Moto2-Moto3: Μεγάλες αλλαγές στις κατατακτήριες

Διαφοροποιούνται ριζικά οι κατατακτήριες δοκιμές στις δύο μικρότερες κατηγορίες των MotoGP, από φέτος: Δείτε τι θα γίνει.

Όλα αλλάζουν για τις κατατακτήριες δοκιμές, στις κατηγορίες Moto2 και Moto3 των Grand Prix. Η απόφαση ελήφθη μετά από πολλαπλές κατηγορίες και ανάλογες ανησυχίες, περί επικίνδυνων συνθηκών στις δοκιμές των Σαββάτων, όταν και καθορίζεται το Grid.

Πιο συγκεκριμένα, εγκαταλείπεται το format της μίας session κατατακτήριων δοκιμών, ενώ υιοθετείται το σύστημα Q1-Q2 που χρησιμοποιείται στην μεγάλη κατηγορία. Για τις 2 μικρότερες κατηγορίες, θα εφαρμοστεί ως εξής:  Οι 14 αναβάτες με τον καλύτερο χρόνο, στους συνδυασμένους πίνακες από τις ελεύθερες δοκιμές FP1-2-3, θα εισέρχονται αυτόματα στις Q2. Όλοι οι υπόλοιποι αναβάτες, θα πρέπει να πάρουν μέρος στις Q1 διάρκειας 15 λεπτών, από τους οποίους οι 4 ταχύτεροι θα παίρνουν την πρόκριση στις Q2, οι οποίες θα διαρκούν επίσης 15 λεπτά.

Η αλλαγή στο φορμά των δοκιμών ήταν αποτέλεσμα πολλών διαμαρτυριών στις κατηγορίες, καθώς πιο αργοί αναβάτες παρέμεναν εσκεμμένα στην αγωνιστική γραμμή, προκειμένου να βρουν κάποιο γρηγορότερο να τους «τραβήξει», καθιστώντας τις συνθήκες επικίνδυνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η αλλαγή του τρόπου δοκιμών θα έχει άμεση εφαρμογή, δεν υπάρχει όμως ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση από τα ίδια τα MotoGP.