Η ΜΟΤΟΕ και η ΑΜΟΤΟΕ προστατεύουν το περιβάλλον συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

MOTOE: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Την ευαισθησία της για το περιβάλλον και τις δράσεις της στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοοντος, 5 Ιουνίου, ανακοίνωσε η ΜΟΤΟΕ. Δείτε περισσότερα.

Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - 5 Ιουνίου- εορτάζεται σε όλο τον πλανήτη, κάθε έτος, με δράσεις οι οποίες υπενθυμίζουν ότι η ανάληψη ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Φέτος το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος είναι ο περιορισμός των αέριων εκπομπών, «beat air pollution». 
 
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καθημερινή πρόκληση. Η περιβαλλοντική μας ευαισθησία πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητά μας στις καταναλωτικές μας συνήθειες, στη διαχείριση των απορριμμάτων μας, στη χρήση των φυσικών πόρων, στην επιλογή φιλικών μεταφορικών μέσων όπως η μοτοσυκλέτα.
 
Η παγκόσμια ομοσπονδία μοτοσυκλέτας FIM έχει ως προτεραιότητά της τη βιωσιμότητα της μοτοσυκλέτας και συνεργάζεται στενά με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον. Η FIM και τα μέλη της ανά τον πλανήτη, τα τελευταία δέκα και πλέον έτη γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου, πραγματοποιώντας δράσεις.

Η Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας ΑΜΟΤΟΕ και η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος ΜΟΤΟΕ ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και προτρέπουν τα μέλη τους να συμμετέχουν στη διοργάνωση δράσεων για την αειφορία (καθαρισμοί, δενδροφυτεύσεις κ.α). Η μικρή συνεισφορά όλων μας αθροίζεται και μπορεί να κάνει τη διαφορά.
 
Αυτό τον χρόνο το μήνυμα είναι ο περιορισμός των αέριων εκπομπών – Beat Air Pollution - και αφορά άμεσα το χώρο της μοτοσυκλέτας αλλά και όσους επιλέγουν να κινούνται με μοτοσυκλέτα, μιας και η πλειονότητα των μοτοσυκλετών χρησιμοποιεί κινητήρες εσωτερικής καύσης, παράγοντας καυσαέρια. 
 
Απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το ατμοσφαιρικό περιβάλλον και στην τσέπη μας.
  • εξοικονομούμε ενέργεια, απενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές
  • χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • ελαχιστοποιούμε τη χρήση του κλιματισμού
  • επιλέγουμε για κοντινές μετακινήσεις το ποδήλατο ή περπατάμε
  • επιλέγουμε τη μέθοδο της συνεπιβίβασης με άλλους ελαττώνοντας τις άσκοπες διαδρομές
  • οδηγούμε με σύνεση αποφεύγοντας απότομες επιταχύνσεις-επιβραδύνσεις
  • ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών μας και συντηρούμε τον κινητήρα έγκαιρα
  • ανακυκλώνουμε τα απορρίμματά μας
  • συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις προστασίας περιβάλλοντος
Η FIM εδώ και 25 χρόνια έχει εισάγει τον περιβαλλοντικό κώδικα RIDE GREEN θέλοντας να προστατέψει το περιβάλλον και το άθλημα της μοτοσυκλέτας. Στα πλαίσια του περιορισμού των αέριων εκπομπών η FIM συνεργάζεται άμεσα και προωθεί την καινοτομία για την παραγωγή μοτοσυκλετών που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον ενώ εδώ και 2 χρόνια έχει εισάγει αθλητικά γεγονότα τα οποία βασίζονται στην ηλεκτροκίνηση (trial, Moto E World Cup). Όλα αυτά συνηγορούν στην προώθηση νέων καθημερινών μέσων μεταφοράς που στηρίζονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, βελτιώνοντας τις συνθήκες της αέριας ρύπανσης.

Οι ΑΜΟΤΟΕ και ΜΟΤΟΕ στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος - 5 Ιουνίου – Beat Air Pollution, φρόντισαν να αποστείλουν σε όλα τα μέλη τους ένα εγχειρίδιο με περιβαλλοντικές κατευθύνσεις για τους διοργανωτές μοτοσυκλετιστικών γεγονότων με   σκοπό όλες οι διοργανώσεις να έχουν μια πιο  φιλική προσέγγιση προς το περιβάλλον.