Η ομαδική φωτογραφία, στο τέλος της ημερίδας.

Κατά την παράδοση της θεωρίας, στην αίθουσα.

Οι ρυθμοί στην πίστα ανεβαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας και η γρήγορη οδήγηση είναι...κανονικά στο πρόγραμμα! Θα το απολαύσετε.

Ο Θανάσης Χούντρας εξηγεί την σωστή στάση σώματος πριν την έναρξη της άσκησης.

Η οδήγηση στο 3ο επίπεδο είναι μπόλικη, ενώ οι εκπαιδευτές βρίσκονται πάντα στην πίστα επιβλέποντας του αναβάτες.

«Πετάει» η ομάδα! Στιγμιότυπο απί την στιγμή της εκτέλεσης της πιο σημαντικής άσκησης του 3ου επιπέδου.

Οδηγούμε: Riding School - 3ο επίπεδο

Το ανώτερο επίπεδο του σχολείου του Θανάση Χούντρα, προσφέρει την οδηγική «ολοκλήρωση» στον απαιτητικό μοτοσυκλετιστή, ξεκλειδώνοντας τα ύστατα μυστικά και εξαφανίζοντας και τους τελευταίους φόβους. Πως όμως το κάνει αυτό;

Το Riding School του Θανάση Χούντρα λειτουργεί για πάνω από 20 χρόνια, εκπαιδεύοντας όλο και περισσότερους οδηγούς στην τέχνη της ορθής και ασφαλούς οδήγησης. Πάνω από 12.000 αναβάτες έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια της σχολής, όντας σαφώς βελτιωμένοι από την πρώτη στιγμή που οδήγησαν, μετά την πρώτη ημερίδα. 
Επικεφαλής, ο Θανάσης Χούντρας, ένας από τους πλέον έμπειρους επαγγελματίες αναβάτες στην Ελλάδα, με 36 χρόνια παρουσίας, 3 πρωταθλήματα enduro και συμμετοχή στο Rally Dakar. Το Riding School συμπυκνώνει μια τεράστια ύλη τεχνικής, σε 3 εκπαιδευτικά επίπεδα. Στο 1ο, ο αναβάτης μαθαίνει εξαρχής, όλες τις βασικές αρχές οδήγησης της μοτοσυκλέτας και ζει μια «μεταμόρφωση» του εαυτού του σε μια ημερίδα που μένει αξέχαστη. Στο 2ο, η ύλη επικεντρώνεται στην ανάγνωση του δρόμου με μια ματιά, την αναγνώριση των apex στις στροφές και την άμεση προσαρμογή μοτοσυκλέτας και αναβάτη στις εκάστοτε συνθήκες διαδρομής. Το 3ο επίπεδο λοιπόν, «κλείνει τον κύκλο» χαρίζοντας σου ακόμη πιο προχωρημένες τεχνικές γνώσεις. Ας το δούμε πιο αναλυτικά...



Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν

Ρωτήστε πολλούς αναβάτες, τι είναι αυτό που τους φοβίζει πιο πολύ όταν οδηγούν και είναι πολύ πιθανό, ότι θα πάρετε την ίδια απάντηση: Όταν η μοτοσυκλέτα «πλαγιάζει» όλο και περισσότερο. Οι μεγάλες κλίσεις είναι ακριβώς το σημείο που τρομάζει τους περισσότερους –αν όχι όλους- τους αναβάτες. Απόλυτα φυσιολογικό: Για τον άνθρωπο, η μεγάλη κλίση μεταφράζεται σε επικείμενη πτώση, που ενστικτωδώς προκαλεί φόβο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι οι δυνατότητες μιας μοτοσυκλέτας είναι ανώτερες από αυτές που μπορούμε άμεσα να αντιληφθούμε. Ακόμη και σε τρομακτικά μεγάλη κλίση, μια μοτοσυκλέτα θα συνεχίσει να κινείται κυκλικά χωρίς να πέσει –κάτι που μπορεί να αποδειχθεί και πειραματικά. 
Στο 3ο επίπεδο του σχολείου, ο Θανάσης και οι εκπαιδευτές του διδάσκουν τον αναβάτη στο πως θα εμπιστευτεί απόλυτα την υπό κλίση μοτοσυκλέτα, κρατώντας τη σταθερή μέχρι την ολοκλήρωση της στροφής. Με τον τρόπο αυτό, τόσο ο φόβος του αναβάτη όσο η μοτοσυκλέτα παραμένει «πλαγιασμένη», αλλά και ο κίνδυνος για λάθος χειρισμό εξαλείφονται, ενώ η αίσθηση που ο αναβάτης λαμβάνει από την μοτοσυκλέτα απογειώνεται κατακόρυφα. Η αλλαγή στην οδήγηση που θα διαπιστώσετε είναι θεαματική. Τόσο μεγάλη και κρίσιμη είναι, δε, που ο Θανάσης Χούντρας την έχει ονομάσει «πύλη», την οποία θα σας δείξει πως θα «διαβείτε» μέσα από την πρακτική εξάσκηση στην πίστα! 



