Ξεκίνησαν δοκιμές σε νέα υπερ-άσφαλτο

Η σύνθεσή της περιέχει γραφένιο και θα αντέχει πάνω από 2,5 φορές περισσότερο από την τωρινή! Δείτε περισσότερα…

Στην γειτονική μας Ιταλία και συγκεκριμένα στην Ρώμη, ξεκινά να στρώνεται σε αρκετούς δρόμους μια νέα άσφαλτος, με ριζικά ανασχεδιασμένη σύνθεση που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Η νέα άσφαλτος ονομάζεται Ecopave και σύμφωνα με τα μέσα της γειτονικής χώρας, αλλάζει άρδην το οδικό σκηνικό.

Η σύνθεση της νέας ασφάλτου θα περιλαμβάνει τόσο ανακυκλώσιμα σε μεγάλο βαθμό υλικά, όσο και το εξωτικό γραφένιο, υλικό με εξαιρετικά μικρό βάρος αλλά αδιανόητη αντοχή, που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές αεροδιαστημικής και πειραματικής τεχνολογίας υλικών.

Η δημιουργός εταιρεία της Ecopave, Iterchimica, ισχυρίζεται ότι οι ασφαλτοτάπητες στρωμένοι με Ecopave, θα διαρκούν 2,5 φορές περισσότερο από την υπάρχουσα άσφαλτο. Για τα δεδομένα της Ιταλίας, δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι ένας δρόμος θα χρειάζεται να στρωθεί ξανά μετά από 25 έτη, σε αντίθεση με τα 10 έτη που θέτουν το όριο στην τρέχουσα άσφαλτο.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η νέα άσφαλτος, λόγω της αυξημένης αντοχής της, θα παρουσιάζει πολύ μικρότερη τάση για δημιουργία ανωμαλιών ή λακουβών, κάτι που αναμφισβήτητα βελτιώνει την οδική πραγματικότητα για όλους.

¶ντε να δούμε, πότε τέτοιες τεχνολογίες θα έρθουν και από την χώρα μας, στην οποία ούτως η άλλως πρέπει να γίνει κάτι για το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δκτύου, ακόμη και με την τρέχουσα «ξεπερασμένη» άσφαλτο…