Μεγάλες αλλαγές έρχονται στην πραγματικότητα της αυτοκίνησης, στην Ιρλανδία και όχι μόνο.

Ιρλανδία: Θα απαγορεύσει τα καύσιμα μέχρι το 2030

Δραστικά νομοθετικά μέτρα θα πάρει η Ιρλανδία για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης εντός της επόμενης δεκαετίας. Δείτε τι συζητείται.

Η Ευρώπη και οι επιμέρους χώρες θέλουν να πετύχουν την διάδοση της ηλεκτροκίνησης τα τελευταία χρόνια, με την κλιματική αλλαγή να χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως. Τώρα, στο βαγόνι της «ηλεκτροκίνησης με νόμο» ανεβαίνει και η Ιρλανδία, όπως ανακοινώνουν βρετανικά μέσα.

Συγκεκριμένα, η χώρα θα απαγορεύσει με νομοθετική πράξη, την πώληση όλων των οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή diesel μέχρι το 2030, ως μέρος στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην ίδια στρατηγική, συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για την απαγόρευση πώλησης μη ανακυκλώσιμων πλαστικών στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Ιρλανδία δηλώνει ότι, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη, το 96,7% των απαιτήσεων ενέργειας μεταφορών για την χώρα μέχρι και το 2017 παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει.

Φυσικά, μέρος της στρατηγικής αυτής είναι η επιθυμητή εξάπλωση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Οι υψηλές τιμές των τελευταίων τα κάνουν ακόμη σχετικά απρόσιτα για μεγάλη μερίδα χρηστών, ωστόσο η κυβέρνηση της Ιρλανδίας τονίζει ότι οι τιμές μιας τυπικής μπαταρίας ηλεκτροκίνησης έχουν πέσει κατά 79% τα τελευταία 7 χρόνια και μέχρι το 2030, θα έχουν πέσει ακόμη 67%!

Μαζί με την Ιρλανδία, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή ένωση σχεδιάζει μαζική μεταστροφή στην ηλεκτροκίνηση το πολύ μέχρι το 2030, ενώ τόσο το Αμστερνταμ της Ολλανδίας αλλά και Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζουν παρόμοιες κινήσεις, μέχρι το 2030 και 2032 αντίστοιχα.