Η οδήγηση στο απόγειό της

Η θεωρία είναι σύντομη και περιεκτική, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας θα το περάσετε στην πίστα. Ως το ανώτερο από τα επίπεδα, το 3ο περιλαμβάνει και τις πλέον απαιτητικές ασκήσεις, ενώ οι ρυθμοί που οι εκπαιδευτές επιβάλλουν είναι αρκετά πιο έντονοι από των προηγούμενων 2 επιπέδων. Πρόκειται για μια σπουδή πολύ υψηλού επιπέδου, που απευθύνεται στους ανάλογους αναβάτες, με υψηλές απαιτήσεις και αφοσίωση στην δίκυκλη οδηγική αριστεία. 
Και πάλι, οι αναβάτες χωρίζονται σε ομάδες των 3 - 4 ατόμων, η καθεμία υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευτή. Μετά τους πρώτους αναγνωριστικούς γύρους «ζεστάματος», η άσκηση μπαίνει στον κανονικό της ρυθμό. Οι πρώτες ασκήσεις έχουν να κάνουν με την επίτευξη χαλαρότητας, με την μοτοσυκλέτα σε όλο και μεγαλύτερη κλίση και ταχύτητα. Σταδιακά, ο φοβος για την κλίση θα μετατραπεί σε ψυχραιμία και αίσθηση ελέγχου και η οδήγηση στις στροφές, θα γίνει ακόμη πιο ευχάριστη διαδικασία. 
Αλλά δεν σταματάμε εδώ! Όσο θα νιώθετε ολοένα και περισσότερο άνετοι με την κλίση της μοτοσυκλέτας, την εξάσκηση στην χαλαρότητα σε κάθε στιγμή της οδήγησης και στην τοποθέτηση του πάνω μισού του σώματος όπως πρέπει, το Riding 3 περιλαμβάνει και μια ακόμη άσκηση - ξεκαθάρισμα: Την σωστή χρήση της λεκάνης, ως εργαλείο για καλύτερη οδήγηση σε στροφές. Αν έχετε δει έστω και λίγο, αγώνες μοτοσυκλέτας δρόμου, οι αγωνιζόμενοι «βγάζουν» την λεκάνη στις στροφές, προτείνοντας ταυτόχρονα και το γόνατο, κάτι που πολλοί αναβάτες «αντιγράφουν στεγνά», μαθαίνοντας το τελικά εντελώς λάθος! Μπορεί η τεχνική αυτή να φαίνεται απλή και εντυπωσιακή, έχει όμως τα μυστικά της, για να εκτελεστεί σωστά. Και σε αυτό το σημείο, έρχεται ο Θανάσης Χούντρας, ο οποίος έχει αφιερώσει μια ολόκληρη άσκηση στην σωστή τοποθέτηση και χρήση της λεκάνης κατά την οδήγηση στις στροφές.
Στην ύλη του 3ου επιπέδου περιλαμβάνεται μια ακόμη άσκηση φρεναρίσματος, καθώς ο σκοπός της εκπαίδευσης του Riding School δεν παύει ποτέ να περιστρέφεται γύρω από την ασφαλή οδήγηση. Μιλάμε για το «trail braking», την τεχνική του φρεναρίσματος μέχρι το apex, η οποία πολλές φορές παρερμηνεύεται με επικίνδυνο τρόπο. Μέσα από την πρακτική άσκηση, ο αναβάτης θα μάθει πως ακριβώς πραγματοποιείται το trail braking, αλλά και πότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας. 



Μέτρα μέχρι το 3!

Μετά την ολοκλήρωση και του 3ου επιπέδου, ο αναβάτης έχει ουσιαστικά μάθει όλα όσα χρειάζεται, για την τεχνική του αρτιότητα στην μοτοσυκλέτα του. Γνωρίζοντας να αντιμετωπίζει ακόμη και τις πιο δύσκολες, αποτρεπτικές μέχρι πρότινος συνθήκες στο δρόμο, ένας αναβάτης που έχει περάσει και από τα 3 σχολεία βρίσκεται σε ένα πολύ ανώτερο από το μέσο όρο επίπεδο, με αυξημένη την αντίληψη, την εγρήγορση και την αισθητικότητά του. Αν αρέσκεστε στην γρήγορη οδήγηση σε πίστα, αν για σας μια βόλτα είναι κάτι παραπάνω από την διαδρομή και τον προορισμό, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια στην οδήγησή σας, μην χάσετε την ευκαιρία να επενδύσετε στον πλήρη κύκλο επιπέδων, στο Riding School. Όπως λέει και ο Θανάσης, μετά την «πύλη», κανένας σας δεν θα είναι πλέον ίδιος!