H ηλεκτρική πρόταση της φινλανδικής RMK.

Στάτορας από τον ηλεκτροκινητήρα του μοντέλου. Ο τροχός τον περιβάλλει και περιστρέφεται γύρω του.

Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με τον τροχό ως… μοτέρ!

Μια πρωτοποριακή ιδέα από Φινλανδία μεριά, που αποκαλύφθηκε στο διαδίκτυο πριν λίγες ώρες. Πως σας φαίνεται;

Είπαμε, οι ιδέες για την ηλεκτροκίνηση ανθίζουν για τα καλά. Κάθε σχεδιαστής έχει την δική του άποψη για το πώς η φάση θα λειτουργήσει και αυτή είναι μια ιδέα της RMK, μιας φινλανδικής εταιρείας με έδρα το Ελσίνκι.

Οι άνθρωποί της σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν την ιδέα του hubless τροχού –ή αλλιώς, τροχού χωρίς κέντρο – και να την συνδυάσουν με ένα ηλεκτροκινητήρα που μπορεί ο ίδιος να αποτελεί την «βάση» του τροχού. Ουσιαστικά δηλαδή, ο στάτορας του μοτέρ παραμένει πακτωμένος με την μοτοσυκλέτα, ενώ ο ίδιος ο τροχός είναι ο ρότορας, καταργώντας κάθε είδους σύστημα μετάδοσης, ακόμη και αυτό του «κινητήρα εντός του τροχού».

Φυσικά, αυτά είναι προς το παρόν τεχνολογικές προτάσεις, μιας και μια τέτοια λύση παρουσιάζει ένα σημαντικό πρόβλημα: Πολύ μεγάλο αναρτώμενο βάρος για τον πίσω τροχό, το οποίο σημαίνει μικρότερη άνεση για τον αναβάτη και πολύ δυσκολότερη δουλειά για τις αναρτήσεις, αλλά και διαφορετική συμπεριφορά στο δρόμο.

Γίνεται βέβαια σαφές, από τις ίδιες τις εικόνες, ότι η μοτοσυκλέτα είναι σε ερευνητικό-σχεδιαστικό στάδιο, καθώς η απλότητα της μορφής της αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ύπαρξης έκδοσης παραγωγής η δοκιμών. Εσείς τι λέτε; Θα σας άρεσε να οδηγήσετε μια τέτοια μοτοσυκλέτα;