν την ομάδα μέσα μέχρι και 100.000 ευρώ! Αν δε, η πτώση είναι τόσο σοβαρή που αχρηστέψει τμήματα όπως  το πλαίσιο και ο κινητήρας, μπορεί να φτάσουμε ακόμη και τις 500.000 ευρώ ζημιάς! Χρειαζόμαστε μια ανάσα μετά από αυτό το άρθρο…