Ο ρόλος της σωστής μοτοσυκλετιστικής μπότας

Δες εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα είδη, τα χαρακτηριστικά και τα υλικά μιας μπότας, ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Κατ` αρχήν, γιατί μπότα; Μα γιατί ένα χαμηλό παπούτσι επιτρέπει στραμπουλήγματα και «μπάζει» κρύο και νερό. Είναι βέβαια πιο βαριά και στενόχωρη καθώς και δύσχρηστη στο περπάτημα και στη ζέστη. Ας πούμε ότι τα ξεπερνάμε αυτά και προχωράμε στα βασικά. Υπάρχουν 4 τύποι μπότας:

1) Η εντουράδικη μπότα. Είναι ψηλή με πολύ σκληρό κάλυμμα κνήμης και εμπρός μέρος πέλματος (με σίδερο). Δυστυχώς δεν υπάρχουν μοντέλα με αδιάβροχη μεμβράνη. Είναι κατάλληλες κυρίως για αγωνιστική χρήση. Η τρακτερωτή σόλα διευκολύνει τη βάδιση στο βουνό.

2) Η τουριστική μπότα. Ψηλή κι αυτή, πιο κατάλληλη όμως για μακρινά ταξίδια. Υπάρχουν και πλήρως αδιάβροχα μοντέλα. Δεν είναι πολύ κατάλληλη για καθημερινή χρήση αλλά παρέχει καλή προστασία.

3) Χαμηλό μποτάκι. Υπάρχουν και πλήρως αδιάβροχα μοντέλα. Είναι κατάλληλο για καθημερινή χρήση και κίνηση στην πόλη παρέχοντας καλή προστασία.

4) Η σπορ μπότα. Πιο κοντή από την εντουράδικη, ξεχωρίζει από το μεγάλο άνοιγμα του άνω μέρους της (προς τα εμπρός), πράγμα που βοηθάει πολύ στις σπορ μοτοσυκλέτες που έχουν σκυφτή προς τα εμπρός θέση οδήγησης. Υπάρχουν και πλήρως αδιάβροχα μοντέλα. Έχει την ισχυρότερη προστασία γι αυτό και δεν διεκδικεί τα πρωτεία στην ευχρηστία (πολύ άβολη, σκληρή και επίπεδη σόλα).

Προστασία
Το πόδι είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο του σώματος, μετά το κεφάλι. Είναι περιττό να αναφέρουμε γιατί. Για να προστατευτεί χρειάζονται σκληρά τμήματα τουλάχιστον στους αστραγάλους και στο εμπρός μέρος της κνήμης. Επίσης πρέπει να εμποδίζεται το στραμπούληγμα (μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ένα στραβοπάτημα καθώς κατεβαίνουμε από τη μηχανή). Επομένως εκτός από ψηλή (αρκετά πάνω από τον αστράγαλο), πρέπει να είναι και σχετικά εφαρμοστή. Δυστυχώς όμως με όλα αυτά το περπάτημα γίνεται πιο δύσκολο.
 
Βροχή – κρύο – ζέστη
Μια μεμβράνη τύπου Gore-tex, ή αδιάβροχη ισοδύναμη, δίνει απόλυτη αδιαβροχοποίηση και ίσως βοηθάει και στο κρύο. Αν βρείτε μπότες με καλή μόνωση, θα ζεσταίνεστε ωραία το χειμώνα αλλά μπορεί να έχετε πρόβλημα το καλοκαίρι. Δύσκολο πράγμα να έχεις ιδανικές μπότες παντός καιρού. Στη ζέστη ισχύει ότι και στα μπουφάν και τα παντελόνια, σε μικρότερο βαθμό όμως. Αν η μπότα είναι διάτρητη, δεν έχει ισχυρή μόνωση ή αδιάβροχη μεμβράνη και είναι σχετικά κοντή, μπορεί να φορεθεί και τους ζεστούς μήνες.

 
Ευχρηστία – εμφάνιση
Καθορίζει και την τελική επιλογή. Αν ένα παπούτσι σου φαίνεται άβολο τότε δεν πρέπει να το αγοράσεις, γιατί μετά δε θα το φοράς. Αρα η επιλογή είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός. Η εμφάνιση παίζει κι αυτή το ρόλο της. Πριν επιλέξετε, φορέστε τις κάλτσες που θα χρησιμοποιείτε με τις μπότες και έχετε κατα νου τη χρήση. Αν οι μπότες προορίζονται και για θερινή χρήση, έχετε υπόψη ότι το καλοκαίρι και πάλι καταλληλότερες κάλτσες είναι οι μη υδρόφιλες μάλλινες ή μάλλινες - συνθετικές και όχι οι χοντρές βαμβακερές. Αν σας αρέσει η εκτός δρόμου οδήγηση στο βουνό, μια κάπως εντουράδικη μπότα είναι η καλύτερη επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση προσέξτε τη σόλα. Πρέπει να είναι σχετικά χοντρή, τρακτερωτή και κάπως μαλακή. Αν όμως «καταπίνετε» πολλά χιλιόμετρα οι τουριστικές είναι προτιμότερες, ενώ τα χαμηλά πιο casual μποτάκια είναι ιδανικά για τις καθημερινές μετακινήσεις. Οι σπορ μπότες με τις πλαστικές «ξύστρες» είναι ιδανικές για όσους παίρνουν μέρος σε track days.

Δες εδώ δεκάδες επιλογές από επώνυμες μπότες και διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει.

Αυτό και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα άρθρα μπορείς να βρεις στο blog του toofast.gr

Για περισσότερες πληροφορίες:
Λ. Βουλιαγμένης 583, Αργυρούπολη
Τηλ.: 210-9969793
www.toofast.gr
Facebook Page
 
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 21:00
Σάββατο: 10:00 – 16:00